Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Terug Elp · Drenthe
Het gevoel van alleen op de wereld ervaren? Beklim dan deze award winnende uitkijktoren in de vorm van een omwentelingshyperboloïde midden in het natuurgebied Hart van Drenthe.
2005
14 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2005
14 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Het gevoel van alleen op de wereld ervaren? Beklim dan deze award winnende uitkijktoren in de vorm van een omwentelingshyperboloïde midden in het natuurgebied Hart van Drenthe.

De hoofddraagconstructie van deze toren is gemaakt van dunningshout.

Foto's van de Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De hoofddraagconstructie van deze toren is gemaakt van dunningshout.

Bewonder het ontwerp

Midden in het natuurgebied Hart van Drenthe, waar de rust en de stilte je omarmt, ontdek je een uitkijktoren met een opvallend ontwerp: uitkijktoren Holmers-Halkenbroek. Deze uitzichttoren, ontworpen door TenTech, heeft de vorm van een omwentelingshyperboloïde. De toren krijgt deze vorm door de rotatie van de rechte liggers om een lengteas. Het frame van deze veertien meter hoge uitkijktoren is gemaakt van thermisch verzinkt staal, omkleed met ronde houten palen en dunningshout: hout dat is gekapt om de rest van de bomen en struiken de ruimte te geven om verder te groeien. Stalen knooppunten verbinden steeds zes houten palen met elkaar, waardoor een bouwsysteem van palen en knooppunten ontstaat.  

Detail trap van uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

In de kern bevinden zich de wenteltrap en vier bordessen. Vanaf het bovenste achthoekige uitkijkplatform kijk je weids weg over de natuurrijke omgeving: de gebieden Holmers en Halkenbroek, het beekdal ertussen en de heide met vennen van het Halkenveen en het Grollooërveen. Wat een rust! Alsof je je alleen op de wereld waant.

Meer weten over dit wiskundige ontwerp? Meer informatie vindt op je TenTech.

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Dit bijzonder originele houten ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. In 2006 heeft uitkijktoren Holmers-Halkenbroek namelijk de Houtinnovatieprijs gewonnen door de constructieve toepassing van rondhout stammen in combinatie met dunningshout.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Geen auto te zien

Wist je dat je dit natuurgebied en de uitkijktoren alleen per fiets of met de benenwagen kunt ontdekken? Voor de auto is het verboden terrein. Die verstoren het signaal van de radiosterrenwacht in de regio en mogen daarom niet in dit natuurgebied komen.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

In de omgeving van uitkijktoren Holmers-Halkenbroek zijn nog diverse andere uitzichtposten te vinden? Zo vind je ten westen het Boomkroonpad in Drouwen en uitkijktoren De Poolshoogte in Odoorn. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Hart van Drenthe

Het Hart van Drenthe is een robuust natuurgebied waar uitgestrekte bossen, idyllische vennen met kwakende kikkers en weidse heidevelden elkaar afwisselen. Je kunt je hier nog echt alleen op de wereld voelen. Dwalen door dit gebied zonder iemand tegen te komen, kan hier namelijk nog echt! Vandaag de dag wordt er steeds meer afwisseling in dit natuurgebied aangebracht: aangeplante naaldbomen worden geleidelijk vervangen door loofbomen, de brede en rechte paden worden vervangen door slingerpaadjes. Door die afwisseling voelen steeds meer flora en fauna zich hier thuis, waaronder roofvogels, boommarters, dassen en reeën. Wat een genot!

Meer weten

Kamp Westerbork

In het Hart van Drenthe ligt een plek met geschiedenis, Kamp Westerbork. Vanuit dit Kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog (vanaf 1942) ruim 100.000 in Nederland wonende Joden, Sinti en Roma per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Voor 1942 was het kamp ook al in gebruik, maar dan als vluchtelingenkamp voor Joodse mensen vanuit Duitsland. Op het terrein wordt het verhaal verteld uit die donkere tijd. Zo vind je er onder meer het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de appelplaats met de 102.000 stenen, Nationaal Monument Westerbork en de woning van de kampcommandant.

Meer weten

Grollooërveen

Het Grollooërveen is het grootste veengebied van boswachterij Grolloo, een van de bossen van het natuurgebied Hart van Drenthe. Voor 1994 ging door dit veengebied nog een oude (asfalt)weg, maar daarna is die vervangen door een vlonderbrug, de langste houten fietsbrug van Nederland.

Langs deze vlonderbrug ontdek je een paaltjasker. Een tjasker werd vroeger in Drenthe gebruikt voor het bemalen van vennetjes voor de turfstekerij. Er zijn er maar heel weinig in Nederland te vinden. Dit exemplaar werd gevonden op een zolder van een boerderij.

Meer weten

Zandspeelplaats boswachterij Grolloo

De naam verraadt het al. Hier vind je zand, veel zand. Bij deze zandspeelplaats kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven. Lekker even picknicken of je tentje een keer opzetten? Ook dat kan. Let op: honden zijn niet toegestaan.

Meer weten

Speelvijver Ieberenplas

Zin in een verfrissende duik op een hete zomerdag? Zwemvijver Ieberenplas is dan de perfecte plek om te genieten van de zon, het water en het strand. Wat een prachtig plekje zo midden in de bosrijke omgeving van boswachterij Grolloo. Deze recreatieplas is bovendien voorzien van toiletten, een kiosk en picknickplaatsen.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

Er is geen parkeergelegenheid bij de uitkijktoren of in de omgeving. De dichtstbijzijnde parkeerplaats vind je op enkele kilometers afstand, bij Zandspeelplaats boswachterij Grolloo. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek is alleen per fiets of te voet te bereiken. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is bij zandspeelplaats boswachterij Grolloo, op zo’n 35 minuten lopen (2,3 kilometer) van de uitzichttoren. Of neem je fiets mee. Navigeer naar Blankeveen in Grolloo voor de parkeerplaats bij de zandspeelplaats. Vanaf de parkeerplaats wandel je terug naar het fietspad aan de Blankeveen. Bij de bocht ga je linksaf en je blijft rechtdoor lopen totdat je bij een T-splitsing aan de rand van de bossen komt. Hier sla je rechtsaf en bij de volgende T-splitsing linksaf.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.