- Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Emmapiramide

Terug Rozendaal · Gelderland
Beklim deze 30 meter hoge houten uitkijktoren op de bijna 100 meter hoge berg. Wat een uitzicht! Ontdek niet alleen de Veluwezoom, maar ook steden als Nijmegen en Kleef.
1984
30 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1984
30 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze 30 meter hoge houten uitkijktoren op de bijna 100 meter hoge berg. Wat een uitzicht! Ontdek niet alleen de Veluwezoom, maar ook steden als Nijmegen en Kleef.

Hoe bijzonder: hoewel de Emmapiramide in Rozendaal ligt is de eigenaar ervan gemeente Rheden. Het gevolg van een oude erfenis.

Foto's van de Uitkijktoren Emmapiramide

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Hoe bijzonder: hoewel de Emmapiramide in Rozendaal ligt is de eigenaar ervan gemeente Rheden. Het gevolg van een oude erfenis.

Bewonder het ontwerp

De Emmapiramide is een typische uitkijktoren zoals we die allemaal kennen: een vierkanten toren volledig gemaakt van houten planken met erbovenop een open uitkijkplatform. Wat deze uitzichttoren echter zo bijzonder maakt, is de hoogte ervan. Deze 30 meter hoge uitkijkpost is namelijk gebouwd op een oude uitkijkberg van 98 meter hoog! Hierdoor heb je vanaf de top van de toren, op het houten platform, een prachtig uitzicht over de omliggende bossen en de wijde omgeving. Ontdek op de top van deze toren nóg een verrassing. Eenmaal boven vind je namelijk een bijzonder oriëntatiebord, ontworpen door kunstenaar Ralph Lambertz en is een waar kunstwerk. Hierdoor beleef je de omgeving nog meer. Bij helder weer is het mogelijk om de oude stad Nijmegen of zelfs het Duitse Kleef te zien! 

Orientatiebord op uitkijktoren Emmapiramide

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De Emmapiramide had vroeger een andere naam, Emmaheuvel, naar de regerende koningin van destijds, Koningin Emma. Later werden houten wallen op de ‘berg’ geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen. Hierdoor had het wel wat weg van een piramide. Daardoor is de (huidige) naam Emmapiramide ontstaan.

Een oude erfenis

Wist je dat de Emmapiramide in de gemeente Rozendaal staat, maar eigendom is van de gemeente Rheden? Dat komt omdat het gebied waarop de heuvel en toren staat geërfdengrond is. In 1920 is de grond met toren door de ‘geërfden van Velp’ aan de gemeente Rheden geschonken.

Ontdek de geschiedenis van uitkijktoren Emmapiramide

De berg Emmapiramide wordt al heel lang als uitkijkpost gebruikt. Sinds 1891 om precies te zijn. Vanaf dat jaar werd de 98 meter hoge berg als werkverschaffingsproject gebouwd. Doel van de berg was om te kijken of er in de wijde omgeving bosbranden waren, dezelfde functie als een brandtoren dus. Later werd op de heuvel een houten uitkijktoren gebouwd om op die manier nog verder te kunnen kijken. De huidige uitzichttoren uit 1984 is voor het laatst in 2012 gerenoveerd. Uitkijktoren Emmapiramide heeft inmiddels niet meer de functie van brandtoren, maar is een hoog uitzichtpunt van waarop je de mooiste vergezichten kunt beleven. Op Wikipedia lees je meer hierover.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Arnhem uitkijktoren De Bélvèdere en uitkijktoren Take Off, bij het dorpje Loo uitkijktoren Panorama Fibula en in Beek uitkijktoren Hulzenberg. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op een kleine parkeerplaats aan de Kluizenaarsweg in Rozendaal. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Emmapiramide. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 1 minuut naar de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Emmapiramide

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.