Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Terug Stevensweert · Limburg
Beklim de uitkijktoren en ontdek niet alleen de Maas en België, maar ook een prachtig kasteeldomein dat hier ooit heeft gestaan.
2019
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2019
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim de uitkijktoren en ontdek niet alleen de Maas en België, maar ook een prachtig kasteeldomein dat hier ooit heeft gestaan.

Struin door de natuur van Kasteeldomein Walburg en beleef de roemruchte geschiedenis van het Versailles aan de Maas.

Foto's van de Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Struin door de natuur van Kasteeldomein Walburg en beleef de roemruchte geschiedenis van het Versailles aan de Maas.

Bewonder het ontwerp

Aan de oevers van de Maas op ‘het Eiland in de Maas’ stond ooit Kasteeldomein Walburg. Sinds 2019 zijn de contouren van dit eeuwenoude kasteel en de kasteeltuinen en grachten weer deels teruggebracht. Vanaf de uitkijktoren midden op het terrein kun je het kasteel hoe het ooit was prachtig bewonderen. Een kasteel zonder een kasteel dus. Ook kijk je heerlijk weg over de Maas die als grens fungeert en natuurlijk over België.

Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg is vrijwel geheel gemaakt van staal. Het ronde platform rust op vier stalen palen met in het midden een smalle wenteltrap. Het uitkijkplateau is omkleed met verticalen houten latten, waardoor het geheel vriendelijk oogt. Verder is het uitzichtpunt voorzien van een afdak. Heel handig wanneer het regent.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Check de leukste feitjes

Look-a-like

Heb je het al gezien? Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg heeft hetzelfde ontwerp als twee andere uitkijktorens, namelijk die van uitkijktoren De Wieden in Nationaal Park Weerribben-Wieden en uitkijktoren Willeskop in het gelijknamige natuurgebied in Utrecht. Hetzelfde ontwerp, een totaal ander uitzicht.

Uitkijktoren De Wieden
Uitkijktoren De Wieden – Wanneperveen

Archeo Route Limburg

Het Kasteeldomein Walburg is opgenomen in de app van Archeo Route Limburg. Met deze app ga je schatgraven met je mobiel en stuit je op indrukwekkende verhalen over de Limburgse geschiedenis en archeologie. Alsof je even terug in de tijd gaat. Via wandel- en fietsroutes kom je langs tal van die historische vindplaatsen, zoals Kasteeldomein Walburg. Meer informatie vind je op Archeo Route Limburg.

Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg
Hompensche Molen en de Mokerplas
Hompensche Molen en de Molenplas

Eiland in de Maas

Het kasteeldomein en de plaatsen Ohé en Laak en Stevensweert liggen op het Eiland in de Maas. Dit eiland ontstond tussen twee maasarmen: de Maas en de Oude Maas. Door deze strategische ligging speelde het eiland een belangrijke rol in de geschiedenis. Pas in 1882 kwam er met een brug een verbinding met het vaste land. Hoewel er vandaag de dag feitelijk geen sprake meer is van een eiland, blijft het gevoelsmatig wel bestaan.

Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Over de geschiedenis van uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Het verhaal van Kasteeldomein Walburg begon in 1650 toen graaf Herman Frederik van den Bergh een kasteel liet bouwen voor zijn grote liefde Josina Walburgis. Maar het was graaf Reinier van Hompesch die het domein omtoverde tot een soort Versailles aan de Maas. Hij liet een enorme paardenstal voor meer dan twintig paarden bouwen, vijf vertrekken voor zijn jachthonden en er werden prachtige tuinen aangelegd. Ook liet hij de imposante Hompesche Molen bouwen, uiteraard de hoogste van Limburg die hij vanuit zijn kasteel kon bewonderen. Lokale boeren moesten verplicht hun graan bij zijn molen malen.

Kasteeldomein Walburg in vroegere tijden

Na zijn dood bleef Walburg nog lang in adellijke handen, maar zijn grandeur verdween beetje bij beetje. In 1919 werd het kasteeldomein verkocht, raakte in verval en werd in de Tweede Wereldoorlog tot een ruïne gebombardeerd. Het kasteel werd nooit meer herbouwd. In 2019 liet Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw het historische terrein opnieuw inrichten, waardoor je de grandeur van het kasteelterrein van weleer weer een beetje kunt beleven. Meer weten over dit stukje historie? Ga dan naar Natuurmonumenten.

Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg in de avondschemering

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Kasteeldomein Walburg nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noordoosten uitkijktoren Reigersbroek in Montfort, uitkijktoren Het Spik in Roermond en uitkijktoren De Meinweg in het gelijknamige Nationale Park. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tips voor je dagje (of nachtje) uit

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
In midden-Limburg is het prachtig fietsen. Bepaal zelf je route met deze ANWB fietskaart van de regio. Ga je liever een wandelen? Gebruik dan deze handige gids De mooiste netwerkwandelingen: Hart van Limburg.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting of weekendje weg vind je in de directe omgeving allerlei mogelijkheden, zoals Hotel De Spaenjerd en de B&B’s Ohé en Laak en Lakerhof.
Liever kamperen? Dat kan in de natuur op camping De Sangershoeve of, net wat verder weg, bij Comfortparc Euroresorts Wessem.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Kasteeldomein Walburg

