Rondje Brandtoren

Download route
Waar ben ik?
10 km

Bijentuin

Vlak bij de uitkijktoren vind je een bijentuin. In deze gratis toegankelijke tuin, in beheer van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius, staan veel planten en struiken waaruit de bijen nectar en stuifmeel verzamelen. De tuin laat allerlei methoden zien om zoveel mogelijk insecten, vlinders en andere dieren in de tuin aan te trekken. Bezoek de tuin en laat je verrassen.

De Groote Cirkel en De Kleine Cirkel

Het verhaal gaat dat een ambtenaar, geïnspireerd tijdens een reis naar Parijs, in plaats van de gebruikelijke vierkante bosvlakken en kaarsrechte wegen twee cirkels en een avenue in het bosplan tekende. Burgemeester Willekens, de toenmalige burgervader van Reusel, nam dit maar al te graag over. Zo ontstond, qua afmetingen, een kopie van de Place de l’Étoile en de Place de la Concorde met de Champs Elysées daartussen. Leuk weetje: de cirkels vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk oriëntatiepunt voor piloten.

Stenen der Zaligheden Reusel

De Januskop

Ontdek de Januskop, een beeld van kunstenaar Ellen Kroonenburg, bij De Kleine Cirkel. Een januskop is een hoofd met zowel aan de voor- als aan de achterzijde een gezicht. Het is genoemd naar de Romeinse god Janus die in een van zijn verschijningsvormen twee gezichten had. Het beeld staat precies boven op de scheidingslijn van twee stroomgebieden, 32 meter boven de zeespiegel, waarbij het water aan de ene zijde naar de Schelde vloeit en aan de andere kant naar de Maas stroomt.

De Kroonvense Heide met ‘den Doodendraad’

Wat is De Kroonvense Heide mooi! Een gevarieerd bosgebied met een aantal mooie vennen en heidegebiedjes. Ontdek in dit prachtige natuurgebied ‘den Doodendraad’; een reconstructie van een stuk draadversperring aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog. De draadversperring bestond uit drie rijen palen met draden waarbij de middelste rij onder stroom stond. Dit moest voorkomen dat Belgen hun land konden ontvluchten. Op en top ‘living history’ dus.

De Reuselse Kei

Vlak bij de Groote Cirkel, aan de westkant, ligt de Reuselse Kei; een 550 miljoen jaar oude zwerfsteen van 1240 kilogram die via een vroegere loop van de Maas in dit gebied is beland. De kei lag vroeger in de buurt van de nabijgelegen Kroonvennen, maar vormde een hindernis voor de landbouw. Daarom is de enorme kei op initiatief van de toenmalige burgemeester Willekens verplaatst naar deze locatie. Van 1992 tot 2000 heeft de kei nog even bij het cultureel centrum De Kei in Reusel gelegen, maar hij is daarna toch weer naar deze plaats bij de Groote Cirkel teruggebracht.

De Peelse Heide

De Nieuwe Brandtoren staat in een prachtig bosachtig gebied, De Peelse Heide, omgeven door bossen, heide en vennen. Het lijkt bijna niet voor te stellen, maar dit prachtig, gevarieerde natuurgebied bestond vroeger uit woeste grond. Het is in de periode 1930-1945 ontgonnen en voor een groot deel met dennen beplant. De verkaveling is blokvormig maar er zijn ook twee cirkelvormige wegen te ontdekken: De Groote Cirkel en De Kleine Cirkel, als een soort van een klein stukje Parijs in Reusel.

Stenen der Zaligheden

Aan de zuidkant van de Groote Cirkel ontdek je de Stenen der Zaligheden; acht keien die de van oudsher armoedige dorpen uit de Kempenregio voorstellen. Het gaat om de dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel en Wintelré. De namen van deze dorpen verwijzen niet alleen naar de armoede, maar ook eindigen ze allemaal, al dan niet in dialect, op -sel. Ook zijn er verwijzingen naar de acht zaligsprekingen uit de Bergrede; een deel van het Evangelie volgens Matteüs in het Nieuwe Testament.

Download route

In de bosrijke omgeving van uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren in de Brabantse Kempen is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Rondje Brandtoren’ leent zich uitstekend om het natuurgebied De Peelse Heide te ontdekken.

ParkeerplaatsBurgemeester Willekenslaan 5 in Reusel
StartpuntKnooppunt 2, iets ten noordwesten van de uitkijktoren
Afstand9,7 km
Knooppunten2 – 11 – 12 – 13 – 14 – 47 – 45 – 44 – 43 – 42 – 46 – 2
Rondje Brandtoren - De Peelse Heide

Wandelen over De Peelse Heide

Tot het begin van de vorige eeuw bestond natuurgebied De Peelse Heide vooral uit heide. Door de grote vraag naar stuthout voor de mijnen werd in de loop van de vorige eeuw begonnen met de ontginning van dit gebied en de aanplant van bomen. Het resultaat: een prachtig, gevarieerd natuurgebied van bossen, heide en vennen waar het heerlijk wandelen is. En klimmen, want de 26 meter hoge uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren leent zich hier uitstekend voor. Ontdek de bezienswaardigheden die op of op korte afstand van de wandelroute Rondje Brandtoren te vinden zijn, zoals De Groote en De Kleine Cirkel, De Reuselse Kei en den Doodendraad, een reconstructie van een stuk draadversperring aan de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een deel van deze wandelroute loopt immers precies op de grens met België.

Zin in een hapje of drankje? Ontdek Natuurpoort D’n Ouwe Brandtoren die aan wandelroute Rondje Brandtoren ligt of ijsboerderij Fabor, te vinden op korte afstand van deze natuurrijke wandeling over De Peelse Heide.

Zien en doen bij Rondje Brandtoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.