Landgoed de Horsten – Rode Wandelroute

Download route
Waar ben ik?
7 km

Landgoed De Horsten

De Horsten is een koninklijk landgoed, want sinds 150 jaar is het in eigendom van de koninklijke familie, tegenwoordig dus van koning Willem-Alexander. Het is het grootste landgoed van Zuid-Holland en bestaat feitelijk uit drie landgoederen: Raaphorst, Eikenhorst en Ter Horst. Landgoed De Horsten is een prachtig landgoed vol bossen, weidelandschappen, statige bomenrijen, struiken, sloten en vijvers. Op het terrein ontdek je onder meer uitkijkpunt Seringenberg, een twintig meter hoge berg die in mei paars kleurt, en het oude jachthuis dat tegenwoordig dienst doet als theeschenkerij.

Jachthuis / theepaviljoen De Horsten

In 1863 liet prins Frederik dit jachthuis in de Engelse Tudor-gotiek stijl bouwen. Hij was een fervent jager. Sinds 1987 is het een theeschenkerij, maar zijn jachttrofeeën zijn er nog steeds te vinden. Na een actieve wandeling over landgoed De Horsten kun je hier heerlijk neerstrijken.

Parkeerplaats uitzichtpunt Seringenberg

Bij het uitzichtpunt is geen parkeergelegenheid, maar wel bij de ingang van landgoed De Horsten. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Op landgoed De Horsten in Wassenaar voel je je de koning te rijk: wat een prachtig stukje natuur zo vlak bij de Randstad. En het mooiste is: het landgoed is voor een deel voor iedereen toegankelijk is. Wandel de 7 kilometer lange route ‘Landgoed de Horsten – rode wandelroute’ en je ontdekt alle mooie plekjes in dit parkachtig natuurgebied.

ParkerenParkeren is mogelijk bij de ingang van Landgoed De Horsten. Navigeer hiervoor naar Papeweg in Wassenaar. Let op: de toegang tot het landgoed is gratis, maar voor parkeren heb je een betaalde dagkaart nodig. Die kun je ter plaatse regelen via QR-codes op de borden of je bestelt de parkeerkaart vooraf online.
StartpuntDe route start bij de parkeerplaats. Vanaf hier wandel je in westelijke richting.
Afstand7 km
BewegwijzeringDe rood gemarkeerde routepalen
Landgoed de Horsten
Landgoed de Horsten. Foto: Anemoontjes

Wandelen op koninklijke gronden

Landgoed de Horsten bestaat feitelijk uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst, tezamen De Horsten. Met zijn 450 hectare is het een van de grootste landgoederen van Zuid-Holland. Het is, zoals je wellicht hebt gelezen bij het uitkijkpunt Seringenberg, een landgoed met een wel heel koninklijk tintje. Het prachtige landgoed is namelijk in eigendom van koning Willem-Alexander waar hij (op het niet toegankelijke deel, de Eikenhorst) heel wat jaren met zijn gezin heeft gewoond.

De rode wandelroute start bij de parkeerplaats van De Horsten. Vandaaruit wandel je in westelijke richting het landgoed op. Het slingerende wandelpad Raaphorst voert door de bossen. Je hoort heel wat vogels fluiten en wie weet spot je ook wel een ree. Niet veel later kom je langs het uitkijkpunt op de Seringenberg. Kom je in mei dan staat deze twintig meter hoge berg prachtig in bloei. Een ware lust voor het oog. Tip: beklim de berg, want vanuit het prieeltje heb je een prachtig uitzicht over De Horsten. Er zijn sowieso heel wat prachtige planten te ontdekken, waaronder rododendrons, en statige bomenrijen.  

Uitkijkpunt Seringenberg op landgoed De Horsten
Uitzichtpunt Seringenberg – Foto: Galya van den Bosch

Het wandelpad gaat vervolgens over op de Horstlaan. In plaats van bossen wandel je langs weilanden af. Dat levert heel wat weidse uitzichten op. Niet veel later wandel je weer door de prachtige bossen en langs idyllische beekjes af. Aan het einde van de rode wandelroute zou je even van de route kunnen afwijken om het oude jachthuis / theepaviljoen te bezichtigen. In vroegere tijden werd dit oude gebouw door prins Frederik gebruikt als jachthuis. Tegenwoordig kun je hier zowel binnen als buiten terecht voor een hapje of een drankje. In het weekend kan het hier trouwens erg druk zijn. Vervolgens wandel je weer terug naar het begin van de route Landgoed de Horsten – rode wandelroute.

Let op: honden zijn op het landgoed niet toegestaan.

Andere wandelroutes in de omgeving van Wassenaar

Kun je geen genoeg krijgen van wandelen in Zuid-Holland? In de omgeving ontdek je nog een andere leuke route, namelijk Boswachterspad Bergse Bossen in Bergschenhoek die ook uitkijktoren Hoge Bergse Bos aandoet.

Zien en doen bij Landgoed de Horsten – Rode Wandelroute

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.