Bewonder het ontwerp
Deze moderne uitkijktoren is een opvallend landmark in het bosgebied vlak bij het Drielandenpunt in Vaals. VΓ³Γ³r de bouw van de Wilhelminatoren bekeek architect Roger Martens met een hoogwerker wat de beste hoogte voor de nieuwe toren zou zijn. Wat bleek: een toren met een hoogte van 35 meter heeft nagenoeg hetzelfde uitzicht als een hoogte van 45 meter. Beide hoogtes komen ruim boven de toppen van de bomen uit. Daarop heeft de architect besloten een hoogte van 34 meter aan te houden.
De Wilhelminatoren Vaals heeft een slanke, betonnen liftschacht, die is bekleed met natuursteen; dit is de kern van de toren. Eromheen loopt een metalen trap, strak afgewerkt met houten latten. De trap komt deels los van de kern. Je hebt twee mogelijkheden om naar boven te gaan: met de lift of de 181 treden tellende trap. Zowel de lift als de trap brengen je naar een 31 meter hoog, overdekt platform. Dat is al een belevenis op zich en ideaal voor de regenachtige dagen. Maar de echte durfallen lopen vervolgens via de trap verder naar de top op 34 meter hoogte, waar naast een open platform ook een glazen Skywalk je opwacht; een uitstekend, volledig transparant doosje. Boven op deze Skywalk waan je je echt βon top of the worldβ. Vanaf hier heb je werkelijk de mooiste vergezichten over de drie landen; van het Duitse Aken, het stadion van Roda JC in Kerkrade tot ver in BelgiΓ«. Meer weten over dit bijzondere ontwerp van Ruimtemakers Architectengroep? Ga dan naar Architectuur.nl.
Check de leukste feitjes
Een verrassing na zonsondergang
Wie de Wilhelminatoren Vaals na zonsondergang bezoekt, staat nog een verrassing te wachten. Rondom de liftkern in het natuursteen zijn overal ledlampjes aangebracht. Het lijken net vuurvliegjes; ze gloeien op als het donker wordt.
Nog meer landenpunt
Zoβn 200 jaar geleden lag er op de Vaalserberg geen drie-, maar een vierlandenpunt. Naast de bekende drie landen grensde hier ook Neutraal Moresnet, een neutraal gebied van amper 344 hectare dat hoorde bij zowel het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bij Pruisen.
Let op Bokkenrijders!
Volgens de overlevering zouden de beruchte Bokkenrijders op deze plek in de bossen van Vaals regelmatig bijeen zijn gekomen. Bokkenrijders waren personen of geesten die βs nachts op bokken door de lucht reden en die vooral op het platteland bij boerderijen en pastorieΓ«n een spoor van plundering en berovingen achterlieten. Omdat Bokkenrijders in een grote regio toesloegen en zich snel verplaatsten, dacht men destijds, in de 18de eeuw, dat de duivel hen hielp. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin-Hood achtige status. Wat er ook van waar is, spannend is het in ieder geval wel. Vlak bij de Wilhelminatoren vind je restaurant De Bokkerijder die naar deze legende verwijst.
Over de geschiedenis van Wilhelminatoren Vaals
De Wilhelminatoren Vaals, vernoemd naar de toenmalige Nederlandse vorstin Koningin Wilhelmina, kent een lange geschiedenis. In 1905 werd de eerste, houten toren op de Vaalserberg gebouwd. Na 40 jaar werd deze toren gesloopt, nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd was geraakt. In 1951 opende de tweede toren, maar werd een paar jaar later in zijn geheel (!) 60 meter verplaatst. Sindsdien staat de Wilhelminatoren op deze markante plek, direct naast een restaurant met panoramaterras. 65 jaar later, in 2010, bleek dat de oude toren in zoβn slechte staat verkeerde dat werd besloten de oude toren te slopen en te vervangen door dit prachtige, moderne ontwerp. Meer weten over de rijke historie van deze toren? Ga dan naar Skywalk Vaals.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je ook vlakbij het drielandenpunt de Koning Boudewijntoren, in Schimmert uitkijktoren de Reusch en in Valkenburg nog een Wilhelminatoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.