Uitkijktoren Het Spik - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Het Spik

Terug Roermond · Limburg
Beklim dit strakke landmark midden in de groene omgeving van Het Spik en ontdek de oude Maasbedding, authentieke boerderijtjes, galloways en in de verte Roermond.
2015
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2015
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim dit strakke landmark midden in de groene omgeving van Het Spik en ontdek de oude Maasbedding, authentieke boerderijtjes, galloways en in de verte Roermond.

Wist je dat de officiële naam van deze uitkijktoren Spieken in het Spik is? Spieken kun je hier wel.

Waar ben ik?

Wist je dat de officiële naam van deze uitkijktoren Spieken in het Spik is? Spieken kun je hier wel.

· 6042 KT Roermond

Bewonder het ontwerp

Tussen Roermond en de Duitse grens midden in het natuurgebiedje Het Spik ontdek je een bijzonder landmark, uitkijktoren Het Spik. Wat direct opvalt, is het moderne en houten ontwerp te midden van groene natuur. Hierdoor zie je de uitkijktoren al van ver. Vanuit de verte lijkt de toren vrij massief, maar als je dichterbij komt, ontdek je dat de uitkijkpost veel meer een open karakter heeft. Dat komt door de verschillende horizontale doorkijkjes en de open delen in de bekleding van de toren.

Uitkijktoren Het Spik heeft een gegalvaniseerde frame, omkleed met verticale dunne latten, gemaakt van larikshout. Hierdoor gaat de toren goed op in de omgeving. Opvallend is het brede uitkijkplatform boven op de toren dat aan een zijde behoorlijk uitsteekt. Via de 48 treden tellende trap klim je naar de top. Op weg naar boven geniet je alvast van de afwisselende natuur die je door de horizontale doorkijkjes kunt ontdekken. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de omgeving: de groene natte natuur van Het Spik, enkele authentieke boerderijtjes, de oude Maasbedding die door het gebied slingert en, in de verte, Roermond en Asenray. Op en top genieten dus!

Meer weten over het ontwerp? Ga dan naar Superdutch, ontwerper van dit moderne uitkijkpunt.

Bruggetje in natuurgebied Het Spik

Check de leukste feitjes

Van stort naar natuur

Het gebied waar uitkijktoren Het Spik in staat heeft een hele metamorfose ondergaan. Tussen 1960 en 1980 was dit gebied namelijk in gebruik als regionale stortplaats voor huis- en bedrijfsafval. Heel wat anders als de prachtige natuur die je er nu kunt ontdekken.

Dierenrijk

Ondanks dat Het Spik niet een heel groot natuurgebied is, kun je er tal van dieren spotten. Zo wordt het begraasd door galloway runderen en is het rijk aan vogels.

Paarden in de wei in het Spik

Over de geschiedenis van uitkijktoren Het Spik

Het omliggende natuurgebied herbergt mooie landschappelijke elementen die, vanaf de grond, moeilijk te ontdekken zijn: de oude meanderende Maasbedding, prachtige vergezichten en enkele oude boerderijtjes. Om bezoekers van deze oude elementen te kunnen laten genieten, wilde de gemeente Roermond graag een uitkijktoren bouwen. En zo geschiedde in 2015.

Uitkijktoren Het Spik

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Het Spik nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten westen in Herkenbosch uitkijktoren De Meinweg, ten noorden uitkijktoren Baarlo in het gelijknamige kastelendorp en in Nederweert uitkijktoren Weerterbos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren van Afferden is geen parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is bij de parkeerplaats bij camping en boerderijterras Het Spikkerdal. Navigeer hiervoor naar Spik 165a in  Roermond. Vanaf de parkeerplaats wandel je via het Spik het natuurgebied in. De uitzichttoren is gelijk te zien. Via het bruggetje wandel je door het natuurgebied het Spik in vijf tot tien minuten naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Het Spik

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.