Uitkijktoren Binnenhof - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Binnenhof

Terug Den Haag · Zuid-Holland
Beklim de 28 meter hoge ‘Kèkstègâh’ naast het Binnenhof en ontdek een uniek uitzicht op de renovatie van het hart van de Nederlandse democratie en de skyline van Den Haag.
2024
28 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2024
28 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim de 28 meter hoge ‘Kèkstègâh’ naast het Binnenhof en ontdek een uniek uitzicht op de renovatie van het hart van de Nederlandse democratie en de skyline van Den Haag.

Uitkijktoren Binnenhof is er één voor de durfallen onder ons. Hoe hoger je komt, hoe meer de toren lijkt te wiebelen.

Foto's van de Uitkijktoren Binnenhof

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Uitkijktoren Binnenhof is er één voor de durfallen onder ons. Hoe hoger je komt, hoe meer de toren lijkt te wiebelen.

Buitenhof 22 · 2513 AG Den Haag

Bewonder het ontwerp

Het eerste wat opvalt als je de toren van dichtbij bewondert, is de kleur van de trappen en bordessen: knalgeel. De kleur steekt af tegen de grijze, stalen kern waar de gele trappen met 149 (!) treden en bordessen rondom slingert. Hierdoor wordt het uitzichtpunt een echte eyecatcher. Voor de veiligheid is rondom de toren een kabelnet gespannen. De constructie is zo ontworpen door Ingenieursbureau Arcadis dat de uitkijktoren na de grootschalige renovatie van het Binnenhof ook weer ergens anders opgebouwd kan worden. Heel slim! Want met een hoogte van 28 meter kun je de omgeving goed overzien.

detail uitkijktoren Binnenhof

En wat een prachtig uitzicht heeft het! Vanaf elk bordes heb je weer een ander uitzicht over de historische binnenstad. Informatieborden op elke verdieping en op de top vertellen mooie verhalen over het historische Binnenhof en de skyline van Den Haag. Daarnaast heb je een uniek uitzicht op het Binnenhof en de gebouwen daarin waaronder de Ridderzaal, die momenteel vanwege een grootschalige renovatie niet te bezoeken zijn. Hierdoor kun je het hart van de Nederlandse democratie toch bewonderen. Leuk detail: vanaf het uitzichtpunt ontdek je een prachtig duinlandschap op het dak van de bouwkeet op (een hoek van) de Hofvijver. De renovatie is op z’n vroegst eind 2028 afgerond. Tot die tijd blijft het uitzichtpunt naast het Binnenhof staan.

UItkijkplatform boven op uitkijktoren Binnenhof

Wil je meer weten over de unieke renovatie van het Binnenhof die zorgt dat 800 jaar cultureel erfgoed niet verloren gaat? Ga dan naar Buitenhofrenovatie.nl. Je ontdekt er ook mooie verhalen die tijdens de renovatie zijn blootgelegd.

Check de leukste feitjes

Bijnaam

Omroep West vond dat de uitkijktoren naast het Binnenhof een passende bijnaam verdiende en schakelde haar luisteraars in. Vele namen werden ingediend waarbij de opvallend gele kleur van de toren een dankbaar onderwerp was, maar er kon er maar één de winnaar zijn: De Kijksteiger oftewel De Kèkstègâh op z’n Haags, ingezonden door Fons de Rouw. De eenkoppige jury Sjaak Bral vond deze naam er met kop en schouders uitsteken: echt Haags.

Detail trap uitkijktoren Binnenhof

Over de geschiedenis van uitkijktoren Binnenhof

De toren is een geschenk van het Rijk aan de stad, omdat het enkele jaren een belangrijke toeristische trekpleister moet missen. Ook zijn delen van de stad rondom het Binnenhof, waaronder het Buitenhof en het Plein als bouwplein in gebruik genomen waardoor ook die niet te bewonderen zijn. Met de komst van ‘De Kèkstègâh’ is onze politieke ‘hoofdstad’ een trekpleister voor zowel bewoners als bezoekers rijker. Het standbeeld van koning Willem II moest hiervoor wel tijdelijk wijken, want die stond precies op de plaats waar nu het uitzichtpunt staat.

Uitkijktoren Binnenhof

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Binnenhof nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijkpunt Seringenberg in Wassenaar, ten zuiden uitkijktoren Paal 83 in Rozenburg en meer naar het oosten uitkijktoren Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Binnenhof

Het Binnenhof is momenteel flink in renovatie, maar vanaf de top van de naastgelegen uitkijktoren kun je het hart van onze democratie ook mooi bewonderen. Er valt zoveel te ontdekken! Wist je dat het Binnenhof het oudste regeringsgebouw ter wereld is waar nog steeds politieke besluiten worden genomen? Deze historische plaats bestaat al 800 jaar! Het herbergt onder meer de bekende Ridderzaal, waar decennialang onder meer de jaarlijkse Troonrede werd uitgesproken, en het Torentje dat sinds 1982 de werkkamer van de minister-president is. Vanwege de renovatie krijgt ook de premier tijdelijk een ander werkonderkomen. 

Meer weten

Hofvijver

Naast het Binnenhof ontdek je een grote vijver, de Hofvijver. Van oorsprong was het een duinmeertje bij het kasteel van de graaf van Holland, maar vandaag de dag is het een enorme vijver waar je heerlijk kunt relaxen terwijl je van een afstandje geniet van het uitzicht van de bekendste gebouwen van de Nederlandse democratie. Midden in de vijver ontdek je een eilandje die zo’n 300 jaar oud is. Langs de vijver staan twee standbeelden: die van Johan van Oldenbarnevelt en van Haagse Jantje.

