Uitkijktoren Ommerland - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Ommerland

Terug Ommen · Overijssel
Het is even een klim naar de top van de toren, maar dan heb je ook wat: een fenomenaal uitzicht over de prachtige heide en bossen van Ommen, midden in het Vechtdal.
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Het is even een klim naar de top van de toren, maar dan heb je ook wat: een fenomenaal uitzicht over de prachtige heide en bossen van Ommen, midden in het Vechtdal.

Wist je dat deze toren tot een aantal jaren geleden Besthmenerberg heette?

Foto's van de Uitkijktoren Ommerland

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat deze toren tot een aantal jaren geleden Besthmenerberg heette?

Bergsteeg · 7731 AJ Ommen

Bewonder het ontwerp

Op de top van de 32 meter hoge Besthmenerberg staat de 18 meter hoge uitkijktoren Ommerland. Wat direct opvalt is het open ontwerp van deze vierkanten toren, gemaakt van staal. Via verschillende trappen en diverse kleinere en grotere uitkijkplatforms kom je uit bij de top die voorzien is van een dak. Let wel even op met het beklimmen (en afdalen) van de toren. De traptreden zijn namelijk best smal. Maar eenmaal boven heb je werkelijk een fenomenaal uitzicht over de prachtige heide en de bossen van het Vechtdal. Wil je een magisch moment beleven? Beklim dan de uitzichttoren met zonsondergang.

Check de leukste feitjes

Uitkijktoren Besthmenerberg

Wist je dat deze uitzichttoren tot een paar jaar geleden uitkijktoren Besthmenerberg heette, evenals de naastgelegen camping? Een logische naam uiteraard, aangezien de toren op de top van deze berg staat. In 2021 veranderde de camping zijn naam in Ommerland, omdat de naam van de camping voor gasten moeilijk te onthouden was. Met de naam Ommerland wordt de verbinding gemaakt met Ommen en de natuurrijke omgeving. Vermoedelijk is hierna ook de naam van de uitkijktoren gewijzigd.  

De trap af van uitkijktoren Ommerland

Multifunctioneel gebruik

De uitzichtpost op de Besthmenerberg wordt niet alleen gebruikt om van het geweldige uitzicht te genieten. Boven op het dak vind je ook een antenne voor het mobiele telefoonverkeer. Geen problemen met je mobiele bereik dus 😉.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Ommerland

In vroegere tijden stond op dezelfde plaats een houten brandtoren. Wanneer de zomers heet en droog waren, werd de toren bemand door iemand van de bosbrandweer. Brak er ergens brand uit dan moest deze persoon vliegensvlug de toren afdalen, naar de telefooncel in de buurt gaan en de brandweer bellen om de brand te melden. Dat ging dus net wat omslachtiger dan even je mobiel pakken.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Ommerland nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je bij Dalfsen uitkijktoren De Stokte, in Hengelo uitkijktoren het Weusthag en in Sint Jansklooster de gelijknamige toren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Besthmenerberg

Het is geen flinke berg, maar deze 34 meter hoge heuvel is toch behoorlijk hoog. Besthmenerberg is een stuwwal die is ontstaan in de laatste ijstijd. Vanuit het noorden rukte landijs op, waardoor niet alleen de heuvels van de Besthmenerberg, maar ook die van bijvoorbeeld de Sallandse Heuvelrug en de Lemelerberg zijn gevormd.

Meer weten

Steile Oever

Ontdek de Steile Oever aan de rand van het Besthmenerberg. Ooit maakte hier rivier de Regge een bocht, waardoor de oever nog steiler werd uitgesleten. Vandaag de dag ligt de Regge wat verder weg en stroomt hier een oude lus van de Regge. Dit neemt niet weg dat je boven op de Steile Oever prachtige doorkijkjes hebt.

Meer weten

Bostheater Ommen

Zin in muziek, theater of film in de openlucht? In het grootste openluchttheater van Nederland is ruimte voor wel 3000 mensen. Menig artiest wil hier optreden, want de akoestiek van het Bostheater is geweldig. Onder meer Edwin Evers Band en Danny Vera hebben hier opgetreden. Een bijzondere beleving!

