Rondje Sonsbeek – Hoge Veluwe

Download route
Waar ben ik?
56 km

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek

Een bezoek aan het stadspark Sonsbeek begint bij het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, gevestigd in een oude molenschuur uit de 18de eeuw. Hier kom je alles te weten over park Sonsdeel en de andere parken. Ook organiseert het bezoekerscentrum allerlei activiteiten op het gebied van landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie, zoals gidswandelingen. Hét startpunt voor een belevingsvol dagje natuur genieten. Ook vind je in deze oude molenschuur een winkeltje en kun je er terecht voor een drankje of overheerlijke lunch.

Park Sonsbeek

Kenmerkend aan dit park zijn de hoogteverschillen, ontstaan in een van de ijstijden 100.000 jaar geleden toen gletsjers keien en zand vooruitschoven en (onder meer) het Veluwegebied opstuwde. De oorsprong van het park gaat ook ver terug. In 1821 kocht Baron van Heeckeren het landgoed Sonsbeek en legde een park aan in Engelse landschapstijl met bossen, landerijen, waterpartijen, een landhuis, moestuin, hertenkamp en de belvédère. Zijn zoon had minder interesse in Sonsbeek en verkocht delen van het park waar vervolgens woningen op werden gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde de stad jaarlijks kunsttentoonstellingen in het park. Park Sonsbeek is hierdoor heel bekend geworden. Werken van bekende kunstenaars zoals Picasso en Rodin waren er bijvoorbeeld te zien! De kunsttentoonstelling ‘Sonsbeek’ wordt nog steeds georganiseerd. Vandaag de dag geniet jong en oud van het bekendste stadspark van Arnhem: een ommetje door het park met verschillende watervallen, picknicken op een van de weides, schaatsen op de grote vijver, genieten van het openluchttheater of cultureel festival. Het kan er allemaal. En zin in een hapje of een drankje? Bezoek dan zeker een van de horecagelegenheden in het park.

Vlindertuin Sonsbeek

Zie je ze fladderen? In de vlindertuin, die vol staat met kleurige zomerbloemen, bramenstruiken en andere planten, struiken en bomen kun je wel twintig soorten dagvlinders ontdekken. Wandel hier heerlijk rond en prikkel je zintuigen.

Lorentzmonument

Een man met een lange jas op een sokkel. Zijn naam is Hendrik Lorentz; Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1902, vriend van en inspirator voor de wereldberoemde Albert Einstein. Lorentz was dus een groot natuurkundig wetenschapper voor zijn tijd. Reden genoeg om in 1931 een monument voor hem op te richten. In 2008, tijdens de kunsttentoonstelling Sonsbeek, kwamen daar de namen van natuurkundigen uit de 20ste eeuw bij.   

Nederlands Watermuseum

Ontdek dit interactief doe-museum in een oude bagijnemolen uit de 15de eeuw, deels verborgen onder het park Sonsbeek! Een Waterlab, Waterwerkplaats, een Waterspeelplaats, filmzalen, interactieve tentoonstellingen: je ontdek hier alles over het water. Een echte waterbelevenis voor het hele gezin!

Park Zypendaal

Ten noorden van park Sonsbeek ligt dit monumentale park, een afwisselend openbaar landschapspark en landgoed dat ruim 250 jaar lang in bezit is geweest van familie Brantsen. Het park kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. Net als in park Sonsbeek ligt Zypendaal gedeeltelijk op een stuwwal die in de ijstijd door gletsjers is opgestuwd. In het lager gelegen dal staat het statige kasteel Zypendaal. Wist je trouwens dat het park zijn naam dankt aan het water dat op sommige plaatsen uit de grond sijpelt. Hier ontspringt namelijk de Sint Jansbeek die enkele jaren geleden deels in ere is hersteld. 

Entree Nationaal Park Hoge Veluwe – Schaarsbergen

Wil je de Hoge Veluwe verkennen? Vanaf verschillende ingangen, waaronder Schaarsbergen, kun je het park fietsend in. De entree is niet alleen bereikbaar met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Let op: voor een bezoek heb je een (betaalde) entreekaart nodig.

De Veluwe

Wat is de Veluwe mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. OOk zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden. Het overgrote deel van dit prachtige, heuvelachtige natuurgebied bestaat uit bossen, maar er valt nog veel meer natuur te ontdekken: bloeiende heidevelden, enorme zandverstuivingen, mooie zandstranden en prachtige meren. Ontdek de oude Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem of ga op zoek naar de Nederlandse Big Five. Wie weet sta je oog in oog met een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse Hooglander. De ultieme natuurbeleving!

Arnhems Oorlogsmuseum 40-45

Ontdek wat er in de omgeving van Arnhem allemaal is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Het museum staat vol met oorlogsvoorwerpen. Het geeft je een kijkje in het dagelijks leven van de soldaten in die tijd.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De natuur in het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. Ontdek een afwisseling aan bossen, natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Wie weet spot je wel een imposante edelhert of de wolf. Ook vind je her en der prachtige kunstwerken, zoals de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum of de Drie Staande Motieven op het Pampelse Zand.

