Uitzichtpunt Seringenberg - Uitkijktorens.nl

Uitzichtpunt Seringenberg

Terug Wassenaar · Zuid-Holland
Voel je je de koning te rijk op de Seringenberg en kijk prachtig uit op het koninklijke landgoed De Horsten. Wat een genot!
1791
20+ m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1791
20+ m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Voel je je de koning te rijk op de Seringenberg en kijk prachtig uit op het koninklijke landgoed De Horsten. Wat een genot!

Medio mei staan de seringen in bloei. Wat een kleurenpracht!

Foto's van de Uitzichtpunt Seringenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Medio mei staan de seringen in bloei. Wat een kleurenpracht!

Rijksstraatweg 557 · 2245 BB Wassenaar

Bewonder het ontwerp

Midden in het landgoed De Horsten ontdek je een ruim 20 meter hoge ‘berg’ vol met prachtige seringen die de toepasselijke naam De Seringenberg heeft gekregen. De top van deze heuvel bereik je via een spiraalvormig pad. Onderweg geniet je niet alleen van de prachtige seringen, maar ook van het uitzicht. Boven op de berg staat een zeskantig en stenen voetstuk die je via een kleine trap kunt beklimmen. Hierop stond vroeger een houten uitzichtkoepeltje, maar die is in de jaren 90 van de vorige eeuw vervangen door een modernere variant: een uitkijkbordes met een prieeltje. Vanaf uitzichtpunt Seringenberg heb je een prachtig uitzicht over De Horsten.

uitzichtpunt Seringenberg

Check de leukste feitjes

Koninklijke berg

Het uitzichtpunt op de Seringenberg op landgoed De Horsten heeft een koninklijk tintje, zeg maar gerust tint. Niemand minder dan Koning Willem-Alexander is eigenaar van dit prachtige landgoed dat van generatie op generatie is overgegaan.

Seringen in bloei

De seringen zijn een lust voor het oog, zeker medio mei, want dan staan ze ongeveer twee weken in bloei. Een mooi moment om de berg te beklimmen en van het uitzicht te genieten.

Over de geschiedenis van uitkijkpunt Seringenberg

Uitzichtpunt Seringenberg gaat een paar eeuwen terug. In 1791-1792 werd in opdracht van Adriaan Pieter Twent deze berg kunstmatig aangelegd en beplant met paarse seringen. Het spiraalvormig pad leidde toen al naar de top van de berg waar een zeskantig stenen voetstuk met een houten theekoepeltje op stond. Dit theekoepeltje is in de jaren 90 van de vorige eeuw vernieuwd. In 1838 kocht Prins Frederik het huidige landgoed dat destijds bestond uit Raephorst en Ter Horst. Een paar jaar later kwam daar de derde horst bij, Eikenhorst, tezamen dus De Horsten. Hij liet het landgoed in Engelse landschapsstijl aanleggen.

Uitzichtpunt Seringenberg vroeger

Na het overlijden van prins Frederik is het landgoed overgegaan naar zijn dochter Marie. Aan het begin van de 20ste eeuw kocht koningin Wilhelmina het aan, waarna het is overgegaan naar de daaropvolgende troonopvolgers. Vandaag de dag is Koning Willem-Alexander eigenaar van dit prachtige landgoed inclusief Seringenberg. Meer weten over deze koninklijk stukje historie? Kijk op Landgoederen De Horsten

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitzichtpunt Seringenberg zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten zuidoosten uitkijktoren Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek en uitkijktoren De Beverbrug in Krimpen aan de Lek. Naar het oosten ontdek je onder meer uitkijktoren Wierickewachter bij Driebruggen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Landgoed De Horsten

De Horsten is een koninklijk landgoed, want sinds 150 jaar is het in eigendom van de koninklijke familie, tegenwoordig dus van koning Willem-Alexander. Het is het grootste landgoed van Zuid-Holland en bestaat feitelijk uit drie landgoederen: Raaphorst, Eikenhorst en Ter Horst. Landgoed De Horsten is een prachtig landgoed vol bossen, weidelandschappen, statige bomenrijen, struiken, sloten en vijvers. Op het terrein ontdek je onder meer uitkijkpunt Seringenberg, een twintig meter hoge berg die in mei paars kleurt, en het oude jachthuis dat tegenwoordig dienst doet als theeschenkerij.

