Rondje Wellerlooi

Download route
Waar ben ik?
9 km

Nationaal Park De Maasduinen

Dit enorme bos- en heidegebied, met een lengte van ruim 20 kilometer en een oppervlakte van 4500 hectare, is de langste rivierduinengordel van Nederland. De langgerekte zandrug ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland en is ontstaan door een eeuwenlang samenspel van water, wind en mens die teruggaat tot de laatste ijstijd, toen de Rijn en de Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. Het resultaat: een prachtig, glooiend natuurgebied met soms flinke heuvels waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen en allerlei bijzondere dieren en planten kunt spotten, zoals de gladde slang, kraanvogels, de bever en Klokjesgentiaan. Ontdek onder meer de grafheuvels en een grafveld. Ook hebben in dit gebied, vanwege de Maas, veel kastelen gestaan. Sommige staan er gelukkig nog steeds. Over dit eeuwenoude natuurgebied is nog zoveel meer te vertellen. Ontdek het op Nationaal Park de Maasduinen.

Landgoed De Hamert

Landgoed de Hamert, onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen, is een prachtig en indrukwekkend natuurgebied dat bestaat uit bossen, vennen, natte en droge heide met opvallend hoge stuifheuvels. Dit zijn zogenaamde paraboolduinen; hoefijzervormige duinen die zijn ontstaan door lokale verstuivingen van zand en die wel 25 meter hoog kunnen zijn. De rivierduinen in Limburg doen dus zeker niet onder voor die aan de Noordzee. In de maanden augustus en september is dit gebied op zijn mooist door de bloeiende struikhei die hier dan volop te vinden is, maar buiten deze maanden valt er ook van alles in dit gebied te ontdekken, zoals de honderden trekvogels.

Vorstengraf

Aan de zuidkant van Landgoed de Hamert ligt een eeuwenoud Vorstengraf uit de Bronstijd en dateert uit ongeveer 2000 jaar voor Christus. Ruim een eeuw geleden werd dit grote grafveld met ongeveer honderd graven ontdekt. Het grafveld maakte bovendien deel uit van een groot urnenveld. Met een diameter van 24 meter is het Vorstengraf een van de grootste grafheuvels van Nederland. Wie hier begraven liggen dat weten we niet, maar het is geen toeval dat het Vorstengraf precies op deze plek begraven ligt. We staan hier namelijk op de hoogste stuifduinen van natuurgebied de Hamert, een gebied dat in de Bronstijd vooral uit moerassen bestond. Het Vorstengraf lag en ligt dus hoog en droog. Dit zegt waarschijnlijk alles over de positie van de persoon die hier begraven werd.

Privé: Museum Expositie 40-45

Over de Maas vlakbij het dorp Blitterswijck tref je een klein particulier oorlogsmuseum in een schuur van een oude boerderij met een bijzonder verhaal. In diezelfde boerderij werden in 1944 de bewoners geëvacueerd en gebruikten de Engelsen het huis als uitkijkpost over de Maas. De zoon van deze bewoners, Wim Bleijs, heeft de collectie samen met Harry Linders in de loop der jaren verzameld. Er is een Engelse observatiepost nagemaakt en er zijn prachtige diorama’s over de oorlog te zien. Beleef de oorlog via de verhalen van de eigenaren van dit privémuseum. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken.

Parkeerplaats Wellerlooi

Er is volop parkeergelegenheid vlakbij uitkijktoren Wellerlooi. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de omgeving van rivier de Maas en Nationaal Park de Maasduinen is het heerlijk wandelen. Prachtig glooiende natuur met soms flinke heuvels, bossen en heide. De wandelroute ‘Rondje Wellerlooi’ leent zich uitstekend om een klein deel van dit enorme nationaal park te ontdekken.

ParkerenVlakbij de uitkijktoren ligt een parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Rijksweg Zuid 14 in Wellerlooi.
StartpuntKnooppunt 10
Afstand
Knooppunten10 – 49 – 16 – 50 – 51 – 54 – 53 – 52 – 22 – 21 – 15 – 17 – 10
Rondje Wellerlooi door Nationaal Park de Maasduinen
Nationaal Park de Maasduinen

Wandelen rondom Wellerlooi

De wandelroute Rondje Wellerlooi start bij de parkeerplaats aan de rand van Wellerlooi, vlak bij uitkijktoren Wellerlooi. Vanaf deze uitkijktoren kijk je prachtig uit op Wellerlooi, de Maas en Nationaal Park de Maasduinen. Natuurlijk gaat de wandelroute een deel langs de Maas, wat een geweldig uitzicht over de rivier! De wandeling Rondje Wellerlooi voert door een klein deel van Nationaal Park de Maasduinen, een enorm bos- en heidegebied én de langste rivierduinengordel van Nederland. Ontdek in de prachtige glooiende natuur bijzondere dieren en planten, zoals de gladde slang, de bever en Klokjesgentiaan. Je wandelt door het Wellerlooi, een klein dorp van 1220 inwoners. Het hoorde vroeger bij Well, maar in 1894 kreeg het een eigen Parochie.

Zin om even uit te rusten op een terrasje? Ontdek het Centrum Wellerlooi aan de hoofdstraat van het dorp, net van de route af.

De wandeling Rondje Wellerlooi is een prachtige route. Wil je wat verder wandelen? Ten zuiden van de wandelroute ontdek je landgoed De Hamert die in de maanden augustus en september op zijn mooist is door de bloeiende struikheide. Aan de zuidkant van het landgoed ligt een eeuwenoud vorstengraf uit de Bronstijd en vind je er het oorlogsmonument der Gevallenen.

Zien en doen bij Rondje Wellerlooi

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.