Uitzichtpunt Seringenberg - Uitkijktorens.nl

Uitzichtpunt Seringenberg

Terug Wassenaar · Zuid-Holland
Voel je je de koning te rijk op de Seringenberg en kijk prachtig uit op het koninklijke landgoed De Horsten. Wat een genot!
1791
20+ m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1791
20+ m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Voel je je de koning te rijk op de Seringenberg en kijk prachtig uit op het koninklijke landgoed De Horsten. Wat een genot!

Medio mei staan de seringen in bloei. Wat een kleurenpracht!

Foto's van de Uitzichtpunt Seringenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Medio mei staan de seringen in bloei. Wat een kleurenpracht!

Rijksstraatweg 557 · 2245 BB Wassenaar

Bewonder het ontwerp

Midden in het landgoed De Horsten ontdek je een ruim 20 meter hoge ‘berg’ vol met prachtige seringen die de toepasselijke naam De Seringenberg heeft gekregen. De top van deze heuvel bereik je via een spiraalvormig pad. Onderweg geniet je niet alleen van de prachtige seringen, maar ook van het uitzicht. Boven op de berg staat een zeskantig en stenen voetstuk die je via een kleine trap kunt beklimmen. Hierop stond vroeger een houten uitzichtkoepeltje, maar die is in de jaren 90 van de vorige eeuw vervangen door een modernere variant: een uitkijkbordes met een prieeltje. Vanaf uitzichtpunt Seringenberg heb je een prachtig uitzicht over De Horsten.

uitzichtpunt Seringenberg

Check de leukste feitjes

Koninklijke berg

Het uitzichtpunt op de Seringenberg op landgoed De Horsten heeft een koninklijk tintje, zeg maar gerust tint. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander is eigenaar van dit prachtige landgoed dat van generatie op generatie is overgegaan.

Seringen in bloei

De seringen zijn een lust voor het oog, zeker medio mei, want dan staan ze ongeveer twee weken in bloei. Een mooi moment om de berg te beklimmen en van het uitzicht te genieten.

Over de geschiedenis van uitkijkpunt Seringenberg

Uitzichtpunt Seringenberg gaat een paar eeuwen terug. In 1791-1792 werd in opdracht van Adriaan Pieter Twent deze berg kunstmatig aangelegd en beplant met paarse seringen. Het spiraalvormig pad leidde toen al naar de top van de berg waar een zeskantig stenen voetstuk met een houten theekoepeltje op stond. Dit theekoepeltje is in de jaren 90 van de vorige eeuw vernieuwd. In 1838 kocht Prins Frederik het huidige landgoed dat destijds bestond uit Raephorst en Ter Horst. Een paar jaar later kwam daar de derde horst bij, Eikenhorst, tezamen dus De Horsten. Hij liet het landgoed in Engelse landschapsstijl aanleggen.

Uitzichtpunt Seringenberg vroeger

Na het overlijden van prins Frederik is het landgoed overgegaan naar zijn dochter Marie. Aan het begin van de 20ste eeuw kocht koningin Wilhelmina het aan, waarna het is overgegaan naar de daaropvolgende troonopvolgers. Vandaag de dag is Koning Willem-Alexander eigenaar van dit prachtige landgoed inclusief Seringenberg. Meer weten over deze koninklijk stukje historie? Kijk op Landgoederen De Horsten

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitzichtpunt Seringenberg zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten zuidoosten uitkijktoren Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek en uitkijktoren De Beverbrug in Krimpen aan de Lek. Naar het oosten ontdek je onder meer uitkijktoren Wierickewachter bij Driebruggen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

In de lente- en zomermaanden, van 1 april tot 1 oktober, is het landgoed (en dus ook de Seringenberg) dagelijks geopend van 09.00 tot 19.30 uur. In de herfst- en wintermaanden, van 1 oktober tot 1 april, is het landgoed met uitzondering van maandag dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot dit uitzichtpunt is namelijk gratis.

Parkeren

Bij het uitzichtpunt zelf is geen parkeergelegenheid. Parkeren is onder meer mogelijk bij de ingang van het landgoed De Horsten. Navigeer hiervoor naar Papeweg in Wassenaar. Vanaf de parkeerplaats wandel je door het park naar de Seringenberg.

Let op: de toegang tot het landgoed is gratis, maar voor parkeren heb je een betaalde dagkaart nodig. Die kun je ter plaatse regelen via QR-codes op de borden of je bestelt de parkeerkaart vooraf online.

Toegankelijkheid

Een spiraalvormig pad leidt naar het uitzichtbordes boven op de berg. Het pad is niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitzichtpunt Seringenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.