D'n Flaestoren - Uitkijktorens.nl - ontdek de mooiste vergezichten

D’n Flaestoren

Terug Esbeek · Noord-Brabant
Beklim deze bijzondere en award winnende uitkijktoren en ontdek het unieke uitzicht over dit gevarieerde landgoed van bossen, heide en vennen.
2011
25 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Atijd open
2011
25 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Atijd open
Beklim deze bijzondere en award winnende uitkijktoren en ontdek het unieke uitzicht over dit gevarieerde landgoed van bossen, heide en vennen.

De uitkijktoren is opgebouwd uit acht boomstammen, afkomstig van landgoed De Utrecht zelf, van elk 25 meter lang.

Foto's van de D’n Flaestoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De uitkijktoren is opgebouwd uit acht boomstammen, afkomstig van landgoed De Utrecht zelf, van elk 25 meter lang.

Neterselsedijk · Esbeek

Bewonder het ontwerp

D’n Flaestoren, gebouwd van hout en staal, is een uitkijktoren voor de durfallen onder ons. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze cirkelvormige toren je namelijk direct op. De uitzichttoren bestaat uit acht boomstammen, afkomstig van Landgoed De Utrecht, van elk zo’n 25 meter lang en 3000 kilogram zwaar en een aantal slanke, stalen kolommen.

De route naar het uitzichtbalkon op 22 meter hoogte wordt afgewisseld door luie treden en bordessen waardoor de toren makkelijk te beklimmen is. En door de volledig open structuur van de toren kun je vanaf elke traptrede groots genieten van het 360 graden uitzicht. Hoe hoger je komt, des te breder de cirkelvormige toren wordt, vergelijkbaar met de vorm van een boom.

Eenmaal boven voel je ook dat de toren wat beweegt. Wellicht een tikkeltje spannend, maar daar staat tegenover dat je op het uitzichtbalkon ook geweldige vergezichten hebt over onder meer het niet toegankelijk natuurgebied van het Flaes- en Goorven. Helaas bestaat het architectenbureau Luijten|Smeulders|Architecten die deze uitkijktoren heeft ontworpen niet meer, maar meer informatie over het ontwerp vind je ook via Reijrink.

Flaestoren

Check de leukste feitjes

Award Winnaar

Dit bijzonder originele ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. In 2012 won D’n Flaestoren namelijk de eerste architectuurprijs van BNA Midden-Brabant in de categorie utiliteitsbouw. De jury vond dat de architect met dit ontwerp bijzonder goed geslaagd is in het vormgeven van een architectonische beleving.

Ontdek het groter broertje

Wist je D’n Flaestoren ook een groter broertje heeft? Uitkijktoren De Kempentoren in het nabijgelegen Tilburg is een aantal jaren jonger, maar met een hoogte van 36 meter een maatje groter. De initiatiefnemers wilden in het Spoorpark van Tilburg eenzelfde toren realiseren, maar het oorspronkelijke ontwerp van de toren bij de Flaes bleek niet hoog genoeg. Daarom werd voor de Kempentoren een nieuw ontwerp gemaakt, maar wel op basis van de vormgeving van D’n Flaestoren.

Kempentoren
De Kempentoren – Tilburg

Over de geschiedenis van d’n Flaestoren

Het idee om deze bijzondere plek in Landgoed De Utrecht te markeren, bestond al enkele jaren. De Werkgroep Heemkunde Esbeek had oorspronkelijk het idee opgepakt om een oude, Romeinse weg tussen de vennen de Flaes en het Goor in ere te herstellen. Later, toen dit idee niet haalbaar bleek, werd in samenwerking met Land van de Hilver het plan opgepakt om een uitkijktoren te bouwen. Doordat de toren gekoppeld was aan de plannen van de eigenaar om een aantal huizen op het landgoed te bouwen en daar bestuurlijk verzet tegen was, werd ook de bouw van de toren lange tijd uitgesteld. Door beide plannen los te trekken, kwam de uitkijktoren op landgoed De Utrecht er uiteindelijk toch eind 2011.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Esbeek uitkijktoren De Melkfabriek, in Middelbeers uitkijktoren Landschotse Heide, in Reusel uitkijktoren de Nieuwe Brandtoren en in Moergestel uitkijktoren de Reuselhoeve. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Gravel-/ wielrenroute All along the watchtowers

Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!