Meer weten

Jachthuis / theepaviljoen De Horsten

In 1863 liet prins Frederik dit jachthuis in de Engelse Tudor-gotiek stijl bouwen. Hij was een fervent jager. Sinds 1987 is het een theeschenkerij, maar zijn jachttrofeeën zijn er nog steeds te vinden. Na een actieve wandeling over landgoed De Horsten kun je hier heerlijk neerstrijken.

Meer weten

Buitenplaats Backershagen

Eeuwen geleden was Buitenplaats Backershagen enkel een eenvoudige hofstede. In de loop van de eeuwen groeide het uit tot een prachtige buitenplaats. Eind 17de eeuw legde Elisabeth de Moor de basis van de buitenplaats met een strakke tuin met rechte paden en twee vijvers. Later komen daar onder meer een oprijlaan en een lindenbergje bij. Vandaag de dag is het een prachtig natuurrijk gebied waarbij je de verschillende tijdslagen goed kunt zien.

Meer weten

Landgoed de Paauw

Vandaag de dag huist de raad in het karakteristieke 18de eeuwse landhuis op landgoed de Paauw, maar dat was eeuwen geleden heel anders. In 1556 liet Cornelis Arentsz van der Dussen op het landgoed een buitenhuis bouwen en noemde het Te Pau. Bijna twee eeuwen later, in 1747, werd dit huis herbouwd en kwam er een groot landhuis in classicistische stijl voor in de plaats. In 1838 kwam het in handen van prins Frederik, tweede zoon van koning Willem I, en ging er met zijn gezin wonen. Het landgoed werd toen omgedoopt tot De Paauw. Het bleef in koninklijke handen tot dat het in 1925 door de gemeente Wassenaar werd aangekocht waarna het een raadhuis werd. Het landschapspark, dat vrij toegankelijk is, is een lust voor het oog met rododendrons, een rozentuin, slingerende paadjes, een statige oprijlaan, bossen, weiden en een vijver.

Meer weten

Wassenaar

Wassenaar is een van de meest chique plaatsen in Nederland met statige landgoederen, prachtige landhuizen en immense villa's aan lommerrijke lanen in een groene omgeving. Maar Wassenaar heeft nog veel meer in zich. zoals een prachtig strand, het toonaangevende Museum Voorlinden, prachtige natuur zoals Meijendel waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen en niet te vergeten atrractiepark Duinrell. In het centrum ontdek je leuke boetiekjes en gezellige restaurants.

Meer weten

Parkeerplaats uitzichtpunt Seringenberg

Bij het uitzichtpunt is geen parkeergelegenheid, maar wel bij de ingang van landgoed De Horsten. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

In de lente- en zomermaanden, van 1 april tot 1 oktober, is het landgoed (en dus ook de Seringenberg) dagelijks geopend van 09.00 tot 19.30 uur. In de herfst- en wintermaanden, van 1 oktober tot 1 april, is het landgoed met uitzondering van maandag dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot dit uitzichtpunt is namelijk gratis.

Parkeren

Bij het uitzichtpunt zelf is geen parkeergelegenheid. Parkeren is onder meer mogelijk bij de ingang van het landgoed De Horsten. Navigeer hiervoor naar Papeweg in Wassenaar. Vanaf de parkeerplaats wandel je door het park naar de Seringenberg.

Let op: de toegang tot het landgoed is gratis, maar voor parkeren heb je een betaalde dagkaart nodig. Die kun je ter plaatse regelen via QR-codes op de borden of je bestelt de parkeerkaart vooraf online.

Toegankelijkheid

Een spiraalvormig pad leidt naar het uitzichtbordes boven op de berg. Het pad is niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitzichtpunt Seringenberg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitzichtpunt Seringenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.