Bewonder het ontwerp
Verscholen tussen de bomen in het Lunterse Buurtbosch staat deze oude 22 meter hoge uitkijktoren, een rijksmonument, ontworpen door architect en kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Vandaag de dag is uitkijktoren De Koepel een dichte, gemetselde toren met vier bouwlagen, maar voor de bouw van de toren in 1913 kreeg Nieuwenkamp de opdracht een toren van twee verdiepingen te ontwerpen. Hij ontwierp het echter zo, dat de toren ook eenvoudig verhoogd zou kunnen worden wanneer, door de omringende bomen, niet meer van het uitzicht genoten kon worden. De toren is in de jaren zestig van de vorige eeuw nog eens verhoogd.
De gemetselde muur is gemaakt van rode baksteen in kruisverband met roodgekleurde voegen. Elke verdieping is voorzien van prachtig houten vensters met zesruits ramen. Eenmaal boven kom je uit op een open platform met een ronde, koperen koepeldak. Dat geeft ook gelijk de reden van de naam van deze toren prijs! Meer weten over deze oude uitkijktoren? Check Rijksmonumenten.nl.
Check de leukste feitjes
34 meter boven NAP
Op de top van deze monumentale uitkijktoren heb je geweldige uitzichten en kun je zelfs de Domtoren van Utrecht zien. Dit komt niet alleen doordat de toren flink hoog is, maar ook omdat die op de Galgenberg, een βbergβ van 34 meter boven NAP, staat.
Meer dan een uitkijktoren alleen
Weet je dat je op De Koepel niet alleen geniet van de mooiste vergezichten, maar dat je er ook cultuur kunt opsnuiven? De uitkijktoren is namelijk ook een (natuur)theater waar kleinschalige concerten plaatsvinden en een tentoonstellingsruimte waar permanente en wisselende exposities gehouden worden. Rondom de uitkijktoren zijn er picknickplaatsen waar je even kunt uitrusten. En heel romantisch en uniek, het is een prachtige trouwlocatie. Hoe leuk is dat! Meer weten? Bekijk het programma van uitkijktoren De Koepel.
Ontdek zijn geschiedenis
De geschiedenis van deze toren begint bij notaris Van den Ham die aan het einde van de 19de eeuw het Luntersche Buurtbosch aanlegt; een groot wandelbos dat hij openstelde voor alle inwoners van Lunteren. Tijdens de aanleg van het bos liet hij er zijn theehuisje met een rieten puntdak bouwen. Na zijn dood in 1912 besloot zijn familie, ter nagedachtenis, het theehuisje te vervangen voor een uitkijktoren. Uit zijn testament dat hij achterliet, bleek dat hij het bos had geschonken aan een door hem opgerichte stichting βHet Luntersche Buurtboschβ.
De bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van dit bos, heel uniek. Halverwege de jaren zestig is de uitkijktoren twee verdiepingen verhoogd naar ontwerp van architect J.W. Dinger, neef van de eerste voorzitter van Stichting Het Luntersche Buurtbosch. Dat had wat voeten in de aarde, maar omdat architect Dinger wees op het economisch belang van deze toeristische hotspot ging de gemeente destijds toch overstag.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Lunteren uitkijktoren De Hessenhut, in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Putten de Bostoren en in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.