Bewonder het ontwerp
Kom, we gaan poolshoogte bij De Poolshoogte nemen. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze vierkanten uitkijktoren je direct op. Uitkijktoren Poolshoogte, die bestaat uit 6 verdiepingen, is gemaakt van staal en hout. De route naar het uitzichtplatform op 18 meter hoogte wordt afgewisseld door trappen en bordessen, zodat je onderweg even kunt uitrusten van de flinke klim. En door de volledig open structuur kun je vanaf elk bordes groots genieten van het 360 graden uitzicht.
Eenmaal boven heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Je kunt bij helder weer namelijk kilometers ver kijken. Ontdek wat dichter bij het Poolshoogte Schapenpark en wat verder weg de Televisietoren in Smilde en zelfs de windmolens in Duitsland.
Check de leukste feitjes
What’s in a name?
De Poolshoogte is een bijzondere, maar ook wel logische naam voor deze uitkijktoren. Het is namelijk ook de naam van de heuvel waarop de toren is gebouwd. De naam is bedacht door de zoon van boswachter Meelker, de boswachter die in de jaren dertig van de vorige eeuw de omliggende bossen beheerde. Hij wilde maar wat graag een heuvel op deze locatie, zodat hij vanaf de top het bos en de omgeving goed in de gaten kon houden en dus ‘poolshoogte’ kon nemen. En zo geschiedde.
Running up that hill
Uitzichttoren De Poolshoogte staat op een 13 meter hoge heuvel. Je bevindt je dan zelfs op 38 meter boven NAP. Twee paden, een zogenaamde dubbele helix, leiden naar de top van deze heuvel. Zin in een wedstrijdje wie het eerste boven is 😉? Tel daarbij de klim van de 18 meter hoge toren op en je hebt weer een goede work-out gehad. Als beloning word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht.
Over de geschiedenis van uitkijktoren De Poolshoogte
Wist je dat de heuvel waarop de metershoge uitkijkpost staat, is aangelegd in het kader van werkverschaffing? In de jaren dertig van de vorige eeuw gaf boswachter Meelker hier dus opdracht voor. Voor de aanleg van deze heuvel kregen werklozen enkel een schop en kruiwagen. Het was zwaar werk en velen kregen bloedblaren aan hun handen. Een journalist kreeg hier lucht van en gaf de heuvel daardoor de bijnaam Bloedberg van Exloo.
De omliggende bomen groeiden in de loop der jaren, wat het uitzicht op een gegeven moment belemmerde. In 1968 werd er daarom een brandwachttoren geplaatst, een oude toren van de NAM. De toren verloor op een gegeven moment zijn functie en werd daardoor in 1999 afgebroken. Een jaar later werd de huidige uitzichttoren gebouwd en konden bezoekers de toren beklimmen. Meer weten over dit bijzonder stukje historie? Op Wikipedia ontdek je nog meer details.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Poolshoogte nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Drouwen het Boomkroonpad en, meer richting het westen, de Bosbergtoren en uitkijktoren De Zeven. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.