Uitkijktoren Paal 83 - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Paal 83

Terug Rozenburg Β· Zuid-Holland
Wel eens een meerpaal in de grootste haven van Europa willen beklimmen? Pak je kans met uitkijktoren Paal 83 midden in een groene oase in de Rotterdamse haven.
2017
22 m
Gratis entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
22 m
Gratis entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Wel eens een meerpaal in de grootste haven van Europa willen beklimmen? Pak je kans met uitkijktoren Paal 83 midden in een groene oase in de Rotterdamse haven.

Sta je op het platform dan sta je op dezelfde hoogte waar de waterspiegel zich bevindt als de meerpaal in het water van de haven zou staan.

Foto's van de Uitkijktoren Paal 83

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Sta je op het platform dan sta je op dezelfde hoogte waar de waterspiegel zich bevindt als de meerpaal in het water van de haven zou staan.

Noordzeeweg Β· Rozenburg

Bewonder het ontwerp

Midden in het Rotterdamse havengebied ontdek je een langgerekte groene oase, Landtong Rozenburg. Hierop ontdek je onder meer de 22 meter hoge uitkijktoren Paal 83, ontworpen door artistiek conceptontwikkelaar Mothership. De kern van Paal 83 is een gerecyclede afmeerpaal, gevonden door de ontwerper bij de opslag van restmateriaal uit de haven. Deze enorme palen zijn overal in de haven te vinden, maar staan grotendeels in het water, waardoor ze minder groot lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Uitkijkpost Paal 83 maakt daar verandering in πŸ˜‰. De vorm van de paal en het platform boven op de uitzichttoren verwijzen naar de meerpalen in het water.

Een andere inspiratiebron voor deze toren zijn de roeiers, de gebruikers van de meerpalen. Zij leggen alle schepen in de haven af, zelfs de allergrootste schepen. De drie in elkaar gevlochten en verzinkte trappen verwijzen naar de enorme scheepstrossen die de roeiers gebruiken bij het vastleggen van de schepen.

Eenmaal boven op het platform kijk je uit op het werk van de roeiers, de LNG-ligplaatsen en natuurlijk op de grootste haven van Europa. Informatiepanelen vertellen het verhaal van het uitzicht. Over het ontwerp van deze duurzame toren valt nog veel meer te ontdekken. Kijk op de website van Mothership voor meer achtergrondinformatie.

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Paal 83 is een bijzondere naam voor een uitkijktoren. Het is vernoemd naar de vele afmeerpalen in de Rotterdamse haven. Het nummer 83 verwijst naar de eerste duurzame LNG-ligplaats in de haven, Dolphins 83. Check de geschiedenis voor het volledige verhaal.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Paal 83

De haven van Rotterdam wil de meest duurzame haven ter wereld zijn. Daarom heeft het enkele jaren geleden onder meer besloten het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen terug te dringen en LNG (liquid natural gas) juist te stimuleren. In 2017 is de eerste ligplaats voor het bunkeren, het leveren van brandstof aan schepen, en de overslag van LNG gebouwd. Deze NLG-ligplaats heet Dolphins 83 en ligt op Landtong Rozenburg. Als eerbetoon aan dit initiatief zijn 17 aanlegpalen voorzien van kunst met een duurzaam karakter. Ook is deze toren, Paal 83 waarbij dus gebruik is gemaakt van een gerecyclede afmeerpaal, gerealiseerd direct naast de LNG-ligplaatsen.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Paal 83 nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je natuurlijk in Rotterdam de wereldberoemde Euromast en op het eiland Goeree-Overflakkee Vogelobservatorium Tij en de Goereese Toren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Paal 83 is een kleine parkeerplaats voor enkele auto’s. Navigeer hiervoor naar Noordzeeweg in Rozenburg.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Paal 83

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.