Bewonder het ontwerp
Naast het bezoekerscentrum De Kraaijenberg en, heel bijzonder, op de rand van De Brabantse Wal staat de 13 meter hoge uitkijktoren Markiezaat. Deze toren, volledig gemaakt van hout, heeft een vierkanten vorm waarvan de buitenste palen taps toelopen. In het midden van de toren ontdek je vijf trappen die je naar de verschillende kleinere en grotere uitkijkplatforms brengt.
Vanaf de top van de uitkijktoren valt één ding gelijk op: de houten toren staat boven op de steilrand van de Brabantse Wal. Direct achter de toren daalt het landschap namelijk plotseling een paar meter en ontdek je het drassige laaglandgebied rondom het Markiezaatsmeer, een deel van de Oosterschelde dat in 1984 van de zee is afgesloten. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over onder meer het Markiezaat en het Markiezaatsmeer, zeker met zonsondergang! Dit meer is een van de vogelrijkste broedgebieden van Nederland, dus vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen. En mocht het een keer regenen? Geen nood, de uitkijktoren heeft een afdak, dus een prima plek om ook even te schuilen. Let wel op: de treden kunnen glad zijn.
Check de leukste feitjes
Dieren spotten
Bij de uitkijktoren ontdek je allerlei dieren. In de nok van de toren logeert regelmatig een kerkuil en een Vlaamse gaai is zelfs vaste bewoner. Dit vogeltje blijft heel stil zitten als bezoekers de toren beklimmen. Hierdoor wordt die bijna niet opgemerkt. En wie goed kijkt, ontdekt ook allerlei houten exemplaren. Op en rondom de toren vind je onder meer een houten uil, konijn, hertje en een roofvogel op zijn nest.
Walhalla voor vogelliefhebbers
Het is al een paar keer genoemd: vanaf uitkijktoren Markiezaat kun je heel wat vogels spotten. In dit gebied broeden er namelijk zoβn 125 vogelsoorten, waaronder de lepelaar. Van april tot en met september kun je een lepelaar kolonie spotten. Je ontdekt nog veel meer vogels, waaronder eenden, spechten, buizerds en valken.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Markiezaat
Wist je dat halverwege de vorige eeuw hier ook al een uitzichttoren stond? Het had alleen een ander doel. Het was namelijk een luchtwachttoren. Vanaf de top speurden vrijwilligers het luchtruim af, op zoek naar Russische vliegtuigen die onder de radar vlogen. Per telefoon moesten ze eventuele waarnemingen aan het luchtwachtcentrum in Breda doorgeven die in verbinding stond met het landelijke militaire hoofdkwartier. Daar werd bepaald of gevechtsvliegtuigen moesten worden ingezet. Gelukkig heeft dat nooit hoeven te gebeuren. Halverwege de vorige eeuw kende Nederland 276 van zoβn luchtwachttorens. Helaas zijn vele, ook deze in Bergen op Zoom, afgebroken. In totaal zijn er nog 19 torens over, waaronder Luchtwachttoren Rossum en luchtwachttoren 701.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Markiezaat nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je vlakbij in Halseren uitkijktoren Pompejus, bij Breda uitkijktoren De Bliksemschicht en in het Zeeuwse Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.