De Toren van Gaia - Uitkijktorens.nl

De Toren van Gaia

Terug Kerkrade · Limburg
Beklim deze unieke ‘DNA-toren’ op het middelpunt van Kerkrade en beleef deze Zuid-Limburgse stad vanaf grote hoogte.
2022
17 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2022
17 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze unieke ‘DNA-toren’ op het middelpunt van Kerkrade en beleef deze Zuid-Limburgse stad vanaf grote hoogte.

De uitkijktoren staat voor: samen genieten van het uitzicht en samen dezelfde ervaring delen.

Foto's van de De Toren van Gaia

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De uitkijktoren staat voor: samen genieten van het uitzicht en samen dezelfde ervaring delen.

· 6468 PA Kerkrade

Bewonder het ontwerp

Wist je dat deze 17 meter hoge uitkijktoren even lang is als drie volwassen mannelijke giraffen? Dat is natuurlijk geen willekeurig gegeven, want deze uitkijktoren staat namelijk bij de entree van GaiaZOO. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp direct op. Dit architectonisch hoogstandje heeft namelijk een transparante constructie en bestaat uit zwart staal, duurzaam eikenhout en rvs-gaasnetten. Daarmee verwijst het naar het mijnverleden van Zuid-Limburg. Daarnaast lijken de trappen op twee DNA-strengen, die ook volop te vinden zijn in de dierentuin. Ontwerper van deze opvallende uitkijktoren, Ed Vliegen van Hermans Vliegen Architecten, wil met deze toren mensen verleiden om flink te klimmen om vervolgens te genieten van het uitzicht. Daarnaast is de toren bedoeld als ontmoetingsplek.

de trappen van de Toren van Gaia

De Toren van Gaia bestaat uit vijf verdiepingen. Via verschillende wenteltrappen ontdek je steeds een ander uitzicht. Eenmaal boven op de uitzichttoren kijk je prachtig uit op onder meer de dierentuin en Kerkrade.

Check de leukste feitjes

Op het middelpunt

Hoe bijzonder: de Toren van Gaia staat precies op het geografische middelpunt van Kerkrade. Het was de geograaf Koen Rutten die ontdekte dat het middelpunt van de Zuid-Limburgse stad bij de ingang van de dierentuin ligt.  

Over de geschiedenis van de Toren van Gaia

Bij de realisatie van de Toren van Gaia werkten de gemeente Kerkrade en GaiaZoo samen. Het idee voor een uitkijktoren ontstond vanuit de vraag aan de dierentuin om bij te dragen aan de stadscampagne ‘Beleef Kerkrade’. En dat is goed gelukt. Vanaf de top van de toren kijk je uit op de stad en zijn markante herkenningspunten. Beleef Kerkrade dus op hoogte om vervolgens de stad zelf te ontdekken 😉.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je op de Vaalserberg de Wilhelminatoren en de Koning Boudewijntoren en in Valkenburg eveneens de Wilhelminatoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar tijdens de openingstijden van GaiaZOO te beklimmen. De Toren van Gaia staat namelijk bij de ingang van de dierentuin, binnen de hekken van het park.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis. Je hoeft dus geen ticket te kopen voor de dierentuin.

Parkeren

GaiaZoo heeft een eigen betaald parkeerterrein. Navigeer hiervoor naar: Dentgenbachweg 22 in Kerkrade. De parkeertickets bedragen € 8,50 per dag en zijn online te koop of bij de kassa bij de ingang van het park. Ook zijn er 10 oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij De Toren van Gaia

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.