Bewonder het ontwerp
De Wilhelminatoren Valkenburg, ontworpen door Christiaan Alfons Prevoo, is een echte eyecatcher in deze toeristische stad. Deze imposante 35 meter hoge uitkijktoren staat namelijk op de Heunsberg, een hoge heuvel van wel 145 meter. Hierdoor torent de imposante toren sinds 1906 hoog boven Valkenburg uit. De oude uitkijktoren, grotendeels gebouwd van mergel, heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven bouwlagen. Door de vier steunberen lijkt de toren de vorm van een raket te hebben. Wat de toren ook bijzonder maakt, zijn de neogotische elementen: de spitsboogvormige stalen vensters, versierd met waterlijsten, decoratieve smeedijzeren muurankers en waterspuwers. Niet voor niets heeft de Wilhelminatoren Valkenburg de status van rijksmonument gekregen. Na een flinke klim kom je uit op een platform met een achtzijdig tentdak waarop een enorm kruis staat dat dag en nacht is verlicht. Vanaf hier heb je de mooiste vergezichten over Valkenburg, het Geuldal en het prachtig heuvelachtige landschap.
Check de leukste feitjes
Kom met de kabelbaan
Je kunt lopend naar de uitkijktoren, maar het is toch veel leuker om met een kabelbaan de Wilhelminatoren te bezoeken? De kabelbaan start vanuit het centrum van Valkenburg en brengt je naar de 68 meter hoger gelegen uitkijktoren. Een heerlijk relaxte rit waarbij je alvast van het fenomenale uitzicht kunt genieten.
Zo vrij als een vogel
De durfallen onder ons kunnen hier hun hart flink ophalen. Vanaf deze monumentale toren kan er namelijk onder professionele begeleiding getokkeld worden. Vanaf de top van deze 35 meter hoge toren vlieg je razendsnel 100 meter door de lucht en voel je je even zo vrij als een vogel. Een unieke ervaring!
Over de geschiedenis van Wilhelminatoren Valkenburg
Ruim een eeuw geleden werd op initiatief van twee lokale verenigingen de Wilhelminatoren op de Heunsberg gebouwd. Beide verenigingen wilden met de komst van deze uitkijktoren het toerisme in Valkenburg stimuleren. Een aantal jaren later kocht de familie Schetters-Bours de uitkijktoren van waaruit ze drie generaties lang ook een café en restaurant runde. De toren kreeg een houten dak, zodat de toren ook bij slecht weer beklommen kon worden. Helaas waaide het dak er regelmatig af. Daarom kreeg het op initiatief van pastoor Welters in 1930 een betonnen dakverdieping met daar boven op een enorm verlicht kruis, eveneens gemaakt van beton. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren flink beschadigd, maar dat is later hersteld. Het betonnen kruis is in de jaren zeventig vervangen voor een aluminium exemplaar.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je bij het drielandenpunt in Vaals maar liefst twee torens: de Koning Boudewijntoren en de Wilheminatoren. In Schimmert vind je uitkijktoren de Reusch. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.