Uitkijktoren Willeskop - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Willeskop

Terug Oudewater Β· Utrecht
Wil je weten waarom Willeskop ook wel vogeltjesland wordt genoemd? Beklim dan de stalen uitkijktoren Willeskop midden in het gelijknamige natuurgebied en spot ze allemaal!
2008
9 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2008
9 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Wil je weten waarom Willeskop ook wel vogeltjesland wordt genoemd? Beklim dan de stalen uitkijktoren Willeskop midden in het gelijknamige natuurgebied en spot ze allemaal!

Tip: in dit waterrijke natuurgebied kan het wel eens drassig zijn, dus neem je laarzen of waterdichte schoenen mee.

Foto's van de Uitkijktoren Willeskop

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tip: in dit waterrijke natuurgebied kan het wel eens drassig zijn, dus neem je laarzen of waterdichte schoenen mee.

Bewonder het ontwerp

Al heel wat jaren staat deze negen meter hoge uitkijktoren midden in het prachtige Willeskop, een gevarieerd natuurgebied van open water, moerassen en bloemrijke graslanden. Uitkijktoren Willeskop is vrijwel geheel gemaakt van staal. Het ronde platform rust op vier stalen palen met in het midden een wenteltrap. Het platform zelf is omkleed met verticalen houten delen die los van elkaar geplaatst zijn. Hierdoor ontstaat een open structuur en past het ontwerp goed in de landelijke omgeving die eeuwen geleden door de mens is ontgonnen.

Wenteltrap van uitkijktoren Willeskop

Via de smalle wenteltrap beklim je de uitkijktoren. Vanaf de top van de uitzichttoren heb je een weids uitzicht over het waterrijke natuurgebied, het slagenlandschap met de kenmerkende strokenverkaveling en ontdek je in de verte de kerktorens van Montfoort, Oudewater, Benschop en Polsbroek. Ook kun je er enorm veel vogels spotten. En mocht het een keer regenen? Geen nood, de uitkijktoren heeft een afdak, dus een prima plek om ook even te schuilen.

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Waar komt de naam Willeskop eigenlijk vandaag? Daarvoor moeten we heel wat eeuwen terug, in de tijd dat woeste gronden werden ontgonnen voor landbouw en veeteelt. Het verkrijgen van toestemming om te ontginnen ging via een cope. In de 13de eeuw kocht een zekere heer Wilhelmes dit gebied aan, waardoor het de naam Wilhemscope kreeg. Dat is later verbasterd tot Willeskop.

natuurgebied Willeskop

Vogeltjesland

Tot aan 2002 zag je hier in de polders grazende koeien in de wei. Daarna werd plaats gemaakt voor de natuur. De natuur ontwikkelde zich in de loop van de jaren en trok hierdoor meer en meer vogels aan. Tegenwoordig kunnen vogelliefhebbers hier jaarrond allerlei vogelsoorten spotten. In het voorjaar ontdek je onder meer de purperreiger, blauwborst en de gele Kwikstaart. In de winterperiode heb je kans slechtvalken of blauwe kiekendieven te zien. Niet voor niets wordt dit gebied daarom ook wel vogeltjesland genoemd.

Tip: in de buurt van de toren ontdek je twee oude eendenkooien die niet meer in dienst zijn. Een in werking zijnde eendenkooi bestaat uit een grote plas, omgeven door een beschermend bos. Als je goed kijkt, kun je ze zien liggen.

Natuurgebied Willeskop wordt ook wel vogeltjesland genoemd

Middeleeuwse houtkaden

Het natuurgebied Willeskop wordt ontsloten door twee middeleeuwse houtkaden. In vroegere tijden vormde deze kade een scheiding tussen de ontgonnen veengronden die, voor de stevigheid, werden beplant met wilgen en elzen. Vandaag de dag worden deze groene kaden heel slim gebruikt door allerlei muizen, vlinders en andere kleine dieren als veilige route voor roofvogels in de lucht. Of als wandelpad door wat grotere wezens, de mens πŸ˜‰. Meer informatie over deze historische houtkaden ontdek je op de website van Staatsbosbeheer.

Uitzicht vanaf uitkijktoren Willeskop

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Willeskop nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noordoosten in Utrecht de uitkijktoren Observatorium, ten oosten uitkijktoren Hoef en Haag en ten westen onder meer de uitkijktoren Wierickewachter in Driebruggen. Bekijk ook het volledigeΒ overzichtΒ van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden. Let op: van 15 maart tot 1 juli is het broedseizoen. Een deel van het natuurgebied Willeskop is niet te bezoeken. Dit geldt niet voor de uitkijktoren, waardoor je vanaf de uitkijktoren wel jaarrond kunt genieten van dit prachtige natuurgebied.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Willeskop is geen parkeergelegenheid. Parkeren is mogelijk in Benschot. Navigeer hiervoor naar de parkeerplaats Blokjeom in Benschot. Vanaf de parkeerplaats wandel je in noordelijke richting dwars door de polders naar de uitkijktoren. Deze wandeling duurt ongeveer 20 minuten.

In westelijke richting, aan de rand van het natuurgebied Willeskop, is eveneens een parkeerplaats te vinden. Deze vind je aan de Damweg. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ruim 20 minuten dwars door het natuurgebied naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Willeskop

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!