Wandelroute Mesch – Voerstreek

Download route
Waar ben ik?
13 km

’s Gravenvoeren

In dit lintdorp ontdek je onder meer het bezoekerscentrum Voerstreek, hét startpunt om deze streek te ontdekken. Wandel over de talrijke loopbruggetjes. Bezoek de Sint-Lambertuskerk, strijk neer op een Belgisch terrasje in het dorp of bewonder het mooie pleintje van Kinkenberg.  

De Waardhoff

Het meest zuidelijke landgoed van Nederland is bij Mesch te vinden, landgoed De Waardhoff, vernoemd naar een huisje dat hier vroeger heeft gestaan. Het is een nog vrij nieuw landgoed: het particulier natuurterrein is in 2014 officieel geopend voor bezoekers. Voorheen was het deels landbouwgebied, maar tegenwoordig ontdek je een afwisselende natuur met bossen, hellingsbossen, bloemrijke akkers, bloemenweide, boomgaarden, weilanden en poelen. Ook ontdek je prachtige vergezichten over Mesch en het Voer- en Maasdal. Wat een rust en wat een genot!   

Mesch

Wist je dat Mesch het zuidelijkste dorp van Nederland is? Het is een lieflijk dorpje waar alle bekende routes doorheen gaan, zoals het Pieterpad en het Pelgrimspad. Het dorp werd ook als eerste bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog en maakt daarom deel uit van de Liberation Route. Bezoek de oude Sint-Pancratiuskerk.

Voerstreek

Net over de grens met België ligt (een deel van) de Voerstreek waar de Voer idyllisch doorheen slingert. De Voerstreek is een prachtig landelijk gebied met een heuvelachtig landschap, dichtbegroeide bossen en tussendoor lieflijke dorpjes. Alsof de tijd er stil heeft gestaan. Ontdek het afwisselende landschap met onder meer graslanden, hoogstamboomgaarden, poelen, houtkanten, loofbossen en holle wegen.

Parkeerplaats uitkijktoren Mescherhei

Bij uitkijktoren Mescherhei is een kleine parkeerplaats voor enkele auto's. Kijk bij 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In het uiterste zuiden van Limburg en de Belgische Voerstreek is het heerlijk wandelen. Wat een prachtig heuvellandschap met sprookjesachtige vergezichten! De wandelroute Mesch – Voerstreek is een ideale manier om deze idyllische streek te ontdekken.

ParkerenBij Uitkijktoren Mescherhei zijn enkele parkeerplaatsen. Navigeer hiervoor naar Ezelspadweg Eijsden
StartpuntDe route start bij de parkeerplaats. Vanaf hier steek je de weg over en volg je het pad tussen de weilanden in noordwestelijke richting.
Afstand12,5 km
BewegwijzeringVolg het wandelpad (Ezelspadweg) in westelijke richting en sla linksaf bij de Voerenweg, richting knooppunt 14. Vanaf knooppunt 14 volg je de borden van het wandelknooppuntennetwerk. Volg de volgende knooppunten: 14 – 15 – 19 – 20 – 22 – 24 – 25 – 17 – 11 – 12 – 13 – 14. Na knooppunt 14 sla je linksaf naar de Voerenweg en vervolgens rechtsaf bij de Voerenweg, terug richting de parkeerplaats bij de uitkijktoren.
Wandelpad naar Uitkijktoren Mescherhei
Wandelpad tegenover Uitkijktoren Mescherhei

Beklim uitkijktoren Mescherhei

Heb je je kuiten al gesmeerd 😉? Het heuvelachtige landschap in deze zuidelijke regio tovert niet alleen prachtige vergezichten tevoorschijn. Je moet er af en toe ook wat voor doen, namelijk hoogtemeters maken. De eerste klim vind je al gelijk bij de start van de wandelroute Mesch- Voerstreek: uitkijktoren Mescherhei. Als beloning ontdek je boven een prachtig weids uitzicht over Zuid-Limburg en België. Heb jij het Savelsbos, de Sint Pietersberg en zelfs het Belgische Luik ontdekt?

Wandelen door Zuid-Limburg en de Voerstreek

Je begint aan deze prachtige wandelroute door de weg over de steken. Je volgt het pad tussen de weilanden en akkers in noordwestelijke richting. Aan het einde van de weg sla je linksaf, de Voerenweg op. Die volg je een heel eind, tot aan wandelknooppunt 15. Wat een prachtig pad tussen de heuvelachtige weilanden en de akkers. Ondertussen ben je de grens met onze zuiderburen overgegaan. Bij knooppunt 15 kiezen we voor het linker pad. Het brengt je in het uiterste noorden van de bekende Voerstreek, een prachtige regio met uiteraard een heuvellandschap met onder meer graslanden, hoogstamboomgaarden, loofbossen, holle wegen en tussendoor lieflijke dorpjes zoals ’s-Gravenvoeren. Terwijl je van de weidse uitzichten geniet, steek je weer een aantal keren de grens over.

Tijdens de wandelroute Mesch - Voerstreek ontdek je het dorp 's Gravenvoeren
‘s-Gravenvoeren. Foto: Stijn Nieuwendijk

Ontdek Voeren in de Voerstreek

De route voert verder door Voeren of ’s-Gravenvoeren, een lintdorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ontdek onder andere het Bezoekerscentrum van de Voerstreek en strijk neer op een bourgondisch terrasje voor een heerlijke bourgondische versnapering. Je vervolgt de wandelroute Mesch – Voerstreek in zuidelijke richting over smalle weggetjes en het zuidelijk deel van dit Belgisch plaatsje. Net buiten het dorp sla je vervolgens rechtsaf en geniet je weer van het landschap in de Voerstreek.

Mesch en de Waardhoff

De route voert langs de kapel van de heilige Jozef. Je gaat hier linksaf en steekt weer de grens met Nederland over. Je wandelt het zuidelijkste dorp van Nederland, Mesch, in. Even zin in een rustpauze? Deze wandelroute voert langs enkele gezellige horecagelegenheden. Net buiten Mesch ontdek je het nieuwe natuurgebied De Waardhoff. Dit is een prachtig landgoed dat pas in 2014 is geopend voor bezoekers, maar prachtig is om doorheen te wandelen met bloemrijke akkers, boomgaarden, weilanden en poelen. Ten slotte kom je weer aan bij het beginpunt van de route, uitkijktoren Mescherhei.

Kortom: wandelroute Mesch – Voerstreek is een must als je het Zuid-Limburgse landschap en een stukje van de Voerstreek wilt ontdekken.

Wandelpad bij Mesch
Wandelpad bij Mesch

Andere wandelroutes in de omgeving van Mesch

Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige Zuid-Limburgse regio? In de omgeving ontdek je nog een andere wandelroute: Rondje Valkenburg. Deze tien kilometer lange wandelroute voert onder meer langs de Wilhelminatoren Valkenburg. Of ga voor het Rondje Vaals. Deze zes kilometer lange wandelroute voert langs twee uitkijktorens: Wilhelminatoren Vaals en de Koning Boudewijntoren die zich op enkele meters in België bevindt.

Zien en doen bij Wandelroute Mesch – Voerstreek

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.