Uitkijktoren de Nieuwe Herdgang - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Terug Tilburg · Noord-Brabant
Beklim dit verrassend, driehoekig landmark aan de rand van textielstad Tilburg, omgeven door natuur en snelwegen en ontdek de trappistenabdij Koningshoeven.
2021
25 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2021
25 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim dit verrassend, driehoekig landmark aan de rand van textielstad Tilburg, omgeven door natuur en snelwegen en ontdek de trappistenabdij Koningshoeven.

Tip! Ervaar het echte monnikenleven en neem deel aan een rondleiding door de Abdij van Koningshoeven.

Foto's van de Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip! Ervaar het echte monnikenleven en neem deel aan een rondleiding door de Abdij van Koningshoeven.

Eindhovenseweg · Tilburg

Bewonder het ontwerp

Een verrassend icoon in een evenzo verrassende omgeving: zo kun je uitkijktoren De Nieuwe Herdgang het beste omschrijven. De toren ligt namelijk midden in het landschapspark Moerenburg-Koningshoeven dat de stad Tilburg met het Brabantse landschap verbindt. Tegelijkertijd is het ook omgeven door verschillende (snel)wegen. De 25 meter hoge uitkijktoren, eigenlijk een enorm driehoekig sculptuur, ziet er vanaf elk punt anders uit. De driehoek is een historisch element in het landschap dat Tilburg omringt. De plek waar drie wegen bij elkaar kwamen, was ook de plek waar herders hun vee verzamelden: de Herdgang. Dit was het beginpunt van nieuwe nederzettingen, vandaag de dag nog terug te zien in de vele driehoekige pleinen in de binnenstad van Tilburg. Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang is een verwijzing naar die eerste nederzettingen.

Zicht op trappisten

De stalen toren staat op een groene heuvel waardoor het als het ware boven het landschap zweeft en is omkleed met de duurzame houtsoort Accoya. Eenmaal boven heb je onder meer een fenomenaal uitzicht over de skyline van Tilburg en de Abdij van Koningshoeven; een van de twee trappistenkloosters van Nederland. Wil je meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Architectuur Maken, ontwerper van dit enorme kunstwerk.

Check de leukste feitjes van uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Ontwerpwedstrijd

Ontwerper van deze toren is de in Tilburg opgegroeide Nina Aalbers. In 2017 reageerde ze op een oproep van de gemeente Tilburg aan beginnende architecten, ontwerpers en kunstenaars om een nieuwe uitkijktoren op deze plek te ontwerpen. In eerste instantie had een ander ontwerp de wedstrijd gewonnen, maar die bleek qua constructie onuitvoerbaar. Dit ontwerp haalde bijna evenveel stemmen, waardoor ontwerper Nina Aalbers de wedstrijd vervolgens won.

Abdij Koningshoeven

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Tilburg twee andere uitkijktorens: de Kempentoren en uitkijktoren Huis ter heide, in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve en in Oisterwijk Tour de Frans. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

AGU.com - #everydayriding

Gravel-/ wielrenroute All along the watchtowers

Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op de website BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
Reisboekenwinkel de Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting is er vaak wel een Natuurhuisje in de buurt. Booking heeft heel wat hotels in een groene omgeving.

Moerenburg-Koningshoeven

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven verbindt de stad Tilburg met het omliggende Brabantse landschap, Het Groene Woud. De uitkijktoren De Nieuwe Herdgang staat midden in het park en verbindt hierdoor het noordelijk gelegen Moerenburg met het zuidelijkere Koningshoeven. Moerenburg is heel bekend onder de Tilburgers: ommetjes maken, joggen, wandelen of skeeleren. Het wordt hier volop gedaan. Het weidse Koningshoeven heeft een aantal unieke rustpunten, waaronder Abdij van Koningshoeven waar als enige in Nederland authentiek La Trappe Trappist wordt gebrouwen.

Meer weten

Abdij van Koningshoeven

Ontdek de La Trappe bieren, gebrouwen onder toeziend oog van de monniken van Abdij van Koningshoeven. Wereldwijd zijn er slechts zeven Trappistenbieren die de titel Authentic Trappist Product mogen voeren, waaronder deze abdij. Als enige in Nederland! Alleen als het trappistenbier gebrouwen is binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en een deel van de opbrengsten naar goede doelen gaat, mag het deze titel dragen.

