Bewonder het ontwerp
Boven op een heuvel in natuurgebied Loowaard staat uitkijktoren Panorama Fibula. De toren is met zijn 4,3 meter niet heel erg hoog, maar de bijzondere vorm en de gedachte achter het kunstwerk maakt het meer dan goed. De vorm van de toren is ontstaan uit een kledingspeld, de fibula, die in de Romeinse tijd op kleding werd gedragen om op die manier de kleding bij elkaar te houden. Tijdens opgravingen is zoโn Romeinse speld in natuurgebied Loowaard gevonden. Waarschijnlijk heeft op deze plek een Romeinse wachttoren, een castellum, gestaan. De uitkijktoren verwijst naar dit stukje historie. De ontwerpster van de toren, Heidi Linck, wilde graag het verfijnde van dit Romeinse sieraad verwerken in haar ontwerp. En zo geschiedde.
De uitkijktoren is gebouwd van eikenhout, cortenstaal en (de trappen) van larikshout. Het roestige van het staal en de grijzige kleur van het eikenhout gaan goed op in het landschap. Via een trap kom je uit op het platform van de toren dat bestaat uit zes balkons. Vanaf รฉรฉn van deze balkons kijk je uit op de vermoedelijke locatie van het castellum. Op de overige balkons kijk je prachtig uit op onder meer natuurgebied Loowaard, de middeleeuwse havezate en, in de verte, de Veluwezoom en de heuvels van Montferland. Je ontdekt de mooiste vergezichten dus vanaf uitkijktoren Loowaard.
Check de leukste feitjes
Toren vol verhalen
Eenmaal op de uitkijktoren heb je niet alleen een prachtig uitzicht, maar er staat nog een andere verrassing te wachten. Op de zes balkons van de toren hoor je met behulp van een QR-code zes bijzondere verhalen van onder meer een archeoloog, boeren, bewoners en enkele lokale kinderen. Ieder vertelt zijn eigen verhaal over Loowaard, het natuurgebied waar Panorama Fibula staat. Samen vormt het een prachtig kunstwerk.
Het winnende ontwerp
Wist je dat de bewoners van Loo betrokken zijn geweest bij het winnende ontwerp? Er werden namelijk drie ontwerpen van verschillende kunstenaars aan hen gepresenteerd. Uiteindelijk kwam het ontwerp van Atelier Heidi Linck als winnaar uit de bus vanwege de vorm van de toren. Ook zou die het beste op de locatie passen.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Panorama Fibula
Het natuurgebied waar uitkijktoren Panorama Fibula staat kent een rijke geschiedenis. Het is vrij zeker dat op deze plek vroeger een castellum stond, een Romeins fort voor hulptroepen, als onderdeel van de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. In dit gebied zijn bij opgravingen wel 600 voorwerpen uit die tijd gevonden, waaronder dus de fibula. De Panorama Fibula is een herinnering aan deze Romeinse tijd. Later heeft op de heuvel van Loowaard een steenfabriek gestaan. Inmiddels is het gebied ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
In de omgeving zijn nog diverse andere uitkijktorens te ontdekken? Zo vind je in Arnhemย uitkijktoren De Belvรฉdรจre en uitkijktoren Take Off, nabij Beek uitkijktoren Hulzenberg en vlakbij Nijmegen uitkijktoren De Groenlanden. Bekijk ook hetย volledige overzichtย van uitkijktorens.