Meer weten

Sahara Ommen

De naam verraadt het al. In de Sahara vind je zand. Het is een enorme zandverstuiving van 20 hectare met rondom bomen die in de 19de eeuw zijn gepland om de zandverstuivingen te verminderen. Het resultaat: een prachtig natuurgebied waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en waar de ouders bij een van de picknickbanken van het zonnetje kunnen genieten.

Meer weten

Herdenkingsmonument Kamp Erika

Dit monument is een herinnering aan een strafkamp dat hier, midden in de bossen van Ommen, tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gestaan. Het strafkamp werd in 1942 tot 1945 in gebruik genomen om de gevangenissen te ontlasten. Mensen die hier kwamen waren geen zware criminelen, maar vooral zwarthandelaren en illegale slachters. Tussentijds, in 1943, werd het even een opvoedingskamp voor landlopers, bedelaars en mensen die weigerden in Duitsland te gaan werken. In dit kamp werden mensen op gruwelijke wijze mishandeld en vermoord.

Meer weten

Bezoekerscentrum Ommen

Start je bezoek aan Ommen en omgeving bij het Bezoekerscentrum Ommen, dat pal naast de Besthmenermolen ligt. De vrijwilligers van het Bezoekerscentrum kunnen je van alles vertellen over dit prachtige wandel- en fietsgebied. Ook worden er wekelijks activiteiten georganiseerd, zoals excursies, wandelingen en fietstochten.

Meer weten

Ommen

Ommen is een oud Hanzestadje met een rijke geschiedenis en een gezellig en gemoedelijk centrum. Dankzij de handel over de nabijgelegen Vecht kreeg het in de 13de eeuw stadsrechten. Wandel door het centrum en ontdek smalle straatjes en idyllische steegjes. Ga lekker winkelen in een van de knusse boetiekjes of rust even uit op een gezellig terrasje. Houd je van musea? Ook dat kan, want het stadje telt er vier, waaronder het Streekmuseum.

Meer weten

Landgoed Eerde

Om Ommen vind je verschillende landgoederen. Een daarvan is landgoed Eerde met kasteel Eerde. Wat een bijzonder landgoed met prachtige bossen waar de Regge idyllisch doorheen slingert. Wandel door de bossen van het landgoed, langs het kasteel, door het labyrint van statige lanen en parkbosvakken. Je waant je even terug in de tijd van jonkheren en jonkvrouwen. En kijk niet op als je een groep kinderen tegenkomt, want sinds 1933 staat nabij het kasteel een (tegenwoordig internationale) school waar zij dagelijks naartoe gaan.

Meer weten

Kasteel Eerde

Hoewel het kasteel in principe niet te bezoeken is (uitgezonderd open dagen die door Natuurmonumenten worden georganiseerd), is het wel een plaatje om naar te kijken. Het eeuwenoude kasteel kent een rijke geschiedenis. In de 14de eeuw stond hier al een versterkt huis van Evert van Essen, een beruchte roofridder. Aan het begin van de 18de eeuw liet Johan Werner van Pallandt zijn kasteel Eerde bouwen. De familie heeft hier tot in de 20ste eeuw gewoond.

Meer weten

Monument Kamp Eerde

Op landgoed Eerde ontdek je een monument van kamp Eerde. Dit kamp werd in 1930 opgezet als werkkamp voor werkloze jongeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het een andere functie. Er werden onder meer sociaal zwakke jongeren tewerkgesteld. Na de oorlog kreeg het weer andere bewoners, waaronder voormalige militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger met hun gezinnen. Zij waren in het nieuwe Indonesië niet meer veilig, omdat ze hadden samengewerkt met het Nederlands (koloniaal) bestuur.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Ommerland

Op tien minuten loopafstand van de uitkijktoren kan geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats Steile Oever. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Steile Oever, Bergsteeg in Ommen. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kleine tien minuten naar de uitkijktoren. Dat kan in noordelijke richting over de Bergsteeg of naar oostelijke richting het zandpad op. Neem je het zandpad in oostelijke richting dan sla je na ongeveer 300 meter op de T-splitsing linksaf. Vervolgens sla je weer na ongeveer 300 meter rechtsaf. Je komt vervolgens bij de uitkijkpost uit.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Ommerland

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Bezoek uitkijktorens tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september

06 sep 2024

Tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september zijn tal van historische uitkijktorens en andere monumenten gratis te bezoeken. Ontdek welke uitkijktorens dat zijn.

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.