Meer weten

Standbeeld Johan van Oldenbarnevelt

Als raadpensionaris van het gewest Holland zorgde Johan van Oldebarnevelt dat de Republiek der Verenigde Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog een goed leger had en steun kreeg van Engeland en Frankrijk. Hierdoor kon prins Maurits zijn successen behalen. Lange tijd werkten ze zij aan zij. Daar kwam na 1600 een einde aan. Ze kregen steeds meer conflicten. Het zette de verhoudingen op scherp. Prins Maurits liet hem arresteren en Johan werd wegens hoogverraad ter dood veroordeeld. Van Oldebarnevelt werd in 1619 onthoofd op een schavot voor de Ridderzaal.

Meer weten

Standbeeld Haags Jantje

Een heel ander standbeeld, maar net als het monument van Johan van Oldebarnevelt ook aan de Hofvijver, staat Haags Jantje. Ken je het liedje In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje? Vermoedelijk is dit Jantje graaf Jan, zoon van Floris V, maar heel zeker is dat niet. Hoe dan ook, het is een vrolijk en oud liedje. Wil je de tekst van dit lied lezen? Ga dan naar onderstaande link.

Meer weten

Rijksmuseum De Gevangenpoort

Altijd al willen weten hoe een gevangenis er eeuwen geleden uitzag? Ooit was dit de hoofdpoort van het kasteel van de Hollandse graaf (tegenwoordig het Binnenhof). Vanaf de 15de eeuw werd het echter een belangrijke gevangenis en werd het uitgebreid met een gerechtsgebouw, cellen en een pijnkelder. Ga terug in de tijd en beleef bloedstollende verhalen over het gevangenisleven, de verhoren en straffen. 

Meer weten

Standbeeld Johan de Witt

Midden op het vandaag de dag gezellige plein staat sinds 1918 het standbeeld van Johan de Witt. Als raadpensionaris van het gewest Holland was hij halverwege de 17de eeuw de meest invloedrijke persoon in de Republiek der Verenigde Nederlanden en lange tijd met veel succes. In 1672 werd de Republiek echter van alle kanten aangevallen. Johan krijgt hiervan de schuld. Hij neemt ontslag, nadat de Staten-Generaal de Republiek laten varen en Willem III stadhouder wordt. Johan wil zijn broer, Cornelis de Witt, uit de Gevangenpoort halen waar hij is veroordeeld tot verbanning nadat hij was beschuldigd van het beramen van een aanslag op Prins Willem III. Een woedende menigte Oranjeaanhangers sleurt beide broers uit de Gevangenpoort en vermoorden hen op gruwelijke wijze.   

Meer weten

Paleis Kneuterdijk

Dit voor de meesten onbekende paleis is een mooi pareltje. In 1717 is het ontworpen als woning voor graaf Johan Hendrik van Wassenaar van Obdam, maar het had toen al de pracht van een koninklijk paleis. Een eeuw later werd het paleis dan ook aangekocht door koning Willem I voor zijn zoon Willem II. Vandaag de dag is dit de werkplaats van de Raad van State. Wil je het een keer bezoeken? Het Haags Historisch Museum organiseert rondleidingen en doet onder meer dit prachtige paleis aan.  

Meer weten

Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum brengt de Haagse geschiedenis tot leven en heet enkele topstukken in bezit, waaronder het schilderij ‘Gezicht op Den Haag’ van Jan van Goyen en ook, wat luguber, de tong en de vinger van de gebroeders De Witt. Vanaf eind september 2024 tot voorjaar 2027 is het museum vanwege verbouwing gesloten, maar het blijft wandelingen en rondleidingen (in de stad) organiseren.  

Meer weten

Den Haag

Den Haag is natuurlijk veel meer dan het politieke hart van Nederland. Er is van alles te beleven in deze historische stad. Ontdek meesterwerken in een van de vele musea, zoals het Kunstmuseum en het Mauritshuis. Bezoek paleis Noordeinde en bewonder het werkpaleis van de koning. Ga lekker winkelen in de oude binnenstad of ontdek de zee van Scheveningen of Kijkduin en maak een heerlijke strandwandeling. Den Haag heeft het allemaal.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Binnenhof

Bij de uitkijktoren naast het Binnenhof kan niet geparkeerd worden, maar in de omgeving zijn verschillende betaalde parkeerplaatsen. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis. Let op: maximaal zestig personen kunnen tegelijkertijd op de toren. Via een teller bij de toegang weet je hoeveel mensen er op de toren zijn.

Parkeren

Direct bij uitkijktoren op het Binnenhof zijn geen parkeerplaatsen, maar in de omgeving zijn verschillende betaalde parkeergarages te vinden, zoals Q-park Noordeinde. Navigeer hiervoor naar Heulstraat 23 in Den Haag. Vanaf de parkeergarage wandel je in vijf minuten via de Kneuterdijk naar het uitzichtpunt. Of kom met het openbaar vervoer.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Binnenhof

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Bezoek uitkijktorens tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september

06 sep 2024

Tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september zijn tal van historische uitkijktorens en andere monumenten gratis te bezoeken. Ontdek welke uitkijktorens dat zijn.

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.