Landgoed De Utrecht

Vandaag de dag is landgoed De Utrecht (2500 hectare) een groot en gevarieerd gebied van bossen, vennen en heide, maar vroeger rond 1850 bestond het gebied enkel uit uitgestrekte heidevelden. Vanaf 1898 begon eigenaar en levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht (vandaar de naam) met het ontginnen van deze heidevelden en kwam er bos en landbouwgrond voor in de plaats. Na ruim 20 jaar ontginnen, kreeg het bedrijf ook oog voor de natuurwaarden in dit gebied, waardoor een deel van De Utrecht onontgonnen bleef. Ontdek naaldbossen, de vennen De Flaes en Het Goor met hun heidegebieden, het beekdal van de Reusel en de landschapsparken bij hotel-restaurant Rustoord en het Arnoldspark. Ook zijn er tal van monumenten met een rijke historie, waaronder de bijzondere 32 meter hoge brandtoren met houtvesterswoning en het Rusthuis, in vroegere tijden een vakantieoord voor het personeel van De Utrecht, maar tegenwoordig een hotel-restaurant; Rustoord. Beleef dit prachtige gebied waarover nog zoveel meer te vertellen is.

Meer weten

De Flaes

De uitzichttoren is vernoemd naar een mooi, groot ven die bij de toren te vinden is, De Flaes. Een begrip in de regio. In de winter, wanneer het lange tijd flink gevroren heeft en het ijs goed dik is, is De Flaes een populair ven onder fervente schaatsers.

Meer weten

Neterselse Heide

Ten oosten van de uitkijktoren en landgoed De Utrecht ligt de Neterselse Heide, een natuurgebied van 229 hectare groot waar je droge, maar vooral ook natte heide aantreft. Ontdek allerlei plantensoorten, zoals moeraswolfsklauw, zonnedauw en klokjesgentiaan. Het is er heerlijk struinen, maar laat je niet verrassen door de natte delen en trek je wandelschoenen aan. Leuk detail: delen van dit natuurgebied worden begraasd.

Meer weten

Vogelkijkpunt Het Goor

Dit vogelkijkpunt, aan de rand van De Neterselse Heide, kijkt uit op Het Goorven. Vanaf dit punt zijn veel vogelsoorten waargenomen, waaronder graspiepers en spreeuwen, maar ook valken zoals de torenvalk.

Meer weten

Arnoldspark

Ontwerper van dit bijzondere park op landgoed De Utrecht is tuinarchitect P.H. Wattez. In het vierkante park, aangelegd in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog, vind je een ovale vijver van waaruit drie diagonale lanen hun eigen weg vinden. Bijzonder detail: in het arboretum, een bomenverzameling in een groot park, ontdek je een heuse laan van sequoia’s of mammoetbomen. Prachtig, wat een oerbomen!

Meer weten

Landgoed Wellenseind

Landgoed Wellenseind, ontwikkeld sinds 1915, is een vrij jong maar bijzonder en vooral gevarieerd landgoed. Op een relatief klein oppervlak vind je dicht bos, open heide, akkers, weilanden, vijvers, meanderende beken, beekdalen gelegen tussen dekzandruggen en beboste stuifzanden en diverse hoogteverschillen. Een typisch Brabants landschap in vroegere tijden dat prachtig bewaard is gebleven. Op dit landgoed tref je geen grote villa met statige lanen aan, maar een boerderij die als landhuis diende en half verharde wegen die de verschillende delen van het landgoed met elkaar verbinden. Het landhuis zelf is niet te bezoeken, maar vanaf ontmoetingscentrum Voor Anker is het heerlijk wandelen door een deel van dit gevarieerde en oude landschap. Een lust voor het oog.

Meer weten

Parkeerplaats D’n Flaestoren

Er is volop parkeergelegenheid aan bij herberg In den Bockenreyder. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 1,- per persoon. Je kunt alleen met een euromunt betalen, want bij de toren zelf kun je niet wisselen. Heb je betaald, dan duw je de draaideur vanzelf door.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid bij herberg ‘In den Bockenreyder’. Navigeer hiervoor naar Dunsedijk 3 in Esbeek. Vanaf de herberg kun je via verschillende zandpaden, waaronder de Neterselsedijk, in ongeveer twaalf minuten naar de uitkijktoren lopen.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs D’n Flaestoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Wil je de natuur van dichtbij bekijken?

Met een goede verrekijker is zoveel meer te zien, zowel vanaf grote hoogte als midden in een bos. Ontdek de verrekijkers van VerrekijkerShop, al meer dan twintig jaar dé specialist in verrekijkers. Hier vind je het grootste assortiment van Nederland. Een beginnende natuur- of wildspotter of een ervaren vogelaar? VerrekijkerShop adviseert je graag.

Naar Verrekijkershop.nl

Zien en doen bij D’n Flaestoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nieuws en blogs

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en lees interessante blogs over uitkijktorens en alles wat daarbij komt kijken

Naar alle berichten

5x heerlijke winterwandelingen voor het hele gezin

18 dec 2024

Een winterse wandeling met het hele gezin is altijd een goed idee. En het is nog gezond ook! Ontdek 5x heerlijke winterwandelingen in de Nederlandse natuur.

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.