Belvedère Toren - Uitkijktorens.nl

Belvedère Toren

Terug Oranjewoud · Friesland
Ontdek in het parklandschap van Oranjewoud het oude Tjaarda’s Bos waar je vanaf de eeuwoude Belvedère Toren de Waddeneilanden kunt bewonderen.
1924
21 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1924
21 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Ontdek in het parklandschap van Oranjewoud het oude Tjaarda’s Bos waar je vanaf de eeuwoude Belvedère Toren de Waddeneilanden kunt bewonderen.

Wist je dat deze unieke toren de oudste betonnen uitkijktoren van Nederland is?

Waar ben ik?

Wist je dat deze unieke toren de oudste betonnen uitkijktoren van Nederland is?

Bieruma Oostingweg · Oranjewoud

Bewonder het ontwerp

Het eerste wat opvalt als je de Belvedère Toren tegemoet loopt, is het feit dat die op een flinke heuvel staat; de tien meter hoge Berg van Brongergea. Tel daarbij de 21 meter hoge betonnen toren op en je begrijpt dat vanaf de top het uitzicht fenomenaal zal zijn.

Belvedere Toren van onderaf

Wat verder opvalt, is dat de toren in Oranjewoud wat stijf of streng oogt. Dit komt door het materiaalgebruik. De uitkijktoren, ontworpen door firma Boltje en Buwalda uit Heerenveen, heeft een achtzijdige skeletconstructie, gemaakt van gewapend beton. De slanke verticale kolommen worden met elkaar verbonden door betonbalken. Aan de binnenzijde vind je negen trappen en acht bordessen, eveneens gemaakt van beton. Het materiaal en de leeftijd maken de Belvedère Toren uniek, want het is de oudste uitkijktoren gemaakt van beton. Je zou het zo niet zeggen, maar de toren is al een eeuw oud!

Via de 108 treden tellende trappen kom je uit bij het achthoekige uitkijkplatform, 31 meter boven het omliggende maaiveld. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht over het omliggende gebied, Tjaarda’s Bos, Oranjewoud en de verre Friese omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden zien liggen.

Uitzicht vanaf de Belvedere Toren

Check de leukste feitjes

Kostenplaatje

Wist je dat de bouw van deze betonnen toren in totaal 3.200 gulden heeft gekost? In die tijd wellicht een behoorlijk bedrag, maar vandaag de dag zal het een fractie van de bouwkosten zijn geweest. 

Rijksmonument

De eeuwoude toren is sinds 1998 een rijksmonument. Stichting Belvedère Oranjewoud zet zich al jaren in voor het behoud van deze monumentale toren, zodat je ook in de toekomst kunt blijven genieten van de mooiste vergezichten. Wil je doneren? Ga dan naar de website van deze stichting.

Belvedere Toren

Grensverleggende toren

Op zoek naar meer uitdaging en avontuur? Verleg je grenzen en ga eens abseilen. Dat kan vanaf de Belvedère Toren. Weer eens op een andere manier van deze oude toren afdalen 😉! Meer info vind je via de Belvedère Toren.

Over de geschiedenis van de Belvedère Toren

Precies honderd jaar, in 1924, bouwde firma Boltje en Buwalda deze betonnen uitkijktoren in opdracht van de heer Tjaarda, op de plek waar eerst een houten exemplaar had gestaan. Aanleiding was het toegenomen toerisme na de Eerste Wereldoorlog. De heer Tjaarda bezat een hotel vlakbij en wilde met de komst van onder meer een toren toeristen trekken, naast verschillende andere attracties zoals een speeltuin en doolhof.

Stenen informatiebord bij de ingang van de Belvedere Toren

Het bouwen van een betonnen toren van zulke hoogte was een hele uitdaging, zeker op de tien meter hoge ‘berg’, maar de firma uit Heerenveen durfde het wel aan. De toren werd vervolgens op ambachtelijke wijze gebouwd, waarbij het beton ter plekke werd gemaakt en gestort. Voor de fundering werd een enorm gat in de Berg van Brongergea gegraven waarbij de acht pilasters en twee betonvloeren moesten voorkomen dat de toren zou verzakken of het zand na een flinke regenbui zou wegspoelen. Zo werkten de ambachtslieden gestaag de hoogte in, terwijl het toegestroomde publiek twijfelde of de zware toren niet zou gaan verzakken. Maar niets bleek minder waar, want de toren staat er na een eeuw nog.

Al met al duurde de bouw slechts acht weken en konden mensen van heinde en verre genieten van deze en de andere attracties in het Tjaarda’s Bos. Meer weten over het verhaal van de heer Tjaarda en zijn Belvedère Toren? Ga dan naar de website van de deze toren.

