Rondje Reiddomp – wandelroute Lauwersmeer

Download route
Waar ben ik?
10 km

Diepsterbos

Dit bos is in de jaren 70 van de vorige eeuw aangelegd en bestaat voornamelijk uit populieren, abeel, els en wilg. Ontdek in het bos niet alleen prachtige bosvogels, maar ook het beleefpad WasWadPad.

Dokkumerdiep

Vroeger voer men van zee naar Dokkum naar Dokkumerdiep. Vandaag de dag vaar je via de sluis bij Lauwersoog en Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Dokkum. Langs de kant van het Dokkumerdiep ontdek je ruig riet die vol staat met ruigtekruiden en weidse uitzichten.

Kollumeroord

Bezoek dit prachtige recreatiegebied, Kollumeroord, op de Blikplaat, een voormalige zandbank in het zuiden van het natuurgebied Lauwersmeer. Het recreatiegebied, dat in beheer is van Staatsbosbeheer, herbergt twee bossen: het Diepsterbos en het Zomerhuisbos. Tijdens de vogeltrek strijken hier veel zangvogels neer, zoals goudhaantjes en matkoppen. Ontdek Schotse Hooglanders en moerasvogels in de rondom gelegen rietvelden en natte graslanden.

Uitzichtplateau Zomerhuisbos

Aan de rand van het Lauwersmeer in het Kollumeroord ontdek je een prachtig uitzichtpunt, uitzichtplateau Zomerhuisbos. Vanaf dit punt kijk je uit op water en rietlanden. Ook spot je er allerlei vogels, zoals de zeearend, krakeend en de lepelaar.

Vlasmuseum It Braakhok

Wil je meer te weten hoe van vlas linnen wordt gemaakt? Bezoek dan het gratis Vlasmuseum It Braakhok. In de regio Noordoost-Friesland werd tot ongeveer 1960 nog vlas verbouwd. Het was zwaar en arbeidsintensief werk. Het museum is onbemand, maar via een praatpaal kom je er alles over te weten.

Parkeerplaats Reiddomp

Er is beperkte parkeergelegenheid op ongeveer 10 minuten wandelen van uitkijktoren Reiddomp. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de omgeving van uitkijktoren Reiddomp is het heerlijk wandelen. Je ontdekt niet alleen bossen, maar ook weidse uitzichten over water en land. De wandelroute Rondje Reiddomp is een ideale manier om het zuidelijk deel van Nationaal Park Lauwersmeer te ontdekken.

ParkerenAan het einde van de Rijsdammen is een kleine parkeerplaats.
StartpuntWandel vanaf de parkeerplaats in westelijke richting naar knooppunt 42.
Afstand10,3 km
KnooppuntenRichting 42 – 34 – 18 – 46 – 39
Uitzicht vanaf uitkijktoren Reiddomp
Uitzicht op het Dokkumerdiep

Wandelen en weidse uitzichten

Deze 10 kilometer lange wandelroute start aan het einde van de Rijsdammen. Vanaf de kleine parkeerplaats wandel je in westelijke richting door het Diepsterbos. Je ontdekt hier niet alleen prachtige bosvogels, maar voor gezinnen met kinderen kun je het bos perfect beleven met het WasWadPad. Aan de rand van het Diepsterbos ontdek je uitkijktoren Reiddomp. Wat een bijzonder ontwerp! Beklim beslist de uitkijktoren, want vanaf de top van deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Lauwersmeer en de Waddenzee.

Daarna vervolg je de route langs het Dokkumerdiep. Je ontdekt hier niet alleen ruig riet, maar ook prachtig weidse uitzichten. Vervolgens wandel je via de jachthaven Lytse Gat in zuidelijke richting door de natte natuur. Onderweg ontdek je een villapark. Via de Slikweg en de Kwelderweg voert de wandeling weer noordwaarts waar je de weidsheid van het Friese landschap ontdekt.

Vervolgens kom je aan bij het Zomerhuisbos dat samen met het Diepsterbos onderdeel uitmaakt van het recreatiegebied Kollumeroord. Heb je de grazende Schotse Hooglanders al gespot? Loop even van de route af om naar het uitzichtplateau van het Zomerhuisbos te gaan. Vanaf daar heb je een weids uitzicht op het Lauwersmeer. Bovendien spot je er allerlei vogels, zoals de zeearend. Tenslotte voert de route weer terug naar het beginpunt, de kleine parkeerplaats. Wandelen bij uitkijktoren Reiddomp betekent dus veel weidse uitzichten.

Langs de wandelroute Rondje Reiddomp vind je geen horecagelegenheid. Heb je toch zin om even uit te rusten na deze wandeling? In oostelijke richting na jachthaven Lunegat ontdek je er een aantal.

Andere wandelroutes in de omgeving van uitkijktoren Reiddomp

Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige regio? In de omgeving ontdek je nog andere wandelroutes, zoals Rondje Vlinderbalg die langs uitkijktoren Vlinderbalg gaat. Of, meer oostwaarts, de route Wandelen rond de luchtwachttoren die onder meer langs Luchtwachttoren 701 voert.

Zien en doen bij Rondje Reiddomp – wandelroute Lauwersmeer

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.