Wandelroute Bears – Hilaarder Feart

Download route
Waar ben ik?
13 km

Mariakerk/ bezoekerscentrum

Wil je een bezoek brengen aan het terrein van Uniastate dan kan dat via het bezoekerscentrum in de Mariakerk. Niet alleen hebben de medewerkers van dit centrum de sleutel tot de Uniastate, zij kunnen je ook van alles vertellen over zijn rijke verleden en die van de 13de -eeuwse kerk. Ontdek verder wisselende tentoonstellingen, een mediatheek over staten en stinzen in Friesland en een mooie film over de plaatsing van stalen replica van de state met de uitkijktoren.

Cultuurspeelplaats Uniastate

Op het Uniastate-terrein ontdek je naast een replica en het oude poortgebouw een bijzondere speeltuin: de cultuurspeelplaats. De speeltuin bestaat uit cortenstalen speeltoestellen in de vorm van ‘oude’ meubelen uit de eeuwenoude state, maar staan schots en scheef. Net als luchtspiegeling is het ontworpen door Beb Mulder.    

Poarte van Uniastate

De oude Uniastate was eeuwen geleden in bezit van de welgestelde familie Unia. In 1616 liet Tjaerd Tyara deze poort bouwen. Uniastate is verschillende keren afgebroken, maar telkens bleef het oude poortgebouw wonderwel gespaard. In 1960 is deze gerestaureerd en dient nog steeds als toegang tot het Uniastate-terrein. Opvallend aan het gebouw is het zadeldak met op de nok een windwijzer en de 27 vlieggaten bestemd voor duiven met elk een zitsteen. Het poortgebouw was naast toegangspoort ook duiventil. Ontdek een kleine expositie van opgravingen en een collectie van het Fries Museum in de toegangspoort.

Boksum

Boksum is een klein dorpje met een verrassend rijke geschiedenis. Het terpsdorp is waarschijnlijk ver voor het jaar nul ontstaan aan de Middelzee, een middeleeuwse zeearm in Friesland. Deze zeearm bestaat niet meer, maar de oude Middelzeedijk herinnert ons nog aan die periode. Het hele dorp is in de late Middeleeuwen in bezit geweest van het klooster Mariadal en tijdens de Tachtigjarige Oorlog vond hier de Slag bij Boksum plaats. En gedenkbord in de 12de -eeuwse Sint-Margaretakerk (die eveneens boven op een terp staat) herinnert ons aan de vele doden die tijdens die slag zijn gevallen.  

Hilaarder Feart

Net als Jorwerter Faert had ook deze vaarweg vroeger een andere naam: Hijlaardervaart. In 2007 is de officiële naam gewijzigd in Hilaarder Faert. Dit riviertje slingert door de Friese gemeenten Leeuwarden en De Waadhoeke.

Hilaard

Net als Boksum is ook Hilaard ontstaan op een terp. Het dorpje werd voor het eerst genoemd in 1275 als Elawerth, de terp van Ele. Ondanks dat het dorp ruim driehonderd inwoners heeft, is het in bezit van twee kerken. De oudste, de Johannes de Doperkerk, is gebouwd in 1450. Daarvoor zou een houten exemplaar hebben gestaan.

Parkeerplaats uitkijktoren Uniastate Bears

Bij de uitkijktoren kan niet geparkeerd worden. Bij het bezoekerscentrum in de Mariakerk van Bears wel. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

Dit deel van Friesland staat garant voor weidse vergezichten over frisgroene weilanden, kabbelende beekjes met her en der pittoreske en historische terpdorpjes, zoals Bears, Boksum en Hilaard. De wandelroute Bears – Hilaarder Feart is een ideale manier om dit mooie gebied te ontdekken.

ParkerenBij de kerk aan het Tsjerkepaad zijn enkele parkeerplaatsen. Navigeer hiervoor naar Tsjerkepaad 3 in Bears.
StartpuntDe route start bij de parkeerplaats. Vanaf hier wandel je in westelijke richting naar knooppunt 31.
Afstand13 km
BewegwijzeringDe route maakt gebruikt van het wandelknooppuntennetwerk. Vanaf knooppunt 31 volg je: 86 – 85 – 20 – 22 – 30 – 31
Uitkijktoren van Uniastate Bears
Uniastate Bears

Ontdek Uniastate Bears

De wandelroute start bij de Mariakerk in Bears. Neem vooral een bezoek aan deze eeuwenoude kerk. Niet alleen omdat het een bezoekerscentrum is en de medewerkers je een en ander kunnen vertellen over de kerk en het naastgelegen unieke Uniastate Bears, maar ook omdat ze de sleutel tot deze historische laatstgenoemde plek hebben. Na je bezoek aan de oude poort en de cortenstalen luchtspiegeling met beklimming van de uitkijktoren start de wandelroute pas echt. De route voert dwars door het Friese landschap van frisgroene weilanden. Je wandelt over smalle landweggetjes, langs buurtschappen en boerenbedrijven.

Wandel door Boksum en Blessum

Het volgende dorp dat je tegenkomt, is Boksum, een klein terpdorpje met een verrassend rijke geschiedenis. Ver voor de jaartelling lag Boksum aan de voormalige Middelzee. Bewonder de eeuwenoude Sint-Margaretakerk, eveneens op een terp gebouwd, en koop een overheerlijke versnapering bij de plaatselijke bakker.

Je wandelt verder langs het beekje Boksumer Soal en ontdekt weer die prachtige weidse vergezichten. Niet veel later draai je af en wandel je langs slootjes totdat je bij het volgende Friese plaatsje komt, Blessum met een kerk die dezelfde naam heeft als in Bears, Mariakerk. Al snel wandel je het dorpje weer uit. Overal waar je kijkt, zie je groene weilanden, een boerenbedrijf en smalle beekjes langs het pad. Wat een genot om langs af te wandelen.

Hilaarder Feart
Hilaarder Feart. Foto: Hindrik Sijens

Hilaarder Feart

Je steekt de Hilaarder Faert over en wandelt via een smal landweggetje naar het laatste dorp, Hilaard. Net als Boskum en Blessum is ook Hilaard op een terp gebouwd. Het kleine dorpje telt twee kerken, waarvan de oudste in 1450 gebouwd is. Het is vernoemd naar de heilige Johannes de Doper. De route voert dwars door het typisch Friese dorp. Ten slotte wandel je weer via landweggetjes met uitzicht op de Friese weilanden en talrijke slootjes naar het dorpje Bears waar het beginpunt van de route zich bevindt.

Kortom, wandelroute Bears – Hilaarder Feart is een prachtige wandeling door het Friese landschap.

Bezoek Hilaard als onderdeel van de Wandelroute Bears - Hilaarder Feart
Hilaard – Foto: Jan Dijkstra

Andere wandelroutes in de omgeving van Bears

Kun je geen genoeg krijgen van Friesland? Iets heel anders, maar ontdek bijvoorbeeld onze wandelroute door Leeuwarden (6 km). De route brengt je langs heel wat highlights van de Friese hoofdstad waaronder de Oldehove. Of ontdek Nationaal Park De Alde Feanen, kies dan voor de wandelroute Romsicht (7 km) en beklim de gelijknamige uitkijktoren.

Zien en doen bij Wandelroute Bears – Hilaarder Feart

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.