Uitkijktoren Aekingerzand - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Aekingerzand

Terug Appelscha · Friesland
Beklim uitkijktoren Aekingerzand in het gelijknamige stuifzandgebied en ontdek waarom dit gebied in de volksmond ook wel De Kale Duinen wordt genoemd.
1995
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1995
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren Aekingerzand in het gelijknamige stuifzandgebied en ontdek waarom dit gebied in de volksmond ook wel De Kale Duinen wordt genoemd.

Leuk detail: de toren is gebouwd door leerlingen van Bijzonder Jeugdwerk Aekinga in Appelscha.

Foto's van de Uitkijktoren Aekingerzand

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Leuk detail: de toren is gebouwd door leerlingen van Bijzonder Jeugdwerk Aekinga in Appelscha.

Bewonder het ontwerp

Het is even wandelen (of een klein stukje fietsen), maar dan ben je bij dit 10 meter hoge uitkijkpunt: uitkijktoren Aekingerzand in het gelijknamige stuifzandgebied. Hoewel de toren niet bijster hoog is, maakt het wel degelijk indruk. De uitkijkpost ligt namelijk op een hoger gelegen punt en telt drie vierkanten verdiepingen die ieder een flinke groep kan huisvesten. De taps toelopende uitzichttoren is volledig gemaakt van Lariks hout, afkomstig uit de omliggende bossen en is gebouwd door de leerlingen van Bijzonder Jeugdwerk Aekinga in Appelscha. Wat bijzonder!

Uitkijktoren op De Kale Duinen

Vanaf de uitkijktoren heb je het beste uitzicht over Aekingerzand, in de volksmond ook wel De Kale Duinen genoemd. In dit uitgestrekte stuifzandgebied met prachtige heidevelden heeft de wind vrij spel. Hierdoor kan het zand alle kanten opstuiven en verandert het gebied continu. Ook ontdek je vanaf de top het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa. Wie weet spot je wel een kudde schapen. Deze grazers zorgen ervoor dat het gebied openblijft. Een uniek uitzicht dus!

Check de leukste feitjes

Gedenkplaat

Bij de toren staat een gedenkplaat en vertelt het verhaal over de Joodse familie Lezer. Deze familie heeft twee jaar in de (toen nog dichte) bossen bij de Grenspoel ondergedoken gezeten. Vader en zoon Oosting, beiden boswachter, hielpen hen daarbij.

Zwart-wit paaltje

Niet ver van de uitkijktoren ontdek je een zwart-witte paal. Het is een provinciepaal en markeert de grens met Drenthe. Vanaf de top van de Friese uitkijktoren kijk je in zuidelijke richting naar de Drentse natuur. Een grensgeval dus 😉.

Uitkijktoren op De Kale Duinen in de ochtend

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Aekingerzand nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Appelscha de Bosbergtoren, in noordelijker gelegen Ravenswoud uitkijktoren De Zeven, ten zuiden uitkijktoren Doldersummerveld in Doldersum en, iets verder weg, Belvedère Toren in Oranjewoud. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Aekingerzand is geen parkeergelegenheid. Auto’s kunnen geparkeerd worden bij de wandelparkeerplaats Aekingerzand / De Kale Duinen. Navigeer hiervoor naar Canada 1 in Elsloo. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 20 minuten in zuidoostelijke richting naar de uitkijktoren. Of neem je fiets mee.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Aekingerzand

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.