Uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen

Terug Assen · Drenthe
Beklim deze duurzame 'schoorsteen' boven op het Duurzaamheidscentrum en ontdek niet alleen dit inspirerende centrum maar ook het historische Asserbos.
2015
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2015
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze duurzame 'schoorsteen' boven op het Duurzaamheidscentrum en ontdek niet alleen dit inspirerende centrum maar ook het historische Asserbos.

In en om het Duurzaamheidscentrum valt van alles te ontdekken en te beleven over een duurzame samenleving. Superleuk en leerzaam!

Foto's van de Uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

In en om het Duurzaamheidscentrum valt van alles te ontdekken en te beleven over een duurzame samenleving. Superleuk en leerzaam!

Bosrand 2 · 9401 SL Assen

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het een van de oudste bossen van Nederland, het Asserbos, staat een wel heel bijzonder gebouw, het Duurzaamheidscentrum. Een van de blikvangers van dit gebouw is de uitkijktoren bovenop. Uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen, ontworpen door 24H Architecture, is wat breder van onder en loopt taps toe naar boven. Hierdoor heeft het wel wat van een schoorsteen weg. En dat kan kloppen, want feitelijk heeft het die functie ook. Lees hierover meer bij de leukste feitjes.

Duurzaamheidscentrum Assen met uitkijktoren

De uitkijktoren bestaat uit een taps toe lopende pijp, omkleed met houten inmiddels grijze planken, waar buitenom de stalen wenteltrap zijn weg naar boven vindt die eveneens is omkleed met hout. Daaromheen is een houten gaaswerk van Red Cedar, een duurzame droge houtsoort, gedrapeerd als een soort van jurk. Hierdoor krijgt het de kenmerkende vorm van een schoorsteen. Leuk detail: de trapspil bestaat uit hout van een gekapte boomstam uit het Asserbos.

Eenmaal boven op de 18 meter hoge uitkijktoren heb je uitzicht op de bovenzijde van het Duurzaamheidscentrum, de tuin en het Asserbos. Misschien zie je zelfs enkele schapen op het weidedak van het gebouw rustig grazen. Wat een prachtig uitzicht op een net zo prachtig duurzaam plekje.

Check de leukste feitjes

Zonnetoren

Wist je dat de uitkijktoren bij het Duurzaamheidscentrum eigenlijk een zonnetoren of zonneschoorsteen is? Feitelijk werkt het als een termietenheuvel. Net als dit aarden bouwwerk zitten onderin ventilatiegaten, roosters, waardoor frisse lucht binnenstroomt. Wanneer het binnen te warm wordt, stijgt die lucht naar boven, de toren in. Hete lucht is namelijk lichter dan koude lucht. Vervolgens opent boven in de toren automatisch een dakluik, waardoor de warme lucht via de schoorsteen ontsnapt. Hierdoor kan in de zomer de warmte in het gebouw op natuurlijke wijze worden afgevoerd en wordt nachtventilatie gebruikt voor passieve koeling. Heel duurzaam dus!

Duurzaamheidscentrum Assen met uitkijktoren

Duurzaam

Niet alleen de uitkijktoren is duurzaam gemaakt, het hele centrum straalt een en al duurzaamheid uit. Dat begint al bij het ontwerp. Het gebouw is vooral gemaakt van duurzame materialen, voornamelijk hout, en is deels bedekt met aarde wat isolerend werkt. Bovendien is het gebouw gasloos, wordt het verwarmd met houtsnippers afkomstig van het naastgelegen Asserbos en van snoeiafval van de wijkpost die ook een plek in het gebouw heeft. Lampen gaan pas bij beweging aan, er zijn zonnepanelen, een zonnetoren voor natuurlijke ventilatie en de aanwezige kunststof is gerecycled.

And last but not least: bezoekers van het Duurzaamheidscentrum ontdekken en leren op heel laagdrempelige wijze alles over duurzaamheid en wat ze thuis of in hun buurt kunnen doen. Zo zijn er wisselende exposities, workshops en lezingen, kunnen kinderen onder meer spelen in de natuurspeelplaats of blotevoetenpad. Alles staat in het teken van doen, leren en beleven rondom een duurzame samenleving. Prachtig toch!?

uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Assen uitkijktoren Pittelose Park, in het Drentse Elp uitkijktoren Holmers-Halkenbroek en net over de Friese grens uitkijktoren De Zeven in Ravenswoud. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
In Wandelen langs de Drentsche Aa ontdek je prachtige routes door het noorden van de provincie. Of ga voor de gids 25 mooiste fietsroutes door Drenthe.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting of weekendje weg vind je in Assen allerlei mogelijkheden, zoals Hotel De Bonte Wever en Van der Valk Hotel Assen. Of boek een fijne B&B, chalet of appartement op Vakantiepark Witterzomer Assen.
Liever kamperen? Net buiten Assen kan dat op Camping De Ommekeer, Camping De Gouberville of, iets groter, Vakantiepark Witterzomer Assen.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Duurzaamheidscentrum Assen

