Fietsen rond Weert

Download route
Waar ben ik?
55 km

Weerterbos

Wat een gevarieerd natuurgebied is het Weerterbos: oude, vochtige loofbossen, een aantal mooie vennen, droge bossen, kleine heidegebieden en open stukken grasland. Hoewel het geen oerbos is, zijn enkele bosdelen al eeuwenoud. Die liggen vooral in het zuidelijke deel van dit natuurgebied. Door ontginningen van heide in de 19de en 20ste eeuw werd het van oudsher natte gebied verdroogd. Om verdere verdroging tegen te gaan werden jaren geleden stuwen aangebracht, waterlopen aangepast en vennen uitgebaggerd. En het resultaat mag er zijn: een vochtiger gebied dat een aantal bijzondere diersoorten herbergt, zoals de Kleine ijsvogelvlinder, het Spiegeldikkopje en de Zilverreiger. Sinds 2005 kun je hier dus ook edelherten spotten. Een waanzinnig gezicht! Check hiervoor ‘de leukste feitjes’. Ontdek dit prachtig, oude natuurgebied.

Grenskerkmonument

Wist je dat je vlak bij de wildtoren ook een grenskerkmonument kunt ontdekken in de vorm van een openluchtkerk? Niet geheel onlogisch, want de Limburgse wildtoren staat vrijwel op de grens met Noord-Brabant en was sinds de Vrede van Münster in 1648 ook de landsgrens tussen Staats-Brabant en Opper-Gelre, het zuidelijk deel van Hertogdom Gelre. Vanaf 1649 heeft hier een houten grenskerk gestaan, toen het katholieke geloof uit het protestantse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (waar Staats-Brabant sinds een jaar onder viel) werd verbannen. Op hoogtijdagen zouden hier tot wel 2000 katholieke gelovigen zijn samengekomen uit dorpen als Asten, Someren en Heeze om hun geloof te belijden. Wat later werden deze strikte regels iets versoepeld en stond men oogluikend katholieke schuurkerken in protestants gebied toe. Zo raakte deze grenskerk buiten gebruik. Als herinnering is later dit openluchtkapel gebouwd.

Weerter- en Budelerbergen

Dit natuurgebied splitst letterlijk de grens van de provincies Limburg en Noord-Brabant. De langgerekte zandvlakte die dwars door de Weerter- en Budelerbergen loopt, markeert namelijk precies de grens tussen beide provincies. Het is heerlijk wandelen in dit gebied dat bestaat uit zand, heide, dennen- en loofbomen. Zin in veel zand? Wandel dan vooral door het zuidelijk en westelijk deel van dit natuurgebied. De aanwezigheid van stuifzand gaat trouwens al duizenden jaren, vanaf de Bronstijd, terug. In de gevarieerde natuur van de Weerter- en Budelerbergen voelen veel dieren zich thuis: zeldzame vlinders en libellen, zwaluwen, veldkrekels, blauwvleugelsprinkhanen, hagedissen en zwijnen. Je kunt ze hier allemaal tegenkomen.

IJzeren Man

Bij recreatiegebied de IJzeren Man is van alles te beleven: zwemmen, waterskiën, klimmen in het klimbos, het kabouterpad of gewoon lekker wandelen en genieten van de natuur.

Tungelerwallen

De Tungelerwallen is een mooi en afwisselend natuurgebied van dennenbos, heide en stuifzand. Het is een mooi gebied om doorheen te wandelen. Dieren als de mierenleeuw, wespen en springhanen hebben hun plekje hier gevonden.

Parkeerplaats Weerterbos

Er is geen parkeerplaats nabij uitkijktoren Weerterbos. Wel kan er langs de Heugterweg geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openluchtmuseum Eynderhoof

Aan de rand van het dorp Eind ontdek je het openluchtmuseum Eynderhoof. In dit doe-museum waan je je direct terug in de tijd. Ontdek hoe de mensen rond 1900 werkten, woonden, leefden en speelden. Bewonder de historische gebouwen en de oude ambachten of doe lekker mee. Proef de sfeer!

Download route
ParkerenBij Huyskamer Daatjeshoeve is een ruime parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Heugterbroekdijk 34 in Nederweert. Vanaf hier wandel je in 25 minuten naar de wildtoren in het Weerterbos.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in noordwestelijke richting naar knooppunt 74.
Afstand55 km
KnooppuntenRichting 74 – 84 – 57 – 82 – 76 – 78 – 77 – 44 – 45 – 83 – 93 – 29 – 81 – 82 – 72 – 70 – richting 74
Openluchtmuseum Eynderhoof

tip

Weerterbos

Wat een gevarieerd natuurgebied is het Weerterbos: oude, vochtige loofbossen, een aantal mooie vennen, droge bossen, kleine heidegebieden en open stukken grasland. Hoewel het geen oerbos is, zijn enkele bosdelen al eeuwenoud. Die liggen vooral in het zuidelijke deel van dit natuurgebied. Door ontginningen van heide in de 19de en 20ste eeuw werd het van oudsher natte gebied verdroogd. Om verdere verdroging tegen te gaan werden jaren geleden stuwen aangebracht, waterlopen aangepast en vennen uitgebaggerd. En het resultaat mag er zijn: een vochtiger gebied dat...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsen rond Weert

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.