Uitkijktoren De Meinweg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Meinweg

Terug Herkenbosch · Limburg
Natuurliefhebbers opgelet: beklim deze uitkijktoren in Nationaal Park De Meinweg en ontdek dit prachtige park vol met bossen, idyllische vennen en uitgestrekte (en herstellende) heidevelden.
2012
9 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2012
9 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Natuurliefhebbers opgelet: beklim deze uitkijktoren in Nationaal Park De Meinweg en ontdek dit prachtige park vol met bossen, idyllische vennen en uitgestrekte (en herstellende) heidevelden.

Wist je dat er in dit Nationaal Park zo’n vierhonderd adders wonen? Wie weet spot je ook wel een wild zwijn, ree of vos.

Foto's van de Uitkijktoren De Meinweg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat er in dit Nationaal Park zo’n vierhonderd adders wonen? Wie weet spot je ook wel een wild zwijn, ree of vos.

Bewonder het ontwerp

Wat direct opvalt als je uitkijktoren De Meinweg bezoekt, is het speelse ontwerp. Het negen meter hoge uitzichtpunt, geheel gemaakt van Douglas hout, bestaat uit drie trappen met op verschillende hoogtes kleinere uitkijkplatforms en een grote bovenop, alle met een andere vorm.

Vanaf de top van toren heb je een 360 graden uitzicht over dit Nationaal Park. Ontdek het prachtig glooiende Limburgse landschap en geniet van de mooiste vergezichten. Maar dat niet alleen (helaas). Waar voorheen heel wat paarse heide te bewonderen was, was er na de enorme natuurbrand in april 2020 lang geen heide meer te zien. Gelukkig herstelt de natuur zich goed en bloeit de heide weer enigszins, maar het herstel heeft tijd nodig. De verwoestingen van die natuurbrand is vanaf de toren heel goed te zien. Tip: ontdek de tafel niet ver van de toren. Hierop lees je meer informatie over deze allesverwoestende brand.

Uitkijktoren De Meinweg

Check de leukste feitjes

Geluksplekje

Wist je dat uitkijktoren De Meinweg een van de 26 geluksplekjes van de gemeente Roerdalen is? Deze verborgen parels zijn door de inwoners zelf aangewezen. Uitkijktoren De Meinweg wordt daarom ook wel het Panorama van Geluk genoemd. Geniet van het gelukzalige gevoel dat je krijgt boven op de toren: wat een uitzicht! Ontdek ook de andere geluksplekjes van Roerdalen.

Wat een geluk!

Na de enorme natuurbrand in 2020 dacht men even dat naast natuur ook deze uitkijktoren in vlammen zou zijn opgegaan. Maar de uitzichtpost blijkt écht een geluksplekje te zijn, want de vuurzee is op tijd gestopt, precies bij de drempel van de toren.

Ondertussen was al een online actie gestart om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe uitkijktoren. Beheerder van de toren, Staatsbosbeheer, waarschuwde mensen vervolgens vooral niet te doneren. Het was immers helemaal niet nodig. De inzamelactie, waarvan de initiatiefnemers niet bekend waren, had inmiddels al een paar honderd euro opgeleverd. Uiteindelijk is de inzamelactie stopgezet.

Uitzicht vanaf de uitzichttoren op De Meinweg

Grensgeval

De uitzichtpost ligt vrijwel op de grens met Duitsland. Sta je boven op uitkijktoren De Meinweg dan kijk je in oostelijke richting uit op het Duitse deel van het natuurpark De Meinweg. Je bevindt je letterlijk aan de rand van Nederland.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Meinweg

In het enorme Nationaal Park De Meinweg staat eenzelfde versie van deze uitkijktoren, maar dan ergens aan Duitse zijde. De initiatiefnemers van deze toren wilden dit ontwerp ook graag aan Nederlandse zijde plaatsen. En zo geschiedde. Ontwerpbureau Heer en Meester zorgde vervolgens voor de technische uitwerking en begeleidde de bouw ervan.

Uitkijktoren De Meinweg

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Meinweg nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden de uitkijktoren Baarlo in het gelijknamige dorp en uitkijktoren Belfort de Vossenberg in Meijel. Meer naar het westen ontdek je uitkijktoren Weerterbos in Nederweert. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren De Meinweg kan niet geparkeerd worden. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is net voor café restaurant Venhof. Navigeer hiervoor naar Venhof 2A in Herkenbosch. Vanaf de parkeerplaats wandel je langs het restaurant af. Dit is de Melicker Venweg. Net na de spoorwegovergang sla je rechts af, het Spoorpad of rolstoelpad op en brengt je recht naar de uitzichttoren. De wandeling naar de toren is ongeveer 900 meter.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Meinweg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.