Direct aan de Maas lag ooit Walburg, een kasteel dat rond 1650 is gebouwd in opdracht van graaf Herman Frederik van den Bergh. Strategisch gelegen en omgeven door grachten was het eeuwenlang het kloppend hart van de heerlijkheid Ohé en Laak. Nadat in 1914 zijn laatste bewoner overleed, raakte het kasteel meer en meer in verval en bleef er na de Tweede Wereldoorlog niets meer over dan een ruïne. Uiteindelijk werden ook de laatste overblijfselen gesloopt. Gelukkig kun je het kasteel van weleer met een beetje fantasie weer prima bewonderen. De contouren van het kasteel en de grachten zijn in het landschap zichtbaar gemaakt. Bewonder ze vanaf de uitkijktoren of wandel door de kasteelgrachten. Ontdek de vroegere padenstructuur en bomenlanen en ook de historische tuinen zijn deels hersteld met lindebomen en fruit- en notenbomen. Informatiepanelen op het domein vertellen de geschiedenis van het kasteel van weleer. Een mooi stukje hernieuwde historie aan de Maas.

Meer weten

Maas nabij Ohé en Laak

De Maas, zo’n 950 kilometer lang, ontspringt in Frankrijk en slingert via België naar Nederland. Eeuwenlang vormde ze een levensader voor handel, vestiging en verdediging. Vandaag de dag is de rivier niet alleen belangrijk voor waterbeheer en scheepvaart, maar ook voor rustzoekers. Het is heerlijk wandelen langs de uiterwaarden, kanoën of vogels spotten bij zonsopkomst.

Meer weten

Veerpontje Ophoven – Ohé en Laak

Met deze elektrische fiets- en voetveer, de President Willy Claes, kun je niet alleen de Maas oversteken, maar ook de grens met Belgisch Limburg. Van mei tot en met september vaart het pontje dagelijks, in de overige maanden enkel in het weekend. Let op: bij hoog en (te) laag water vaart het pontje soms niet. Dit wordt aangekondigd op de Facebookpagina van RivierPark Maasvallei.

Meer weten

Teggerse Plas

Deze plas, ontstaan door grindwinning, is tegenwoordig een fijne plek voor vissers en wandelaars.

Meer weten

De Hompesche Molen

De Hompesche Molen werd in 1722 gebouwd in opdracht van graaf Reinier Vincent van Hompesch, bewoner van het Kasteeldomein Walburg. De molen werd uiteraard gebruikt voor het malen van graan, maar het had daarnaast nog een bijzondere functie. In de molen was namelijk een speciaal plekje vrijgehouden om als gevangenis te fungeren. Niet duidelijk is of die daadwerkelijk daarvoor is gebruikt. Verder is het met een hoogte van zo’n 37 meter de hoogste graanmolen van Limburg. Vandaag de dag maalt een vrijwillige molenaar af en toe graan en kun je de molen op die dagen bezoeken. Ook vind je er een OERRR speelnatuurplaats en is er in het zomerseizoen een gezellig terras.

Meer weten

Bomenmonument

Wat een bijzondere bomen! Dit zijn ook geen gewone bomen, maar fossiele eiken van wel 1500 tot 2000 jaar oud. In het slib van de Maas zijn ze eeuwenlang goed bewaard gebleven. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze oeroude bomen tevoorschijn gekomen.

Meer weten

Molenplas

De Molenplas is een 90 hectare grote waterplas, ontstaan door grindwinning. Het gebied is nu een mooi natuurgebied met een wandelpad en waar je een bijzondere brug tegenkomt, een van stapstenen. Wandel tussen Gallowayrunderen en Konikpaarden en spot allerlei vogels, zoals de visdief. Een uitkijkplatform biedt zicht op een vogeleilandje met diverse broedvogels.

Meer weten

Stevensweert

Stevensweert is een pittoresk vestingstadje en samen met Ohé en Laak gelegen op het 'Eiland in de Maas'. In 1633 bouwden de Spanjaarden het dorp om tot een vesting wat nog zichtbaar is in het stratenpatroon dat als spaken naar het centrum loopt. Maak een historische wandeling door het stadje, strijk neer op een van de gezellige terrassen op het sfeervolle plein en bezoek het Streekmuseum, gevestigd in het voormalige gemeentehuis ontworpen door de beroemde Pierre Cuypers. Het museum vertelt het verhaal over de regio en laat enkele archeologische vondsten zien, zoals de Kantharos van Stevensweert. Ook vind je er een maquette van Kasteeldomein Walburg in zijn gloriedagen en authentieke meubels en schilderijen van de vroegere bewoners.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

Het voormalige kasteelterrein is alleen met de fiets of te voet te bereiken. Een parkeerplaats vind je in de plaats Ohé en Laak. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitzichttoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij Kasteeldomein Walburg is geen parkeergelegenheid. Aan de Walburgisstraat in Ohé en Laar vind je een parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Walburgisstraat 3. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ruim 500 meter naar het uitzichtpunt. Sla vanaf de parkeerplaats de eerste straat rechts. Dit is een pad: Weg van Walborgh.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Kasteeldomein Walburg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Effe weg in de Brabantse Kempen

29 mrt 2025

Met effe weg in de Brabantse Kempen ontdek je toffe tips over een heerlijk weekend of week weg in deze prachtige grensstreek.

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.