In 1880 vestigden Franse Trappisten, monniken, zich hier op een complex van enkele boerderijen en een oude schaapskooi. Het waren oude bezittingen van Koning Willem II, vandaar dat het complex ‘Koningshoeven’ werd genoemd. De grond was schraal en leverde niet veel op. Daarom besloot de eerste overste, zoon van een brouwer uit München, in 1884 een brouwerij te beginnen. La Trappe staat nu bekend om de ambachtelijke, zwaardere bieren.

Tegenwoordig bestaat het complex uit een prachtig klooster, omkleed met hoge bomen en een fraaie tuin. Naast het brouwen van bieren maakt de abdij ook chocola, brood, kaas, jam en honing, onder meer te koop in de Kloosterwinkel. Een deel van de tuin is te bezoeken. Vanuit de tuin zie je de Brouwerij en een waterfilteringssysteem. Ontdek het Proeflokaal, de Kloosterwinkel en de Mariakapel. Of ervaar het monnikenleven en neem deel aan een rondleiding.

Meer weten

Tilburg

Ooit was Tilburg een echte textielstad. Dat begon in 1500. In die tijd was er rondom Tilburg een overschot aan schapen. Als gevolg daarvan gingen ze zich daarom met textiel bezighouden. Vandaag de dag is Tilburg een veelzijdige en experimentele stad. Waar je niet alleen heerlijk kunt shoppen in de knusse binnenstad om vervolgens neer te strijken op een van de vele terrassen of restaurants, maar waar je ook te gekke stadsparken hebt, waaronder het hippe Spoorpark, meerdere creatieve en kunstzinnige musea kunt bezoeken zoals het Textielmuseum en De Pont en van alles kunt beleven in de Lochal en de Ontdekhal. Tip: bezoek dan ook gelijk de Kempentoren, de 35 meter hoge uitkijktoren in het Spoorpark.

Meer weten

Trappisten kruis

Langs de Eindhovenseweg, op de weg naar Abdij van Koningshoeven staat een kruisbeeld; het Trappisten kruis. Dit kruisbeeld werd in 1931 door de Tilburgse bevolking aan de monniken geschonken ter gelegenheid van hun gouden kloosterjubileum.

Galgeven

Het Galgeven wordt omringd door heuveltjes. Op een van die heuvels heeft in vroegere tijden een galg gestaan. Vandaar de naam Galgeven. Op een andere heuvel stond ooit een door windkracht aangedreven volmolen uit 1811. De molen, gebouwd door de Tilburgse textielfabrikant Van den Bergh, werd een voor die tijd behoorlijke fabrieksnederzetting met enkele arbeiderswoningen en een kantoor. De molen en nederzetting zijn verdwenen, maar enkele loofbomen (linde en eik) herinneren aan wat hier vroeger heeft gestaan. 

Meer weten

Parkeerplaats De Nieuwe Herdgang

Bij uitkijktoren De Nieuwe Herdgang is geen parkeerplaats. Parkeren is beperkt mogelijk in de berm of, wat verder weg, bij de Abdij van Koningshoeven. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van zonsopgang tot zonsondergang kan deze enorme toren beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,50 per persoon. Bij de toegangspoort van de toren betaal je contactloos via je pinpas. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door. Er mogen maximaal 30 personen op de toren. Hierdoor kan iedereen in alle rust van de toren en het uitzicht genieten. Het komt overigens regelmatig voor dat de betaalautomaat buiten werking is, maar doorgaans staat dan de draaideur gewoon open.

Parkeren

In de omgeving van uitkijktoren De Nieuwe Herdgang is geen parkeerplaats. Parkeren is beperkt mogelijk in de berm van de zandweg bij de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar uitkijktoren De Nieuwe Herdgang. In de wijdere omgeving is een parkeerplaats bij de abdij van Koningshoeven. Vanuit de parkeerplaats wandel je via de Eindhovenseweg in een kleine 20 minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Neem ook goede schoenen of laarzen mee, want rondom de toren kan het nogal drassig zijn.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.