Bewonder het ontwerp
Omringd door grasvelden en tegenover de Hervormde Kerk staat een eeuwenoude toren, de bijna 40 meter hoge Goereese Toren. Deze vierkante toren heeft wel wat weg van een kerktoren. En dat klopt ook, want de Goereese Toren was bij ingebruikname in 1552 een kerktoren, later een vuurtoren en tegenwoordig een museum naast uitkijktoren. De Goereese Toren is gemaakt van baksteen. Nieuwsgierig naar het adembenemende uitzicht? Beklim dan de 217 treden tellende wenteltrap. Let op: de stenen trap is smal. Gelukkig kan er op elke verdieping een rustmoment ingelast worden en valt er heel wat te ontdekken in het Torenmuseum. Eenmaal boven heb je vanaf het platte dak van de kerktoren de mooiste vergezichten en kijk je uit op het charmante stadje Goedereede en de landelijke omgeving. Bij helder weer zie je zelfs de Noordzee, het Grevelingenmeer en het Haringvliet.
Check de leukste feitjes
Een toren vol ontdekkingen
De immense toren is niet alleen te beklimmen, maar er valt onderweg ook van alles te ontdekken. In de toren huisvest namelijk ook het Torenmuseum. Ontdek archeologische vondsten op de begane grond, bezoek de vuurtorenexpositie op de eerste verdieping waar de geschiedenis van vuurtorens en die van het voormalige eiland Goeree in het bijzonder wordt verteld. Kijk wat zich achter de rode deur bevindt en, last but not least, ontdek het carillon op de derde verdieping. Loop tussen de klokken door, wat een beleving! Elk kwartier luiden de klokken, dus zorg dat je dan je oren dicht houdt. Nieuwsgierig? Ga dan naar de website van het Torenmuseum.
Vuurtoren
Heb je de rode boeilantaarn op het dak al gespot? Deze lantaarn doet het niet echt, maar is een herinnering aan het vuurtorenverleden van deze toren. Van 1912 tot 1924 heeft een soortgelijke boeilantaarn op deze toren gestaan.
Over de geschiedenis van de Goereese Toren
De Goereese Toren kent een geschiedenis die eeuwen teruggaat. In de 15de eeuw was Goedereede een welvarend stadje waar men in 1453 startte met de bouw van een imposante kerk. Wat later, in 1467, begon men met de aanleg van de kerktoren. Aanvankelijk waren de kerk en de toren met elkaar verbonden. De scheepvaart verplaatste zich echter naar andere havensteden, waardoor de kerkelijke inkomsten in Goedereede steeds minder werden en er daardoor ook minder overbleef voor het onderhoud van de kerk.
Ook de hoge spits die men voor de toren in gedachten had, is door geldgebrek niet meer gerealiseerd. Na jarenlange verval besloot men begin 17de eeuw het grootste deel van de kerk te slopen. Twee jaar later werd de huidige, kleinere kerk gebouwd. De kerktoren kwam daardoor los van de kerk te staan. De Goereese Toren kreeg vervolgens de functie van vuurtoren. Eerst met open vuur op het platte dak, later met een lantaarn die met slecht weer onvoldoende zichtbaar was. In 1833 is daardoor de lantaarn vervangen door een koperen exemplaar. Vandaag de dag is de toren geen baken voor schepen meer. Door inpolderingen is de toren te ver van zee komen te staan, maar het museum dat in de Goereese Toren is gevestigd, vertelt nog wel het verhaal over de vuurtoren. Meer weten over dit stukje Nederlandse historie? Check dan het Torenmuseum.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Burgh-Haamstede de Plompe Toren, in Sint Philipsland uitkijktoren Slikken van de Heen en in Bergschenhoek uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.