Uitkijktoren Reigersbroek - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Reigersbroek

Terug Montfort · Limburg
Beklim uitkijktoren Reigersbroek midden in het Limburgse landschap en ontdek hoe het omliggende moerasgebied weer in ere wordt hersteld.
2014
12,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2014
12,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren Reigersbroek midden in het Limburgse landschap en ontdek hoe het omliggende moerasgebied weer in ere wordt hersteld.

Qua ontwerp is de toren identiek aan de toren van Afferden.

Foto's van de Uitkijktoren Reigersbroek

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Qua ontwerp is de toren identiek aan de toren van Afferden.

Bewonder het ontwerp

Mogelijk komt het ontwerp van uitkijktoren Reigersbroek je bekend voor. Dat kan kloppen, want de uitzichttoren heeft hetzelfde design als de uitkijktoren van Afferden. Opvallend is het piramidevormige ontwerp, bedacht en gebouwd door molenbouwe Beijk & Zn en is gemaakt van tweedehands tropisch hardhout. De vier houten palen lopen taps toe en komen in de top bij elkaar. Via de stalen wenteltrap kom je uit bij het brede houten uitkijkplatform.

Uitkijktoren Reigersbroek

Vanaf de top van de toren kijk je uit op het Reigersbroek, een moeras- en veengebied dat door het Limburgs Landschap sinds 2007 weer in ere wordt hersteld. Ervaar de stilte, echt een genietmomentje. Wie weet spot je wel een boomvalk en een reiger of ontdek je tijdens de avondschemer een vos of een ree.

Check de leukste feitjes

Geluksplekje

Wist je dat uitkijktoren Reigersbroek, oftewel uitkijktoren Reigers van het Broek, een van de 26 geluksplekjes van de gemeente Roerdalen is? Vanaf de top van de toren kun je namelijk de duik van een boomvalk volgen, de horizon prachtig aanschouwen, de wind in je oren horen of genieten van de stilte. Deze verborgen parels zijn door de inwoners zelf aangewezen. Geniet van het gelukzalige gevoel dat je krijgt boven op de toren. Ontdek ook de andere geluksplekjes van Roerdalen, waaronder het nabijgelegen Kasteel Montfort en landgoed Rozendaal.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren in Reigersbroek

Nog meer geluk

De blauwe reiger en de zilverreiger weten het natte Reigersbroek goed te vinden. In veel culturen wordt de reiger gezien als een teken van goed geluk, welvaart en een lang leven. Vanaf de top van de uitkijktoren heb je een goede kans er eentje te spotten. Wat mag die jou dan brengen?

Uitkijktoren Reigersbroek

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren van Afferden nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noordwesten uitkijktoren Het Spik in Roermond en uitkijktoren De Meinweg in Herkenbosch. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Reigersbroek

Ooit was dit natuurgebied een veenmoeras en vormde het samen met andere moerassen en veengebieden in de omgeving een natuurlijke verdedigingslinie van het nabijgelegen kasteel Montfort. Door turfwinning en later ook ontginningen voor landbouw is dit bijzonder stukje natuur verdwenen. Sinds 2007 houdt het Limburgs Landschap zich bezig met het herstel van het oorspronkelijke en karakteristieke veenmoeras. Dit is gedaan door de voedselrijke en vermeste bovenlaag af te graven. Hierdoor ontstaan vennen en vochtige hooilanden. Vandaag de dag is het Reigersbroek een waterrijk natuurreservaat waar veel verschillende dieren en planten te ontdekken zijn waaronder veel vogelsoorten zoals de grote zilverreiger, havik en karekiet.

Meer weten

Landgoed Rozendaal

In vroegere tijden hoorde landgoed Rozendaal bij het nabijgelegen Kasteel Montfort. De gerestaureerde hoeves Heerenhof en Koningshof herinneren ons aan die tijd. Tegenwoordig is het landgoed in bezit van het Limburgs Landschap en maakt het Reigersbroek en de waterloop Vlootbeek hier ook onderdeel van uit. Het prachtige landgoed is een lust voor het oog met, in het noorden, open graslanden en eromheen prachtige bossen van loofbomen en grove dennen. Ten zuiden wordt het landgoed gekenmerkt door uitgestrekte akkers.

Meer weten

Kasteel Montfort

Kasteel Montfort is een prachtige ‘Heerlickheit’ dat rond 1260 in het Limburgse heuvellandschap is gebouwd. Voor eeuwen was het een van de grootste kastelen van Nederland. In de loop der jaren heeft het verschillende functies gehad, waaronder een woonfunctie en later tijdens de Tachtigjarige Oorlog een militaire functie. Het kasteel is in 1780 gesloopt waarna een buitenverblijf werd gebouwd. Dit buitenverblijf en het middeleeuwse keldercomplex van het kasteel zijn gerenoveerd. Vandaag de dag is de kasteelruïne een prachtig pareltje. Ga naar het bezoekerscentrum en kom alles te weten over de historie van deze bijzondere plek, daal af naar de eeuwenoude kelders, ontdek de gevangeniskelder, wandel door de kasteeltuin of bewonder het uitzicht vanaf de kasteeltorens.

Meer weten

Montfort

Dit Limburgse stadje is vooral bekend om het 14de eeuwse Kasteel Montfort. Montfort kreeg in 1263 stadsrechten en is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal verwoest door bombardementen. De meeste huizen stammen daardoor uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Vele mensen stierven tijdens dit bombardement. Hun graf en een monument herdenkt aan die donkere periode.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Reigersbroek

Bij uitkijktoren Reigersbroek is geen parkeergelegenheid. Je kunt de toren alleen te voet of met de fiets bereiken. Op ongeveer twee kilometer afstand heb je diverse parkeerplaatsen. Check 'praktisch' voor alle info.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij uitkijktoren Reigersbroek in het gelijknamige natuurgebied is geen parkeergelegenheid voor een auto. Vlakbij, bij de kruising van Bajonetweg en Heuvelstraat in Montfort, is ruimte om een tweetal auto’s in de berm te parkeren. Vanaf de kruising wandel je in zuidoostelijke richting, dus voorbij het verkeersbord waarop staat dat het verboden is voor auto’s en motoren. Vrijwel direct erna sla je linksaf, het zandpad in. Na ongeveer 300 meter sta je bij het uitzichtpunt. Al met al een wandeling van ongeveer 5 minuten.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Reigersbroek

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!