Bewonder het ontwerp
Omringd door een strak grasveld en een bomenrij staat naast de Nieuwe Kerk een eeuwenoude toren, de 62 meer hoge Sint-Lievensmonstertoren. Het massieve gebouw torent hoog boven het Zeeuwse stadje uit en is daardoor hét symbool van de stad. De kerktoren, ontworpen door de Brabantse bouwmeester Andries I Keldermans, startte in 1454 en werd na de dood van de bouwmeester voortgezet door zoon Antoon I en vervolgens kleinzoon Rombout II Keldermans.
De vierkante toren, ontworpen in gotische stijl, is gemaakt van baksteen waarvan de buitenkant is omkleed met (duurder) natuursteen afkomstig uit verschillende gebieden. De omvang is enorm! Als je de steunberen, de uitspringende verzwaringen in de muur, meerekent, bedraagt het maar liefst 24,5 bij 24,5 meter.
Een halve eeuw na de start van de bouw kreeg de toren zijn huidige hoogte. Hoewel de toren dus al enorm hoog is, had die eigenlijk ruim twee keer zo groot moeten worden. Waarom dat niet is gebeurd? Dat ontdek je onder ‘geschiedenis’.
In de loop van de jaren heeft de toren verschillende functies gehad, waaronder klokkentoren en wachtpost. Sinds 2022 is de Sint-Lievensmonstertoren geopend voor publiek en valt er op elke verdieping heel wat te ontdekken. Zo geniet je van verschillende exposities en ontdek je een korte film over het beleg van Zierikzee en het ontstaan van Zeeland. Na 279 treden bereik je de top van de eeuwenoude kerktoren met zijn piramidevormig dak en geniet je van een fenomenaal weids uitzicht over Zierikzee, de Zeelandbrug en het eiland Schouwen-Duiveland. Prachtig!
Check de leukste feitjes
What’s in a name?
De Sint-Lievensmonstertoren is best een bijzondere naam voor een kerktoren. De toren maakte lang geleden deel uit van de Sint-Lievensmonsterkerk die destijds naast de toren stond. De naam is afgeleid van de heilige Sint Lieven, een martelaar uit de 7de eeuw. Het deel ‘monster’ stamt af van het Latijnse monasterium, wat klooster of kerk betekent, dus feitelijk is de kerk ‘gewoon’ gewijd aan Sint Lieven. Omdat de toren nogal massief is, wordt die in de volksmond ook wel De Dikke Toren genoemd.
Eb en Vloed
Pal naast de voormalige kerktoren staat een markant ontwerp, genaamd ‘Eb en Vloed’, ontworpen door Piet Slegers in 2002. De gemeente Schouwen-Duiveland ontving het kunstwerk van de Koninklijke Zeelandia Groep vanwege een bijzonder jubileum. Het bedrijf bestond namelijk honderd jaar.
Over de geschiedenis van Sint-Lievensmonstertoren
In 1454 begon Zierikzee met grootse ambities. Men startte toen met de bouw van de Sint-Lievensmonsterkerk inclusief deze enorme toren die een hoogte moest bereiken van maar liefst 130 meter. Het moest de welvaart van Zierikzee onderstrepen. De bouw verliep echter moeizaam. Eerst zorgde een stadsbrand in 1466 voor vertraging, daarna moest de ondergrond langdurig inklinken om het gigantische gewicht te kunnen dragen. Rond 1510 stopte de bouw definitief en bereikte de toren zijn huidige hoogte. Geldgebrek en economische neergang betekenden het einde van de plannen. De oorspronkelijke torenspits kwam er nooit, en een provisorisch klokhuis met een nooddak nam zijn plaats in.
Dit neemt niet weg dat de kerktoren en het naastgelegen kerkgebouw destijds bouwwerken van ontzag waren. De Sint-Lievensmonsterkerk was in de middeleeuwen een van de grootste kerken van Zeeland, een indrukwekkend gotisch bouwwerk dat zich kon meten met bijvoorbeeld de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Maar die glorietijd bleef niet. In de loop der eeuwen verloor de toren veel van zijn versieringen en raakte het kerkgebouw steeds verder in verval. Met de allesverwoestende brand van 1832 raakte de kerk onherstelbaar beschadigd waarna het werd gesloopt. Doordat de toren vrij van de kerk stond, bleef die na deze brand trots overeind staan, als een stoere wachter over Zierikzee. Na verschillende restauraties opende de Sint-Lievensmonstertoren in 2022 zijn deuren en kan sindsdien beklommen worden.
Over de geschiedenis van deze eeuwenoude toren is nog veel meer te vertellen. Meer informatie hierover ontdek je op Monumentenbezit.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van de Sint-Lievensmonstertoren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens op Schouwen-Duiveland de Plompe Toren en uitkijktoren Slapershil, beide in Burgh-Haamstede. Ten oosten in Bruinisse ontdek je uitkijktoren Krammersluizen. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.
Tips voor je dagje (of nachtje) uit
Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel. | |
| Reisboekenwinkel de Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan. |
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist. | |
Voor een overnachting is er vaak wel een Natuurhuisje in de buurt. Booking heeft heel wat hotels in een groene omgeving. |
Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.