Grafelijkheidsduinenroute

Download route
Waar ben ik?
9 km

Duurzaamheidscentrum De Helderse Vallei

De Helderse Vallei is een duurzaamheidscentrum waar onder meer een expositie te zien is over de omliggende natuurgebieden. Maar er is meer! In het bos atelier is een historische collectie te bewonderen, ontdek je er een winkeltje met biologische en duurzame producten en is er rondom het centrum ook van alles te zien en te doen, zoals een blotevoetenpad, een doolhof van wilgentenen, een stammentraject, een wilde bloementuin en een openluchttheater.

Donkere Duinen

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, ontdek je in dit natuurgebied vooral bos. De Donkere Duinen zijn ontstaan vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. Hierna is dennenbos aangeplant. Vandaag de dag zie je meer afwisseling in dit prachtige wandelbos waar je vanwege de vochtige grond ook heel wat paddenstoelen kunt vinden. Ook spot je er allerlei vogels, onder meer bij de eendenvijver maar ook in de lucht, zoals de goudhaan en staartmees.

Grafelijkheidsduinen

De Grafelijkheidsduinen zijn gevormd vanuit de Huisduinen, een oud Waddeneiland. Tot aan 1980 was het vooral een waterwingebied, waardoor de waterstand hier flink daalde. Nadat daarmee is gestopt, is het waterpeil nagenoeg weer naar het oorspronkelijke peil gestegen. Tegenwoordig ontdek je hier veel kwetsbare planten, zoals het heidekartelblad en kranswieren, en broedende vogels, zoals de boomleewerik. Wie weet spot je Schotse Hooglanders en konikpaarden die de duinen open houden.

De Helderse Duinen

De Helderse Duinen zijn gevormd vanuit de resten van Huisduinen, een oud Waddeneiland en worden gevormd door de Donkere Duinen en de Grafelijkheidsduinen. Ontdek het duinmeertje de Harmplas, de bossen van de Donkere Duinen en de meer open Grafelijkheidsduinen die worden begraasd door Schotse Hooglanders en konikpaarden.

MariΓ«ndal

In dit relatief nieuwe natuurgebied kun je heerlijk struinen, maar doe (vooral buiten de droge zomermaanden) je laarzen aan. Het is heerlijk wandelen door de lage duinen, duingraslanden en langs het water af. Ontdek in het voorjaar en zomer de vele kleurrijke bloemen en spot de vele vogels en andere dieren zoals een haas en een vos. In de winter kan het er behoorlijk nat zijn. Β 

Parkeerplaats uitkijktoren De Helderse Vallei

Vlak bij uitkijktoren De Helderse Vallei is een grote parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Het MariΓ«ndal en de Donkere en Grafelijkheidsduinen is een afwisselend duingebied waar je volop kunt genieten van de natuur. Van een heerlijk wandelbos tot meer weidse uitzichten waar het af en toe behoorlijk nat kan zijn en je veel vogels kunt spotten. De Grafelijkheidsduinen wandelroute is een ideale manier om de noordelijkste duinen van het vaste land te ontdekken.

ParkerenVlakbij Uitkijktoren De Helderse Vallei is een parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Donkere Duinen in Den Helder.
StartpuntDe route start bij de parkeerplaats
Afstand8,7 km
BewegwijzeringDe route is in twee richtingen bewegwijzerd met een rode markering.

De Helderse Vallei

De Grafelijkheidsduinenroute start bij de parkeerplaats vlak bij uitkijktoren De Helderse Vallei. Omdat het een ronde is, kun je ervoor kiezen de uitkijktoren eerst te beklimmen of dat aan het einde van de wandeling te doen. Maar beklim de 15 meter hoge toren zeker, want vanaf de top heb je een fenomenaal weids uitzicht op het duingebied waar je zo doorheen wandelt en niet te vergeten de Noordzee. Tip: wip ook even binnen bij het Duurzaamheidscentrum De Helderse Vallei waar voor jong en oud van alles te zien en te ervaren is. Extra tip: doe je laarzen aan, want het gebied kan wel eens goed nat zijn.

MariΓ«ndal – foto: de Helderse Vallei

Wandelen door MariΓ«ndal

Dan gaat de wandeling beginnen waarbij wordt gekozen voor een start in zuidelijke richting. De route voert gelijk door het MariΓ«ndal, een relatief nieuw natuurgebied waar je in het voorjaar en zomer prachtig kleurrijke en geurige bloemen kunt bewonderen. Het is er heerlijk wandelen door de lage duinen, duingraslanden en langs het water. O ja, je ontdekt er ook de stadscamping van Den Helder.

Grafelijkheidsduinen

Vervolgens gaat de route verder door de open Grafelijkheidsduinen en wandel je een heel eind in noordelijke richting. Doordat het vroeger een waterwingebied was, daalde de waterstand hier flink. Maar dat is nu niet meer en het waterpeil is nagenoeg hersteld. Om het gebied open te houden kun je er grazende Schotse Hooglanders en konikpaarden spotten. Een waar genot om naar te kijken.

Grafelijkheidsduinen – foto: De Helderse Vallei

Je komt vervolgens langs fort Kijkduin waar je onder meer een Noordzeeaquarium kunt bewonderen. Of ga mee met Napoleon en ontdek de geschiedenis van het fort. Daarna voert de route verder door het noordelijk deel van de Grafelijkheidsduinen, vlakbij Huisduinen. Je wandelt daarna weer in zuidelijke richting, langs Den Helder af maar nog steeds in de duinen.

De Helderse Duinen – foto: De Helderse Historische Vereniging

Donkere Duinen

Het laatste deel van de wandeling gaat door het westelijk deel van de Donkere duinen, een heerlijk wandelbos. In eerste instantie is hier vooral dennenbos aangeplant, maar tegenwoordig ontdek je een afwisselend bos waar je vanwege de vochtige grond veel paddenstoelen kunt vinden. Ten slotte voert de route weer terug naar het startpunt van de Grafelijkheidsduinenroute.

Andere wandelroutes in de omgeving van Den Helder

Kun je geen genoeg krijgen van duinen? Kies dan voor de NS-wandeling Noordhollands Duinreservaat en beklim uitkijktoren Papenberg in Castricum. Of, wat dichterbij, voor een ander natuurgebied: wandelroute Den Oever met het Waddenbelevingspunt.

Zien en doen bij Grafelijkheidsduinenroute

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.