Wandelroute Beeldenpark Leidsche Rijn

Download route
Waar ben ik?
3 km

Máximapark

Oorspronkelijk heette dit stadspark het Leidsche Rijn Park, maar sinds 17 mei 2011 is het park omgedoopt tot Máximapark. Het park is logischerwijs vernoemd naar, destijds prinses, Máxima en kreeg de naam ter ere van haar veertigste verjaardag. Met zijn 300 hectare is het Máximapark enorm, wel zes keer groter dan het Vondelpark. Qua natuur is het park grofweg in twee gebieden in te delen: het Binnenhof rondom het Observatorium dat meer een gestileerd park is en het ruigere, bosachtige Buitenhof. In het enorme park ontdek je naast een bosspeeltuin, verschillende restaurants en cafés en ook veel kunst en cultuur; kunstwerken van lokale kunstenaars, monumenten, bankjes, een prachtig theater, een houten kapel en nog veel meer. Zin om met vrienden te barbecueën? Dat kan op het bbq-veld. Een aantal van deze hotspots zijn hieronder uitgelicht. Wil je ze allemaal ontdekken? Wandel, skate of fiets over het brede pad van het park, Het Lint, en ontdek alle bijzondere plekken van het Máximapark of check vooraf de digitale plattegrond.

Vikingrijn

Het Máximapark ligt midden in Leidsche Rijn, een gebied met een oude historie die terug gaat naar de tijd van de Romeinen en de Vikingen. De Oude Rijn was voor hen een belangrijke transportroute. De Vikingrijn in het Máximapark volgt de oorspronkelijke loop van de Oude Rijn en is ongeveer vier kilometer lang. Neem je bootje mee, want op de Vikingrijn mogen bootjes zonder motor gewoon varen.

Vlinderhof

Verscholen in het Binnenhof van het Máximapark vind je een bijzondere tuin; Vlinderhof, ontworpen door de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Wat de Vlinderhof nog meer zo bijzonder maakt is dat het ontstaan is uit een bewonersinitiatief en vandaag de dag ook door de bewoners wordt beheerd. Ontdek de vlinders, bijen en een keur aan planten. Ben je met een groep boek dan eens een rondleiding. Kinderen kunnen met een trekpontje oversteken naar de Vlinderhof. Wat een beleving!

Wood Chapel

Dit prachtige kunstwerk, ontworpen door William Speakman, doet denken aan een Amerikaanse boerenschuur, maar ook aan een Oriëntaalse kapel. Het kunstwerk is gebaseerd op een houtopslagplaats, een plek waar hout wordt gedroogd om later te verwerken. Inspiratie haalde de kunstenaar uit de oerbossen in de omgeving van Utrecht.

Castellum Hoge Woerd en Romeinse toren

Op de plek waar de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden De Limes bewaakten, de grens van het Romeinse Rijk, staat nu een moderne versie van het fort: Castellum Hoge Woerd. De locatie is precies die van het oorspronkelijke fort. Ook de wallen zijn net zo hoog. Hoe bijzonder is dat! Het Castellum Hoge Woerd is een museum, theater en restaurant in één. In het museum ontdek je niet alleen archeologische vondsten uit de Leidsche Rijn, maar zie je ook De Meern 1, het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa ooit is gevonden. Ook heeft het een prachtige stadstuin/boomgaard waar een replica van een Romeinse wachttoren staat die 2000 jaar geleden langs de Limes gestaan heeft. En de entree? Die is helemaal gratis!

Japanse Tuin

Wandel over het slingerpad door de Japanse Tuin, omringd door heuvels met witte en paarse rododendrons. Ontdek een verstild waterpartij met Japanse bomen en struiken. Wat een rust!

Parkeerplaats Máximapark

Er is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats Máximapark – Anafora. Check 'praktisch' voor alle info.

Máximabank

In 2013 opende Koningin Máxima officieel het park. Zij fietste eerst samen met de burgemeester een rondje door het park, waarna ze dit bankje dat ter ere van haar is geplaatst, onthulde. Hoewel de naam van onze Koningin op het bankje staat, mag iedereen er gewoon op zitten ?. Geniet van het prachtige uitzicht.

Download route

Aan de rand van Utrecht in het stadsdeel Vleuten-De Meern ligt stadspark Máximapark waar het heerlijk wandelen is. Vroeger heette deze groene oase Leidsche Rijn Park, maar het heeft sinds 2011 deze naam gekregen, vernoemd naar onze huidige koningin. De wandelroute ‘Beeldenpark Leidsche Rijn’ (uit nostalgische overwegingen houden we deze naam gewoon aan ?) is een ideale manier om een deel van dit enorme stadspark te ontdekken.

Parkeren en startpuntEr is volop parkeergelegenheid aan de rand van het Máximapark. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Máximapark – Anafora. Vanaf de parkeerplaats steek je de Utrechtseweg over en loop je rechtdoor het park in.
Afstand3 km
RoutebeschrijvingDe wandelroute is niet bewegwijzerd, maar met bovenstaand kaartje is het makkelijk navigeren. Bekijk de routefolder voor een routebeschrijving.
Wandelroute Beeldenpark Leidsche Rijn
Parkpergola Maximapark

Wandelen door het Máximapark

Met zijn 300 hectare is het Máximapark wel zes keer groter dan het Vondelpark in Amsterdam. De 6 kilometer lange wandelroute Beeldenpark Leidsche Rijn voert je langs een aantal mooie plekken van dit enorme park. Het park is onderverdeeld in twee gebieden: het gestileerde Binnenhof waar ook het kunstzinnige Observatorium staat en het ruigere en bosachtige Buitenhof. Tijdens je wandeling ontdek je dat het groene park veel kunstwerken herbergt. Dat geeft het park echt iets extra’s. Je wandelt onder meer langs de Vikingrijn die de oorspronkelijke loop van de Oude Rijn in de tijd van de Romeinen en de Vikingen volgt. Onderweg kun je uitrusten op het Máximabankje. Ook het prachtige kunstwerk Wood Chapel, gebaseerd op een houtopslagplaats, is beslist de moeite waard. En, wat verscholen in het Binnenhof, ontdek je de Vlindertuin; een bijzondere tuin ontworpen door de internationaal bekende tuinarchitect Piet Oudolf. Wat is het heerlijk wandelen met de wandelroute Beeldenpark Leidsche Rijn.

Wie er nog geen genoeg van heeft gekregen: er is nog veel meer kunst en cultuur te ontdekken. Wandel eens door de Japanse Tuin of bezoek aan de zuidkant van het park het Castellum Hoge Woerd en de Romeinse toren.

Zin in een hapje of drankje gekregen? Ontdek het parkrestaurant in het Binnenhof of wandel naar het Castellum Hoge Woerd.

Zien en doen bij Wandelroute Beeldenpark Leidsche Rijn

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.