Bewonder het ontwerp
Vuurtoren ’t Hoge Licht zie je al van ver. Wat een hoogte! Met zijn ruim 52 meter torent die hoog boven het Zeeuwse Westkapelle uit. De vuurtoren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat kan kloppen, want in zijn vorige leven had het ook die functie.
De vierkanten, bakstenen toren bestaat uit zes verdiepingen. Wat direct opvalt, is de roodkleurige bovenbouw met daarin het draaiend licht, waardoor het direct de huidige functie van de toren verraadt. Naast vuurtoren is het ook een uitkijktoren en huisvest het een klein museum. Zo zijn er onder meer wisseltentoonstellingen van kunstenaars te zien, ontdek je van alles over de geschiedenis van de toren en kun je er een prachtig ingerichte torenwachterskamer van weleer bewonderen.
De 207 (!) treden tellende trap brengt je naar de top van de toren: het platte dak. Vanaf die enorm hoogte heb je een waanzinnig weids uitzicht over de Noordzee, Westkapelle, Walcheren en een flink deel van Zeeland. Bij helder weer kun je zelfs Zeeuws-Vlaanderen zien liggen.
Check de leukste feitjes
What’s in a name?
De naam ’t Hoge Licht suggereert dat er ook een laag licht is. En dat klopt ook! In Westkapelle staat namelijk nog een vuurtoren; vuurtoren Noorderhoofd, ook wel ’t Lage Licht genoemd, die logischerwijs minder hoog is. Samen vormen ze voor voorbijvarende schepen een lichtlijn naar het Oostgat, een vaargeul in de monding van de Schelde. Vuurtoren ’t Hoge Licht staat overigens onder meer namen bekend: Zuiderhoofd (eveneens als tegenhanger van Noorderhoofd) en Westkapelle Hoog.
Wereldberoemde toren
Wist je dat ’t Hoge licht wereldberoemd is? Niemand minder dan schilder Piet Mondriaan gebruikte deze indrukwekkende toren als inspiratiebron om te experimenteren met zijn manier van werken. Hij maakte er meer dan tien schilderijen en tekeningen van. Enkele zijn te vinden in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Landzijde
De meeste vuurtorens staan vlakbij zee. Dat maakt ’t Hoge Licht bijzonder, want die bevindt zich juist aan de andere kant van Westkapelle, dus aan landzijde.
Over de geschiedenis van Vuurtoren ’t Hoge Licht
Ooit was Vuurtoren ’t Hoge Licht een gotische kerk, de Sint Willibrorduskerk, gebouwd in 1470 naar ontwerp van Adriaan Brantin. Inspiratiebron voor dit ontwerp is waarschijnlijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge geweest. Een paar eeuwen later, de torenspits was inmiddels door de Fransen eraf gehaald, werd in 1817 een koperen koepellantaarn met lichthuis op het platte dak gebouwd, ontworpen door Jacob Valk. De functie van vuurtoren was geboren. Niet veel later verwoestte een enorme brand de kerk. Alleen de toren bleef behouden. De opbouw is door de jaren heen wat veranderd en voorzien van modernere lichttechnieken. Vandaag de dag doet de voormalige kerktoren nog steeds dienst als vuurtoren en schijnt elke avond het licht voor de voorbijvarende schepen. Bij helder weer reikt het licht tot wel 37 kilometer op zee. Benieuwd naar meer details over dit stukje historie? Kijk dan op Wikipedia.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van vuurtoren ’t Hoge Licht nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd (ook wel ’t Lage Licht genoemd) en in Burgh-Haamstede De Plompe Toren en uitkijktoren Slapershil. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.