Park Gulden Bodem

Dit park was de overtuin van het naastgelegen landgoed Zypendaal die, gescheiden door de Sint Jansbeek, de familie Brantsen had verworven. Vrijwel alle oude gebouwen zijn inmiddels verdwenen, maar het Koetshuis is gespaard gebleven van sloop.

Entree Nationaal Park De Hoge Veluwe – Otterlo

Wil je de Hoge Veluwe verkennen? Vanaf verschillende ingangen, waaronder Otterlo, kun je het park fietsend in. De entree is niet alleen bereikbaar met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Let op: voor een bezoek heb je een (betaalde) entreekaart nodig.

Kröller-Müller Museum

Dit museum van hedendaagse kunst herbergt bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh. Hiermee bezit het Kröller-Müller Museum de tweede grootste collectie van deze wereldberoemde kunstenaar ter wereld. Ontdek daarnaast nog andere topstukken van onder meer Monet, Picasso en Mondriaan en de Beeldentuin.

Nationaal Park Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom maakt onderdeel uit van de Veluwe. Wat de Veluwezoom zo bijzonder maakt, is het reliëf met heuvels en prachtige vergezichten. Onderweg kun je zomaar wilde zwijnen, herten of reeën tegenkomen. Spot Schotse Hooglanders of IJslandse paarden, een geweldig mooi gezicht.

Museonder

Ervaar wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. In het museonder ontdek je onder meer een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, een waterlaboratorium en botten van dieren die lang geleden zijn uitgestorven. Uiteindelijk beland je in het middelpunt van de aarde.

Witte Watermolen

Direct naast de oude molenschuur ontdek je een van de oudste gebouwen van Arnhem, de Witte Watermolen. Deze molen maalt al sinds de 15de eeuw koren. Heel bijzonder! Wil je de molenaars aan het werk zien en de grote houten raderen en assen bewonderen? Bezoek dan vooral deze Witte Watermolen tijdens de openingstijden.

Museum Vliegbasis Deelen

Dit museum herbergt de collectie uit de geschiedenis van Vliegbasis Deelen met veel aandacht voor de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Let op: het museum is enkel in het weekend geopend.

Parkeerplaats Sonsbeek

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden rondom de parken. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Midden in Arnhem ontdek je het prachtige park Sonsbeek waar ook uitkijktoren De Belvédère staat. Daar start de fietsroute Sonsbeek – Hoge Veluwe. Dit rondje is een ideale manier om het stadspark en de Hoge Veluwe te ontdekken.

ParkerenEr zijn verschillende parkeergelegenheden rondom het park Sonsbeek. Voor deze fietsroute kan je het beste parkeren bij parkeerplaats Zypendaal Sonsbeek. Navigeer hiervoor naar Zijpendaalseweg 40 in Arnhem.
StartpuntBij de parkeerplaats, op de hoek van de Zijpendaalseweg en de Parkweg ligt knooppunt 42. Daar start de route.
Afstand57 km
Knooppunten42 – 84 – 47 – 46 – 4 – 40 – 5 – 31 – 49 – 14 – 13 – 2 – 9 – 85 – 86 – 82 – 32 – 68 – 17 – 67 – 71 – 64 – 51 – 50 – 42
Park Sonsbeek

Fietsen door Sonsbeek en de Hoge Veluwe

Wat een afwisselende fietstocht, want dit rondje gaat niet alleen door het stadspark van Arnhem, maar ook door de Hoge Veluwe. Je start de fietsroute ten noorden van het park Sonsbeek in Arnhem. Tip: beklim uitkijktoren De Belvédère voordat je de fietstocht start, want vanaf de top van deze uitkijktoren heb je de mooiste vergezichten over Arnhem en de omgeving. En ontdek het park Sonsbeek waar je onder andere het eeuwenoude de Witte Watermolen tegenkomt.

Vervolgens start je de fietsroute en fiets je langs het park af, door het noordelijke deel van Arnhem. Eenmaal in de natuur geniet je van de rust en de ruimte van Nationaal Park Veluwezoom. Het is een prachtig natuurgebied, want door de heuvels ontdek je mooie uitzichten. Wie weet spot je wilde dieren, zoals wilde zwijnen, herten of IJslandse paarden. Vervolgens fiets je een grote ronde door Nationaal Park De Hoge Veluwe. Wat een afwisselend gebied, want je ontdekt er bossen, natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Ook hier kun je prachtige dieren spotten, zoals een imposante edelhert of de wolf. Ook ontdek je, van de route af weliswaar, het beroemde Kröller-Müller Museum en het Museonder. Tijdens deze fietsroute passeer je twee entrees van de Hoge Veluwe. Wat is fietsen over de Hoge Veluwe toch mooi.

Tenslotte voert de fietsroute langs Arnhems Oorlogsmuseum 40-45. Om vervolgens via de stadsparken Gulden Bodem en Zypendaal terug te keren bij het startpunt. Kortom, fietsen door de Hoge Veluwe, Veluwezoom en stadspark Sonsbeek is prachtig.

Fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Belvédère

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen rondom het Luntersche Buurtbosch die langs uitkijktoren De Koepel voert. Of, meer zuidwaarts, de Ooijroute. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Groenlanden.  

Zien en doen bij Rondje Sonsbeek – Hoge Veluwe

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.