Vuurtoren 't Hoge Licht - Uitkijktorens.nl

Vuurtoren ’t Hoge Licht

Terug Westkapelle · Zeeland
Beklim deze eeuwenoude en door Piet Mondriaan wereldberoemd gemaakte vuurtoren en ontdek onder meer het waanzinnig weidse uitzicht over een groot deel van Zeeland.
1470
52,3 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1470
52,3 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze eeuwenoude en door Piet Mondriaan wereldberoemd gemaakte vuurtoren en ontdek onder meer het waanzinnig weidse uitzicht over een groot deel van Zeeland.

Samen met vuurtoren Noorderhoofd, ook wel ’t Lage Licht genoemd, vormt het voor de voorbijvarende schepen een lichtlijn naar het Oostgat.

Foto's van de Vuurtoren ’t Hoge Licht

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Samen met vuurtoren Noorderhoofd, ook wel ’t Lage Licht genoemd, vormt het voor de voorbijvarende schepen een lichtlijn naar het Oostgat.

Zuidstraat 1 · 4361 AJ Westkapelle

Bewonder het ontwerp

Vuurtoren ’t Hoge Licht zie je al van ver. Wat een hoogte! Met zijn ruim 52 meter torent die hoog boven het Zeeuwse Westkapelle uit. De vuurtoren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat kan kloppen, want in zijn vorige leven had het ook die functie.

De vierkanten, bakstenen toren bestaat uit zes verdiepingen. Wat direct opvalt, is de roodkleurige bovenbouw met daarin het draaiend licht, waardoor het direct de huidige functie van de toren verraadt. Naast vuurtoren is het ook een uitkijktoren en huisvest het een klein museum. Zo zijn er onder meer wisseltentoonstellingen van kunstenaars te zien, ontdek je van alles over de geschiedenis van de toren en kun je er een prachtig ingerichte torenwachterskamer van weleer bewonderen.

Vuurtoren 't Hoge Licht

De 207 (!) treden tellende trap brengt je naar de top van de toren: het platte dak. Vanaf die enorm hoogte heb je een waanzinnig weids uitzicht over de Noordzee, Westkapelle, Walcheren en een flink deel van Zeeland. Bij helder weer kun je zelfs Zeeuws-Vlaanderen zien liggen.  

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam ’t Hoge Licht suggereert dat er ook een laag licht is. En dat klopt ook! In Westkapelle staat namelijk nog een vuurtoren; vuurtoren Noorderhoofd, ook wel ’t Lage Licht genoemd, die logischerwijs minder hoog is. Samen vormen ze voor voorbijvarende schepen een lichtlijn naar het Oostgat, een vaargeul in de monding van de Schelde. Vuurtoren ’t Hoge Licht staat overigens onder meer namen bekend: Zuiderhoofd (eveneens als tegenhanger van Noorderhoofd) en Westkapelle Hoog.

Bovenbouw en uitkijkplatform van vuurtoren Zuiderhoofd

Wereldberoemde toren

Wist je dat ’t Hoge licht wereldberoemd is? Niemand minder dan schilder Piet Mondriaan gebruikte deze indrukwekkende toren als inspiratiebron om te experimenteren met zijn manier van werken. Hij maakte er meer dan tien schilderijen en tekeningen van. Enkele zijn te vinden in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Landzijde

De meeste vuurtorens staan vlakbij zee. Dat maakt ’t Hoge Licht bijzonder, want die bevindt zich juist aan de andere kant van Westkapelle, dus aan landzijde.

Westkapelle en vuurtoren 't Hoge Licht

Over de geschiedenis van Vuurtoren ’t Hoge Licht

Ooit was Vuurtoren ’t Hoge Licht een gotische kerk, de Sint Willibrorduskerk, gebouwd in 1470 naar ontwerp van Adriaan Brantin. Inspiratiebron voor dit ontwerp is waarschijnlijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge geweest. Een paar eeuwen later, de torenspits was inmiddels door de Fransen eraf gehaald, werd in 1817 een koperen koepellantaarn met lichthuis op het platte dak gebouwd, ontworpen door Jacob Valk. De functie van vuurtoren was geboren. Niet veel later verwoestte een enorme brand de kerk. Alleen de toren bleef behouden. De opbouw is door de jaren heen wat veranderd en voorzien van modernere lichttechnieken. Vandaag de dag doet de voormalige kerktoren nog steeds dienst als vuurtoren en schijnt elke avond het licht voor de voorbijvarende schepen. Bij helder weer reikt het licht tot wel 37 kilometer op zee. Benieuwd naar meer details over dit stukje historie? Kijk dan op Wikipedia.