Betonnen trap van de Belvedere Toren

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de Belvedère Toren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren Romsicht in Oudega en ten oosten in Nationaal Park Drents-Friese Wold vier uitkijktorens dicht bij elkaar: uitkijktoren Doldersummerveld in Doldersum, de Bosbergtoren en uitkijktoren Aekingerzand in Appelscha en uitkijktoren De Zeven in Ravenswoud. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Tjaarda’s Bos

De uitkijktoren staat aan de rand van het Tjaarda’s Bos. Net als de uitkijktoren kent dit bos een lange geschiedenis en gaat zelfs nog verder terug. In 1810 kochten de burgemeester van Sneek, Barro Adema, en zijn vrouw onder meer het langgerekte perceel aan wat nu het Tjaarda’s Bos is. Het maakte onderdeel uit van hun buitenverblijf dat ze in de loop der jaren opknapten. Het tegenwoordige Tjaarda’s Bos werd beplant met bomen. Zo’n honderd jaar later kocht Andreas Tjaarda het bosperceel. Hij wilde meer bezoekers naar zijn nabijgelegen hotel trekken en richtte het bos in als wandelpark met onder meer de betonnen uitkijktoren. Hierna ging het bos over aan Oebele Jan Schreur om uiteindelijk in 2001 in handen te komen van Staatsbosbeheer.

Meer weten

Parklandschap Oranjewoud

Het landschap ten oosten van Oranjewoud is een ware lust voor het oog: lange prachtige lanen, parken met enorme eiken en beuken en statige landhuizen. Het zal je niet verwonderen dat hier vroeger verschillende landgoederen lagen. Er lopen allerlei wandelpaden, van ommetjes tot heerlijk lange wandelingen. In het gebied ontdek je onder meer het Museumpark, het moderne museum Belvédère en de Overtuin.

Meer weten

Oranjewoud

De naam doet het wellicht al vermoeden, maar Oranjewoud en het Koninklijk Huis zijn nauw verbonden met elkaar. Het was in 1664 dat prinses van Oranje Albertine Agnes, weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, hier een landgoed kocht dat hierna Oranjewoud werd genoemd. Sindsdien ademt het Friese dorp de allure van een koninklijke plaats met zijn statige landhuizen, prachtige lanen en parkachtige landgoederen. Maar Oranjewoud is meer. Ontdek onder meer het meerdaagse Oranjewoud Festival in het parklandschap, maak een prachtige boswandeling door de uitgestrekte bossen, bezoek de Overtuin, museum Belvédère en natuurlijk de eeuwoude uitkijktoren.  

Meer weten

De Overtuin

Wist je dat de Overtuin een koninklijk park is? Het maakte onderdeel uit van het landgoed Oanjewoud waar ook het gelijknamige landhuis staat die door prinses Albertine Agnes van Nassau vanaf 1676 als buitenverblijf werd gebruikt. Het pand uit 1829 is een waar pareltje, het heeft wel wat weg van ‘The White House’! De Overtuin, eveneens uit 1829, is ook een pareltje: een oase van rust met zijn romantische tuin, statige hagen en prachtige bospartijen waar je via de wandelpaden doorheen kunt wandelen. Wat een genot! Je voelt je de koning te rijk.

Meer weten

Oranjestein

Een ander 19de eeuws landgoed in het bosrijke Oranjewoud is Oranjestein uit 1820. Het landgoed is door de jaren heen weinig veranderd en heeft daardoor zijn authentieke karakter behouden, net als de omliggende Engelse tuin. In de lente- en zomermaanden is het landgoed elke zondagmiddag te bewonderen.

Meer weten

Museum Belvédère

In het pittoreske Oranjewoud ontdek je te midden van statige landgoederen ook een strak, modern gebouw: museum Belvédère. Het toont moderne en hedendaagse kunt in Friesland en laat onder meer werken zien van Jan Mankes, Hendrik Werkman en Thijs Rinsema. Ook vind je hier een reconstructie van de Overtuin rond 1700.

Meer weten

Parkeerplaats Belvedère Toren

Bij de uitzichttoren kan niet geparkeerd worden, maar op tien minuten loopafstand wel. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar van zonsopgang tot zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de Belvedère Toren is geen parkeergelegenheid. Je kunt je auto parkeren bij de parkeerplaats aan de Bieruma Oostingweg in Oranjewoud, ter hoogte van huisnummer 19. Tegenover de parkeerplaats wandel je het Tjaarda’s Bos in. Vervolgens kom je na een kleine wandeling van ongeveer tien minuten bij de uitzichttoren aan.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Let op tijdens de beklimming: de 108 treden zijn kort. En ben je aan de lange kant? Kijk dan goed uit, zodat je je hoofd niet stoot.

Zien en doen bij Belvedère Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!