Bewonder het ontwerp
Dit is pas een uitkijktoren! Met een hoogte van wel 36 meter en 192 trappen torent deze imposante eyecatcher van stichting De Torenbouwers hoog boven de omliggende gebouwen uit. En wat het ook bijzonder maakt: de Kempentoren staat dit keer niet in de natuur, maar midden in de stad Tilburg, in het hippe Spoorpark. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze cirkelvormige toren direct op. Hoe hoger je komt, des te breder de cirkelvormige toren wordt. De uitzichttoren bestaat uit 104 ton staal en zit aan elkaar met wel 13.000 bouten. Door de volledig open structuur en de hoogte van deze stalen megatoren is het een must voor elke uitkijktorenliefhebber die geen last heeft van hoogtevrees. Eenmaal op de top voel je de toren onder je bewegen. Spannend? Zeker. Maar dan heb je wel een fenomenaal uitzicht over de stad Tilburg en ver daarbuiten. Helaas bestaat het architectenbureau Luiten|Smeulders| Architecten niet meer, maar meer informatie over het ontwerp vind je ook via Spoorpark Tilburg.
Check de leukste feitjes
Ontdek de kleinere zus van de Kempentoren
Jazeker, de Kempentoren heeft een kleinere zus en niet eens zo heel ver van deze toren vandaan; D’n Flaestoren op landgoed De Utrecht in het Kempische Esbeek. Deze toren is een aantal jaren ouder, maar iets minder hoog. De initiatiefnemers wilden, na het succes van D’n Flaestoren, opnieuw een toren bouwen en kozen hiervoor het Spoorpark uit. Het oorspronkelijke ontwerp was alleen niet hoog genoeg. Daarom ontwierpen ze een nieuwe toren, maar wel op basis van het oorspronkelijke ontwerp.
What’s in a name?
Ligt Tilburg in de Kempen? Niet echt, maar op de top van de toren heb je een geweldig uitzicht over de stad, ook richting de Kempen waar de kleinere zus, D’n Flaestoren, staat. Vandaar de naam: Kempentoren. Kijk maar eens goed als je boven bent, misschien zie je D’n Flaestoren of landgoed De Utrecht wel.
Over de geschiedenis van de Kempentoren
De in 2019 gebouwde Kempentoren en het omliggende Spoorpark hebben een aantal jaren op zich laten wachten, maar dan heb je ook wat. Al in 2013 waren eerste gesprekken om van dit enorme, braakliggende Gend & Loos terrein een levendig stadspark voor iedereen te maken. Een park die je verleidt om het vaak te bezoeken. De gemeente, als eigenaar van dit oude industrieterrein, vond het belangrijk dat het stadspark werd (en wordt) gedragen door burgers. Dat bleek een schot in de roos: er werden ruim 80 kleine en grote ideeën door burgers ingezonden om van dit terrein een actief stadspark te maken. Resultaat: een park met veel groen, recreatieve en sportieve voorzieningen, bijzondere waterelementen én met een duurzaam karakter. Meer weten over dit grensverleggende burgerinitiatief en het ontstaan van dit park met Kempentoren? Ga dan naar Spoorpark Tilburg.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Tilburg twee andere uitzichtpunten: Uitkijktoren de Nieuwe Herdgang en uitkijktoren Huis ter Heide, in Oisterwijk Tour de Frans en in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.
Gravel-/wielrenroute All along the watchtowers
Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!