Uitkijktoren Weerterbos - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Weerterbos

Terug Nederweert · Limburg
Beklim deze toren en ontdek niet alleen het oude Weerterbos, maar wie weet spot je ook een aantal imposante edelherten die hier te vinden zijn.
2008
7 m
Gratis
Deels rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2008
7 m
Gratis
Deels rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze toren en ontdek niet alleen het oude Weerterbos, maar wie weet spot je ook een aantal imposante edelherten die hier te vinden zijn.

Wist je dat de vos zich hier ook regelmatig laat zien? Wacht geduldig af en wie weet zie jij er een.

Foto's van de Uitkijktoren Weerterbos

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de vos zich hier ook regelmatig laat zien? Wacht geduldig af en wie weet zie jij er een.

Grashutdijk 1 · 6031 LD Nederweert

Bewonder het ontwerp

Deze ronde uitkijktoren is met zijn 7 meter niet een heel hoge toren, maar het bijzondere ontwerp maakt dat je ook deze toren gezien moet hebben. Bovendien is deze uitkijktoren er voor iedereen, want ook mensen die wat slechter ter been zijn of ouders met kinderwagens kunnen op deze toren van het uitzicht genieten. Via een houten talud bereik je namelijk de eerste verdieping van de toren. Vanaf deze verdieping klim je via een spiltrap naar de volgende twee niveaus. Zo kun je genieten van drie verschillende uitzichten. Uitkijktoren Weerterbos heeft een stalen constructie, maar is prachtig omkleed met houten planken. Hierdoor past de toren uitstekend in de omgeving, het Weerterbos. Kijk voor meer detailfoto’s van dit ontwerp op CeGe Architecten.

uitkijktoren Weerterbos

Check de leukste feitjes

Wild spotten

Je hoeft niet per se naar de Veluwe om wild te spotten. Dat kan sinds 2005 ook in Limburg, in het Weerterbos om precies te zijn. Vanaf deze wildtoren ontdek je niet alleen reeën, maar ook prachtige en imposante edelherten. Uniek in Limburg! Eeuwen geleden kwamen deze imposante dieren veelvuldig in Nederland voor. In 2005 zijn door het Limburgs en Brabants Landschap in een omrasterd gebied enkele edelherten uitgezet. Vandaag de dag leven zo’n 25 edelherten in dit beschermde natuurgebied. Ga jij ze spotten?

Edelherten in het Weerterbos
Edelherten in het Weerterbos

Vind de vos

Het schijnt dat de vos zich rondom de toren ook regelmatig laat zien. Wacht geduldig af en wie weet spot jij het grootste roofdier van de Benelux die nog vrij voorkomt.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Weerterbos

Oorspronkelijk bestond het Weerterbos uit moerasbos. Tegenwoordig is het een veel droger en gevarieerd natuurgebied met vochtige bossen bij de beek De Oude Graaf, droge bossen, kleine heidevelden en open grasland. Op een van die open graslandgebieden, de plek waar vroeger boerderij de Grashut lag, is deze uitkijktoren gebouwd. Vanaf de top van deze toren kijk je uit op bosranden, water en grasland.

Ontdek andere uitkijktoren in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Weerterbos nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Ospel uitkijktoren De Groote Peel, Meijel uitkijktoren Belfort de Vossenberg en in Leende op De Groote Heide uitkijktoren Tongelreep. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Weerterbos

Wat een gevarieerd natuurgebied is het Weerterbos: oude, vochtige loofbossen, een aantal mooie vennen, droge bossen, kleine heidegebieden en open stukken grasland. Hoewel het geen oerbos is, zijn enkele bosdelen al eeuwenoud. Die liggen vooral in het zuidelijke deel van dit natuurgebied. Door ontginningen van heide in de 19de en 20ste eeuw werd het van oudsher natte gebied verdroogd. Om verdere verdroging tegen te gaan werden jaren geleden stuwen aangebracht, waterlopen aangepast en vennen uitgebaggerd. En het resultaat mag er zijn: een vochtiger gebied dat een aantal bijzondere diersoorten herbergt, zoals de Kleine ijsvogelvlinder, het Spiegeldikkopje en de Zilverreiger. Sinds 2005 kun je hier dus ook edelherten spotten. Een waanzinnig gezicht! Check hiervoor ‘de leukste feitjes’. Ontdek dit prachtig, oude natuurgebied.

Meer weten

Grenskerkmonument

Wist je dat je vlak bij de wildtoren ook een grenskerkmonument kunt ontdekken in de vorm van een openluchtkerk? Niet geheel onlogisch, want de Limburgse wildtoren staat vrijwel op de grens met Noord-Brabant en was sinds de Vrede van Münster in 1648 ook de landsgrens tussen Staats-Brabant en Opper-Gelre, het zuidelijk deel van Hertogdom Gelre. Vanaf 1649 heeft hier een houten grenskerk gestaan, toen het katholieke geloof uit het protestantse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (waar Staats-Brabant sinds een jaar onder viel) werd verbannen. Op hoogtijdagen zouden hier tot wel 2000 katholieke gelovigen zijn samengekomen uit dorpen als Asten, Someren en Heeze om hun geloof te belijden. Wat later werden deze strikte regels iets versoepeld en stond men oogluikend katholieke schuurkerken in protestants gebied toe. Zo raakte deze grenskerk buiten gebruik. Als herinnering is later dit openluchtkapel gebouwd.

Meer weten

Weerter- en Budelerbergen

Dit natuurgebied splitst letterlijk de grens van de provincies Limburg en Noord-Brabant. De langgerekte zandvlakte die dwars door de Weerter- en Budelerbergen loopt, markeert namelijk precies de grens tussen beide provincies. Het is heerlijk wandelen in dit gebied dat bestaat uit zand, heide, dennen- en loofbomen. Zin in veel zand? Wandel dan vooral door het zuidelijk en westelijk deel van dit natuurgebied. De aanwezigheid van stuifzand gaat trouwens al duizenden jaren, vanaf de Bronstijd, terug. In de gevarieerde natuur van de Weerter- en Budelerbergen voelen veel dieren zich thuis: zeldzame vlinders en libellen, zwaluwen, veldkrekels, blauwvleugelsprinkhanen, hagedissen en zwijnen. Je kunt ze hier allemaal tegenkomen.

Meer weten

Parkeerplaats Weerterbos

Er is geen parkeerplaats nabij uitkijktoren Weerterbos. Wel kan er langs de Heugterweg geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

In de directe omgeving is geen parkeerplaats. Wil je vlak bij de uitkijktoren parkeren? Dat is mogelijk langs de Heugterweg. Navigeer hiervoor naar Heugterweg Maarheeze. Vanaf deze plek wandel je via het pad rechts, dat ook de Heugterweg heet, binnen enkele minuten naar de uitkijktoren. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is bij Huyskamer Daatjeshoeve. Vanaf hier wandel je in 25 minuten naar de wildtoren in het Weerterbos.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! De toren bestaat uit drie niveaus, waarbij het platform op het eerste niveau ook toegankelijk is voor mensen die in een rolstoel zitten of die wat slechter ter been zijn. De eerste verdieping is namelijk bereikbaar via een (enigszins steile) houten loopbrug/talud. De hogere niveaus zijn alleen te bereiken via een trap en zijn dus niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Weerterbos

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Weerterbos

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!