Bewonder het ontwerp
Het eerste wat opvalt als je de toren van dichtbij bewondert, is de kleur van de trappen en bordessen: knalgeel. De kleur steekt af tegen de grijze, stalen kern waar de gele trappen met 149 (!) treden en bordessen rondom slingert. Hierdoor wordt het uitzichtpunt een echte eyecatcher. Voor de veiligheid is rondom de toren een kabelnet gespannen. De constructie is zo ontworpen door Ingenieursbureau Arcadis dat de uitkijktoren na de grootschalige renovatie van het Binnenhof ook weer ergens anders opgebouwd kan worden. Heel slim! Want met een hoogte van 28 meter kun je de omgeving goed overzien.
En wat een prachtig uitzicht heeft het! Vanaf elk bordes heb je weer een ander uitzicht over de historische binnenstad. Informatieborden op elke verdieping en op de top vertellen mooie verhalen over het historische Binnenhof en de skyline van Den Haag. Daarnaast heb je een uniek uitzicht op het Binnenhof en de gebouwen daarin waaronder de Ridderzaal, die momenteel vanwege een grootschalige renovatie niet te bezoeken zijn. Hierdoor kun je het hart van de Nederlandse democratie toch bewonderen. Leuk detail: vanaf het uitzichtpunt ontdek je een prachtig duinlandschap op het dak van de bouwkeet op (een hoek van) de Hofvijver. De renovatie is op z’n vroegst eind 2028 afgerond. Tot die tijd blijft het uitzichtpunt naast het Binnenhof staan.
Wil je meer weten over de unieke renovatie van het Binnenhof die zorgt dat 800 jaar cultureel erfgoed niet verloren gaat? Ga dan naar Buitenhofrenovatie.nl. Je ontdekt er ook mooie verhalen die tijdens de renovatie zijn blootgelegd.
Check de leukste feitjes
Bijnaam
Omroep West vond dat de uitkijktoren naast het Binnenhof een passende bijnaam verdiende en schakelde haar luisteraars in. Vele namen werden ingediend waarbij de opvallend gele kleur van de toren een dankbaar onderwerp was, maar er kon er maar één de winnaar zijn: De Kijksteiger oftewel De Kèkstègâh op z’n Haags, ingezonden door Fons de Rouw. De eenkoppige jury Sjaak Bral vond deze naam er met kop en schouders uitsteken: echt Haags.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Binnenhof
De toren is een geschenk van het Rijk aan de stad, omdat het enkele jaren een belangrijke toeristische trekpleister moet missen. Ook zijn delen van de stad rondom het Binnenhof, waaronder het Buitenhof en het Plein als bouwplein in gebruik genomen waardoor ook die niet te bewonderen zijn. Met de komst van ‘De Kèkstègâh’ is onze politieke ‘hoofdstad’ een trekpleister voor zowel bewoners als bezoekers rijker. Het standbeeld van koning Willem II moest hiervoor wel tijdelijk wijken, want die stond precies op de plaats waar nu het uitzichtpunt staat.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Binnenhof nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijkpunt Seringenberg in Wassenaar, ten zuiden uitkijktoren Paal 83 in Rozenburg en meer naar het oosten uitkijktoren Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.