Bewonder het ontwerp
Het eerste wat opvalt als je de Belvedère Toren tegemoet loopt, is het feit dat die op een flinke heuvel staat; de tien meter hoge Berg van Brongergea. Tel daarbij de 21 meter hoge betonnen toren op en je begrijpt dat vanaf de top het uitzicht fenomenaal zal zijn.
Wat verder opvalt, is dat de toren in Oranjewoud wat stijf of streng oogt. Dit komt door het materiaalgebruik. De uitkijktoren, ontworpen door firma Boltje en Buwalda uit Heerenveen, heeft een achtzijdige skeletconstructie, gemaakt van gewapend beton. De slanke verticale kolommen worden met elkaar verbonden door betonbalken. Aan de binnenzijde vind je negen trappen en acht bordessen, eveneens gemaakt van beton. Het materiaal en de leeftijd maken de Belvedère Toren uniek, want het is de oudste uitkijktoren gemaakt van beton. Je zou het zo niet zeggen, maar de toren is al een eeuw oud!
Via de 108 treden tellende trappen kom je uit bij het achthoekige uitkijkplatform, 31 meter boven het omliggende maaiveld. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht over het omliggende gebied, Tjaarda’s Bos, Oranjewoud en de verre Friese omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden zien liggen.
Check de leukste feitjes
Kostenplaatje
Wist je dat de bouw van deze betonnen toren in totaal 3.200 gulden heeft gekost? In die tijd wellicht een behoorlijk bedrag, maar vandaag de dag zal het een fractie van de bouwkosten zijn geweest.
Rijksmonument
De eeuwoude toren is sinds 1998 een rijksmonument. Stichting Belvedère Oranjewoud zet zich al jaren in voor het behoud van deze monumentale toren, zodat je ook in de toekomst kunt blijven genieten van de mooiste vergezichten. Wil je doneren? Ga dan naar de website van deze stichting.
Grensverleggende toren
Op zoek naar meer uitdaging en avontuur? Verleg je grenzen en ga eens abseilen. Dat kan vanaf de Belvedère Toren. Weer eens op een andere manier van deze oude toren afdalen 😉! Meer info vind je via de Belvedère Toren.
Over de geschiedenis van de Belvedère Toren
Precies honderd jaar, in 1924, bouwde firma Boltje en Buwalda deze betonnen uitkijktoren in opdracht van de heer Tjaarda, op de plek waar eerst een houten exemplaar had gestaan. Aanleiding was het toegenomen toerisme na de Eerste Wereldoorlog. De heer Tjaarda bezat een hotel vlakbij en wilde met de komst van onder meer een toren toeristen trekken, naast verschillende andere attracties zoals een speeltuin en doolhof.
Het bouwen van een betonnen toren van zulke hoogte was een hele uitdaging, zeker op de tien meter hoge ‘berg’, maar de firma uit Heerenveen durfde het wel aan. De toren werd vervolgens op ambachtelijke wijze gebouwd, waarbij het beton ter plekke werd gemaakt en gestort. Voor de fundering werd een enorm gat in de Berg van Brongergea gegraven waarbij de acht pilasters en twee betonvloeren moesten voorkomen dat de toren zou verzakken of het zand na een flinke regenbui zou wegspoelen. Zo werkten de ambachtslieden gestaag de hoogte in, terwijl het toegestroomde publiek twijfelde of de zware toren niet zou gaan verzakken. Maar niets bleek minder waar, want de toren staat er na een eeuw nog.
Al met al duurde de bouw slechts acht weken en konden mensen van heinde en verre genieten van deze en de andere attracties in het Tjaarda’s Bos. Meer weten over het verhaal van de heer Tjaarda en zijn Belvedère Toren? Ga dan naar de website van de deze toren.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van de Belvedère Toren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noorden uitkijktoren Romsicht in Oudega en ten oosten in Nationaal Park Drents-Friese Wold vier uitkijktorens dicht bij elkaar: uitkijktoren Doldersummerveld in Doldersum, de Bosbergtoren en uitkijktoren Aekingerzand in Appelscha en uitkijktoren De Zeven in Ravenswoud. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.