Uitkijktoren van Afferden - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren van Afferden

Terug Afferden · Limburg
Ontdek het hoogste punt van Nationaal Park de Maasduinen en geniet van het weidse uitzicht op deze lokale toren. Wat een vergezichten, zelfs tot ver Duitsland in.
2011
12,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2011
12,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek het hoogste punt van Nationaal Park de Maasduinen en geniet van het weidse uitzicht op deze lokale toren. Wat een vergezichten, zelfs tot ver Duitsland in.

Wist je dat je de oude fundering van de brandtoren die hier in de vorige eeuw heeft gestaan nog steeds kunt zien?

Foto's van de Uitkijktoren van Afferden

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat je de oude fundering van de brandtoren die hier in de vorige eeuw heeft gestaan nog steeds kunt zien?

Bewonder het ontwerp

Wat direct opvalt bij het bezoeken van de uitkijktoren van Afferden is het piramidevormige ontwerp. De 12,5 meter hoge toren is ontworpen en gebouwd door molenbouwer Beijk & Zn. en is gemaakt van het duurzame hout bilinga. De vier houten palen lopen taps toe en komen in de top bij elkaar. Via de stalen wenteltrap kom je uit bij het brede uitkijkplatform, eveneens gemaakt van hout. Met behulp van een windroos ontdek je prachtige landschappen: Venlo, Brabant, de Maas en het Duitse Reichswald en verdere achterland. Wat een uitzicht! De uitkijktoren in de Afferdse Duinen heeft een eigen website waar je nog meer details over de toren kunt ontdekken.

Bovenzijde van uitkijktoren Afferdse Duinen

Check de leukste feitjes

Hoogste punt

Sta je bij of op de uitzichtpost van de Afferdse Duinen dan sta je ook op het hoogste punt van Nationaal Park de Maasduinen. De toren staat namelijk op de hoogste paraboolduin van dit nationale park, zo’n 33 meter boven NAP. Tel daarbij de 12,5 meter hoge toren op en je hebt een prachtig weids uitzicht op de natuurrijke omgeving.

Lokale toren

De toren is ontworpen en gebouwd door het familiebedrijf Beijk, eveneens afkomstig uit Afferden. Een compleet lokale toren dus, want het uitzichtpunt is hier ontworpen, gebouwd en geplaatst.

Magische bank

Vlakbij ontdek je ook een bankje. Dit is niet zomaar een bank, het kan namelijk 360 graden draaien! Hierdoor kun je, terwijl je even uitrust, steeds genieten van een ander uitzicht.

Over de geschiedenis van de uitkijktoren van Afferden

Wist je dat op exact dezelfde plaats vroeger ook een toren heeft gestaan? Het had weliswaar een heel andere functie, die van brandtoren. Deze toren is in de jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd. De locatie is natuurlijk niet voor niets gekozen. Zoals eerder gezegd sta je hier namelijk op het hoogste punt van de Maasduinen. De beste plek om een brand te detecteren dus én om vandaag de dag van het weidse uitzicht te genieten. Omdat de brandtoren zijn functie verloor, is het in de jaren zeventig afgebroken. In 2011 kwam dit mooie exemplaar ervoor in de plaats. Leuk detail: de fundering van de oude brandtoren is nog steeds in het zand te zien.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Afferdse Duinen nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je aan de zuidkant van Nationaal Park de Maasduinen uitkijktoren Wellerlooi, ten zuidwesten uitkijktoren De Paardekop in Ysselsteyn en in het Brabantse Herpen uitkijktoren Herperduin. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren van Afferden is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is aan de Bosweg. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Bosweg. Vanaf de parkeerplaats ga je rechtsaf (dit is de Bosweg) en direct erna weer linksaf een bospad in. Bij de T-splitsing ga je weer linksaf en vervolgens neem je het eerste pad rechts. Vanaf daar is het steeds rechtdoor. Je wandelt in ruim 10 minuten naar de toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren van Afferden

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.