Vuurtoren Ameland - Uitkijktorens.nl

Vuurtoren Ameland

Terug Hollum · Friesland
Waan je even een vuurtorenwachter en bedwing deze 55 meter hoge vuurtoren. Je wordt beloond met een fenomenaal weids uitzicht.
1881
55 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1881
55 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Waan je even een vuurtorenwachter en bedwing deze 55 meter hoge vuurtoren. Je wordt beloond met een fenomenaal weids uitzicht.

Wist je dat de vuurtoren door sommigen ook wel Bornrif wordt genoemd?

Foto's van de Vuurtoren Ameland

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de vuurtoren door sommigen ook wel Bornrif wordt genoemd?

Oranjeweg 57 · 9161 CB Hollum

Bewonder het ontwerp

Vuurtoren Ameland, gelegen aan de westzijde van het eiland, is een vuurtoren zoals we die allemaal kennen: een ronde, rood-wit gestreepte, gietijzeren vuurtoren. Ontwerper van deze in het oog springende toren is architect Quirinus Harder (1801-1880). Hij ontwierp verschillende gietijzeren vuurtorens, als laatste in de rij dit exemplaar, want kort daarop overleed Harder. Helaas heeft hij daardoor deze vuurtoren niet meer in werking gezien.

De toren, gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer, werd in losse onderdelen naar Ameland verscheept en ter plaatse in elkaar gezet. Het resultaat mag er wezen. De 55 meter hoge toren telt maar liefst 15 verdiepingen en 236 treden. Tijdens de flinke klim kun je op de verschillende verdiepingen even uitrusten en genieten van kleine exposities. Ook vertellen voormalige vuurtorenwachters digitaal hun spannende verhalen. Bovenin wacht niet alleen een fenomenaal uitzicht over Ameland, de Noordzee en het Waddengebied, maar ook een kopie van de werkkamer van de vuurtorenwachter. Op en top beleving dus! Meer informatie over de vuurtoren ontdek je op de Amelander musea.

Vuurtoren Ameland

Check de leukste feitjes

Bornrif

Hoewel de officiële naam van deze vuurtoren ‘gewoon’ Vuurtoren Ameland is, krijgt het af en toe ook de bijnaam Bornrif toebedeeld. De naam is bedacht door en oud-beheerder van de toren, Jaap Boersma, en een oud-burgemeester van het eiland, Roel Cazemier. Zij bedachten begin jaren ’90 een passende naam voor de toren, omdat deze sprekende vuurtoren in tegenstelling tot andere vuurtorens op de Waddeneilanden vrij onbekend was. Het werd Bornrif, een zandplaat tussen Ameland en Terschelling, waarvoor de scheepvaart wordt gewaarschuwd. De meeste vuurtorens worden namelijk naar dergelijke gronden vernoemd. Desondanks is en blijft de naam gewoon Vuurtoren Ameland.

Vuurtoren met schemerlamp

Direct na de Tweede Wereldoorlog werd het licht van de vuurtoren vervangen door een zwakker exemplaar. Met zo’n ‘schemerlamp’ waren de inwoners van Ameland het helemaal niet eens. Gelukkig kreeg de toren een exemplaar van de oude Ouddorpse vuurtoren op het eiland Goeree-Overflakkee, waardoor het weer even fel als daarvoor scheen.

Over de geschiedenis van Vuurtoren Ameland

De vuurtoren is gebouwd in opdracht van Koning Willem III en heeft sinds de ingebruikname in 1881 tot aan 2005 dienstgedaan als vuurtoren voor de kustwacht. De vuurtorenwachter hoeft sinds die tijd namelijk niet meer hoog in de vuurtoren te zitten, want camera’s houden sindsdien de kust in de gaten. Ook is de vuurtoren sinds 1982 een rijksmonument.

Binnenzijde van Vuurtoren Bornrif

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er op het Friese vasteland nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je vlak bij Nationaal Park Lauwersmeer uitkijktoren Reiddomp en bij Termunten de uitkijktoren De Golf van Termunterzijl. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De vuurtoren is vanaf april tot en met oktober dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur te beklimmen. In de herfst- en winterperiode is de toren beperkt open en kan het in principe elke woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur beklommen worden. In de voorjaars- en kerstvakanties is de vuurtoren daarentegen wel dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk op VVV Ameland voor alle nadere details rondom de openingstijden van dit jaar.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de vuurtoren bedraagt € 6,30 per persoon. Kinderen van 5 t/m 12 jaar betalen € 4,80.

Parkeren

Vlak bij de vuurtoren van Ameland vind je een parkeerplaats voor enkele auto’s. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats vuurtoren. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo naar de vuurtoren toe.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Vuurtoren Ameland

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.