Uitkijktoren Ommerland - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Ommerland

Terug Ommen · Overijssel
Het is even een klim naar de top van de toren, maar dan heb je ook wat: een fenomenaal uitzicht over de prachtige heide en bossen van Ommen, midden in het Vechtdal.
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Het is even een klim naar de top van de toren, maar dan heb je ook wat: een fenomenaal uitzicht over de prachtige heide en bossen van Ommen, midden in het Vechtdal.

Wist je dat deze toren tot een aantal jaren geleden Besthmenerberg heette?

Foto's van de Uitkijktoren Ommerland

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat deze toren tot een aantal jaren geleden Besthmenerberg heette?

Bergsteeg · 7731 AJ Ommen

Bewonder het ontwerp

Op de top van de 32 meter hoge Besthmenerberg staat de 18 meter hoge uitkijktoren Ommerland. Wat direct opvalt is het open ontwerp van deze vierkanten toren, gemaakt van staal. Via verschillende trappen en diverse kleinere en grotere uitkijkplatforms kom je uit bij de top die voorzien is van een dak. Let wel even op met het beklimmen (en afdalen) van de toren. De traptreden zijn namelijk best smal. Maar eenmaal boven heb je werkelijk een fenomenaal uitzicht over de prachtige heide en de bossen van het Vechtdal. Wil je een magisch moment beleven? Beklim dan de uitzichttoren met zonsondergang.

Check de leukste feitjes

Uitkijktoren Besthmenerberg

Wist je dat deze uitzichttoren tot een paar jaar geleden uitkijktoren Besthmenerberg heette, evenals de naastgelegen camping? Een logische naam uiteraard, aangezien de toren op de top van deze berg staat. In 2021 veranderde de camping zijn naam in Ommerland, omdat de naam van de camping voor gasten moeilijk te onthouden was. Met de naam Ommerland wordt de verbinding gemaakt met Ommen en de natuurrijke omgeving. Vermoedelijk is hierna ook de naam van de uitkijktoren gewijzigd.  

De trap af van uitkijktoren Ommerland

Multifunctioneel gebruik

De uitzichtpost op de Besthmenerberg wordt niet alleen gebruikt om van het geweldige uitzicht te genieten. Boven op het dak vind je ook een antenne voor het mobiele telefoonverkeer. Geen problemen met je mobiele bereik dus 😉.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Ommerland

In vroegere tijden stond op dezelfde plaats een houten brandtoren. Wanneer de zomers heet en droog waren, werd de toren bemand door iemand van de bosbrandweer. Brak er ergens brand uit dan moest deze persoon vliegensvlug de toren afdalen, naar de telefooncel in de buurt gaan en de brandweer bellen om de brand te melden. Dat ging dus net wat omslachtiger dan even je mobiel pakken.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Ommerland nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je bij Dalfsen uitkijktoren De Stokte, in Hengelo uitkijktoren het Weusthag en in Sint Jansklooster de gelijknamige toren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats Steile Oever. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Steile Oever, Bergsteeg in Ommen. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kleine tien minuten naar de uitkijktoren. Dat kan in noordelijke richting over de Bergsteeg of naar oostelijke richting het zandpad op. Neem je het zandpad in oostelijke richting dan sla je na ongeveer 300 meter op de T-splitsing linksaf. Vervolgens sla je weer na ongeveer 300 meter rechtsaf. Je komt vervolgens bij de uitkijkpost uit.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Ommerland

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.