Vuurtoren 't Hoge Licht in de avond

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van vuurtoren ’t Hoge Licht nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Westkapelle Vuurtoren Noorderhoofd (ook wel ’t Lage Licht genoemd) en in Burgh-Haamstede De Plompe Toren en uitkijktoren Slapershil. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Westkapelle

Westkapelle staat niet alleen bekend om de vuurtorens (Noorderhoofd en ’t Lage Licht), maar het bekende Zeeuwse kustdorp biedt nog veel meer, zoals een lange zeedijk met prachtig uitzicht op de stranden en de zee. Wat een eindeloze vergezichten! Westkapelle heeft bovendien een leuk centrum waar je heerlijk kunt snuffelen in een van de winkeltjes waarna je kunt neerstrijken op een gezellig terrasje. En ben je geïnteresseerd in de oorlog- en dijkgeschiedenis van Westkapelle? Dan is museum Het Polderhuis beslist een aanrader.

Meer weten

Oorlogsmonument bombardement

Wil je vuurtoren ’t Hoge Licht beklimmen? Loop dan ook even naar achteren. Want achter de vuurtoren staat een monument ter nagedachtenis aan de meer dan 150 Westkapelse burgerslachtoffers die op 3 oktober 1944 zijn omgekomen doordat de Westkapelle-dijk werd gebombardeerd door de Royal Air Force. Het maakte onderdeel uit van de Slag om de Schelde waarbij grote delen van Zeeland onder water werden gezet, zodat Walcheren van de Duitsers kon worden bevrijd. Dat gebeurde op 1 november van datzelfde jaar.

Meer weten

Molen de Noorman

Molen de Noorman is een stellingmolen uit 1852 en de enige molen in Westkapelle die de bombardementen tijdens de laatste wereldoorlog heeft overleefd. Nieuwsgierig naar de werking van deze molen? Op woensdagmiddagen is het geopend.

Meer weten

Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis

Dit kustplaatsje levert al eeuwen een strijd met de Noordzee. In de loop van de eeuwen werd de dijk steeds verhoogd en versterkt. Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de zeedijk werd gebombardeerd. In Het Polderhuis komt dit stukje geschiedenis tot leven.

Meer weten

Westkapelse Kreek

Ten zuiden van Westkapelle ontdek je deze enorme kreek met rondom mooie bosgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Deze kreken zijn ontstaan na de bombardementen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De dijk brak namelijk door, waardoor het water het binnenland instroomde en er diepe geulen ontstonden.

Meer weten

Parkeerplaats Vuurtoren ’t Hoge Licht

Bij de Vuurtoren en in het dorp kan niet geparkeerd worden. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is buiten het dorp bij de Westkapelse Kreek. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

Voor 2024 zijn de openingstijden bekend. De toren is tot en met 3 november geopend en heeft in die periode wisselende openingstijden. Check dus voorafgaand aan je bezoek de openingstijden van Vuurtoren ’t Hoge Licht op de website van het Polderhuis, zodat je niet voor een gesloten deur staat. Van 4 november tot en met 20 december is de toren gesloten, maar opent zijn deuren weer in de kerstvakantie. Voor 2025 zijn de openingstijden nog niet bekend. Let op: bij storm of slecht weer is de vuurtoren beperkt open.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de vuurtoren bedraagt € 3,50 per persoon. Kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen € 2,50. De kleinsten zijn gratis. Check de actuele entreeprijzen op de website van het Polderhuis.

Parkeren

Vuurtoren ’t Hoge Licht staat in Westkapelle. In het dorp kan niet geparkeerd worden. Alle parkeerplaatsen bevinden zich buiten het dorp. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is Parkplatz Steg Westkapelle. Navigeer hiervoor naar Zuiderhoofdweg 1 in Westkapelle. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kwartier (een kleine kilometer) via de Zuiderhoofdweg naar het dorp. In Westkapelle sla je direct rechtsaf, de Jakob Brasserstraat in. Je volgt de bocht en gaat bij de t-splitsing rechtsaf, De Casembrootstraat in. Die wandel je af tot dat je bij de Kerkeweg en bij de Vuurtoren bent.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Vuurtoren ’t Hoge Licht

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!