Aan de rand van het historische Asserbos ontdek je een wel heel inspirerende plek: Duurzaamheidscentrum Assen. Sinds 2015 werken gemeente Assen en Het Drentse Landschap hier samen om aandacht te vragen voor een duurzame samenleving. En dat doen zijn op een leuke, educatieve en laagdrempelige wijze. In en rondom het centrum is van alles te doen en te beleven, voor zowel jong als oud. Zo organiseert het centrum onder meer begeleide activiteiten gebaseerd op een zestal duurzame thema’s, zijn er zelf-doe-activiteiten, kun je genieten van wisselende exposities, het blote-voeten-tuinpad en de ecologische voetafdruk in het Beleefbosje ontdekken. Maar er is meer! Beklim de zonnetoren (uitkijktoren), ontdek de films in de filmzaal, neem deel aan lezingen of bezoek de naastgelegen stadsboerderij en aai de dierenweides en ontdek de moestuin. Honger of dorst gekregen? Voor een duurzaam hapje of drankje kun je terecht in het restaurant. Kortom, er is genoeg te beleven en te ontdekken in het Duurzaamheidscentrum.

Meer weten

Asserbos

Het Asserbos, een van de oudste bossen van Nederland, ontstond uit de uitgestrekte wouden die Drenthe ooit bedekten. In 1260 verwierf het klooster Mariënkamp het bos. Na de Reformatie in 1602 kwam het in handen van de provincie en werd het 's Landschaps Plantagie genoemd. Door ontginning kromp het bos tot 12 hectare. Halverwege de 18e eeuw besloot Landschap Drenthe tot herbeplanting voor houtproductie. Landschapsklerk Wolter Hendrik Hofstede ontwierp een sterrenbos, waarvan de stervormige paden vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. In 1809 schonk koning Lodewijk Napoleon het bos aan de gemeente Assen. Tegenwoordig is het Asserbos een stadspark van 114 hectare en waar je heerlijk kunt wandelen.

Meer weten

Wolter Hendrik Hofstede Monument

Wolter Hendrik Hofstede (1725-1796) was een Nederlands bestuurder die zich inzette voor de ontwikkeling van Drenthe. Als secretaris van Landschap Drenthe herstelde hij onder meer het Asserbos door de aanleg van een sterrenbos. Sinds 1939 staat daarom in het Asserbos dit monument. Het gedenkteken bestaat uit een grote zwerfsteen met een bronzen plaquette van Hofstede, ontworpen en gemaakt door beeldhouwer Johan Keller.

Meer weten

Landgoed de Eerste Steen

De Eerste Steen is de naam van een huis en voormalig landgoed in het Asserbos. Wat een bijzondere naam! Die is ontleend aan de eerste stenen mijlpaal, een paal die de afstand in mijlen aangeeft, vanaf de Brink langs de oude postweg in Assen. In 1789 verwierf Jan Haak Oosting grond aan de oostzijde van de Beilerstraat (een straat ten oosten van het huidige bos) en breidde dit twee jaar later uit met een deel van het Asserbos. In 1813 liet hij een boswachterswoning bouwen, met het jaartal 1789 in de gevelankers, verwijzend naar de stichting van het landgoed. In 1907 verrees het huidige landhuis, een wit gebouw met zadeldak en houten dakruiter. Tegenwoordig zijn zowel het landhuis als de boswachterswoning rijksmonumenten en herinneren ze aan de rijke historie van het gebied.

Meer weten

Assen

Je kent Assen waarschijnlijk van de TT-motorraces, een sportevenement met festival en kermis in de stad. Maar Assen biedt nog veel meer. Assen wordt ook de stad van de paleizen genoemd. Er staan namelijk kasten van oude huizen. In 1809 kreeg de stad haar stadsrechten van Lodewijk Napoleon Bonaparte, de broer van Napoleon Bonaparte. Wandel door Assen, ontdek onder meer mooie parken, het gezellige Brink en het Drents Museum in de Abdijkerk. Geen zin in kunst en cultuur? Ga lekker shoppen en strijk neer op een gezellig terrasje.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Duurzaamheidscentrum

Bij de uitkijktoren van het Duurzaamheidscentrum kan niet geparkeerd worden, maar op enkele minuten loopafstand is een grote parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Openingstijden

De uitkijktoren bevindt zich in het Duurzaamheidscentrum Assen. Dit centrum is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur geopend. In die tijd kan ook het uitzichtpunt beklommen worden. Let op: op Eerste en Tweede Kerstdag en oud- en nieuwjaar is het centrum gesloten. Check de actuele openingstijden op het Duurzaamheidscentrum Assen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot het Duurzaamheidscentrum, en dus ook de uitkijktoren, is namelijk gratis.

Parkeren

Bij het Duurzaamheidscentrum kan niet geparkeerd worden, maar in de omgeving wel. Aan de Stadsbroek op weg naar het centrum is volop parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar Stadsbroeken 11A Assen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vier minuten lopen naar de ingang van het Duurzaamheidscentrum.

Mocht er geen parkeerplaats vrij zijn, dan kun je je auto op de grote parkeerplaats van het zwembad De Bonte Wever parkeren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Duurzaamheidscentrum Assen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.