Bewonder het ontwerp
D’n Flaestoren, gebouwd van hout en staal, is een uitkijktoren voor de durfallen onder ons. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze cirkelvormige toren je namelijk direct op. De uitzichttoren bestaat uit acht boomstammen, afkomstig van Landgoed De Utrecht, van elk zo’n 25 meter lang en 3000 kilogram zwaar en een aantal slanke, stalen kolommen.
De route naar het uitzichtbalkon op 22 meter hoogte wordt afgewisseld door luie treden en bordessen waardoor de toren makkelijk te beklimmen is. En door de volledig open structuur van de toren kun je vanaf elke traptrede groots genieten van het 360 graden uitzicht. Hoe hoger je komt, des te breder de cirkelvormige toren wordt, vergelijkbaar met de vorm van een boom.
Eenmaal boven voel je ook dat de toren wat beweegt. Wellicht een tikkeltje spannend, maar daar staat tegenover dat je op het uitzichtbalkon ook geweldige vergezichten hebt over onder meer het niet toegankelijk natuurgebied van het Flaes- en Goorven. Helaas bestaat het architectenbureau Luijten|Smeulders|Architecten die deze uitkijktoren heeft ontworpen niet meer, maar meer informatie over het ontwerp vind je ook via Reijrink.
Check de leukste feitjes
Award Winnaar
Dit bijzonder originele ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. In 2012 won D’n Flaestoren namelijk de eerste architectuurprijs van BNA Midden-Brabant in de categorie utiliteitsbouw. De jury vond dat de architect met dit ontwerp bijzonder goed geslaagd is in het vormgeven van een architectonische beleving.
Ontdek het groter broertje
Wist je D’n Flaestoren ook een groter broertje heeft? Uitkijktoren De Kempentoren in het nabijgelegen Tilburg is een aantal jaren jonger, maar met een hoogte van 36 meter een maatje groter. De initiatiefnemers wilden in het Spoorpark van Tilburg eenzelfde toren realiseren, maar het oorspronkelijke ontwerp van de toren bij de Flaes bleek niet hoog genoeg. Daarom werd voor de Kempentoren een nieuw ontwerp gemaakt, maar wel op basis van de vormgeving van D’n Flaestoren.
Over de geschiedenis van d’n Flaestoren
Het idee om deze bijzondere plek in Landgoed De Utrecht te markeren, bestond al enkele jaren. De Werkgroep Heemkunde Esbeek had oorspronkelijk het idee opgepakt om een oude, Romeinse weg tussen de vennen de Flaes en het Goor in ere te herstellen. Later, toen dit idee niet haalbaar bleek, werd in samenwerking met Land van de Hilver het plan opgepakt om een uitkijktoren te bouwen.
Doordat de toren gekoppeld was aan de plannen van de eigenaar om een aantal huizen op het landgoed te bouwen en daar bestuurlijk verzet tegen was, werd ook de bouw van de toren lange tijd uitgesteld. Door beide plannen los te trekken, kwam de uitkijktoren op landgoed De Utrecht er uiteindelijk toch eind 2011.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Esbeek uitkijktoren De Melkfabriek, in Middelbeers uitkijktoren Landschotse Heide, in Reusel uitkijktoren de Nieuwe Brandtoren en in Moergestel uitkijktoren de Reuselhoeve. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.
Gravel-/ wielrenroute All along the watchtowers
Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!
Tips voor je dagje (of nachtje) uit
Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel. | |
Reisboekenwinkel de Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan. | |
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist. | |
Voor een overnachting is er vaak wel een Natuurhuisje in de buurt. Booking heeft heel wat hotels in een groene omgeving. |