Bewonder het ontwerp
Wat een verrassend ontwerp! Uitkijktoren De Onlanden kan met recht een bijzonder landmark genoemd worden. De verticale, stalen constructie vormt samen met de trap een vloeiende beweging. De toren is bekleed met houten lamellen afkomstig van een lokaal bos van Natuurmonumenten. De lamellen zijn zo geplaatst dat ze grote driehoekige vlakken vormen. Dit zorgt voor een speels en vloeiend geheel. De klim zelf heeft ook wat verrassingen in petto. Tijdens de wandeling naar de 26 meter hoge top waan je je op een pad tussen de bomen. Er zijn een aantal kijkmomenten ingelast met meer informatie over het uitzicht, waardoor de klim een beleving wordt. Eenmaal boven na 126 treden heb je een fenomenaal weids uitzicht over het natuurgebied De Onlanden en, in de verte, de stad Groningen. Dat is genieten! Ga voor meer info over dit unieke ontwerp naar Ateliereen Architecten.
Check de leukste feitjes
Oorspronkelijk ontwerp
Wist je dat er eerst een ander ontwerp voor deze plek was bedacht? Oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling dat er een uitkijktoren van ultrahogesterktebeton zou komen; een supersterk en duurzaam betonsoort. Dit plan, ontworpen door UNStudio, bleek uiteindelijk te duur te zijn.
Beleefpad
Uitkijktoren De Onlanden bereik je via een 800 meter lang beleefpad. Spot langs dit belevingsvolle pad bijzondere paarden, Exmoor pony’s, herkenbaar aan hun wittige snuit alsof ze in een zak meel hebben gezeten. Of ga ’s ochtends op pad en wie weet zie je wel een vos of een ree. Het pad brengt je ook terug naar de monniken die hier eeuwen geleden langs liepen. Nieuwsgierig naar dit beleefpad? Ga dan naar Natuurmonumenten.
Over de geschiedenis van uitkijktoren De Onlanden
Deze uitkijktoren in De Onlanden wordt ook wel eens ‘Het Beeld’ genoemd. Rond 1300 liepen hier monniken langs, op hun route van het klooster in Aduard naar de kerk in het nabijgelegen dorpje Vries. Het verhaal gaat dat deze monniken halt hielden bij ‘Het Beeld’, een zandkop (een verhoging in het landschap dat is ontstaan door opgestoven zand) die ongeveer een meter boven het landschap uitstak. We weten het niet zeker, maar waarschijnlijk hadden de monniken hier een heilig beeld neergezet om even te bidden en uit te rusten. Op de plaats waar vroeger het Beeld heeft gestaan, staat nu de uitkijktoren. Tegenwoordig is de omgeving een natuur- en waterbergingsgebied. In een groot deel van de Onlanden kan vanwege de natte natuur niet gewandeld worden. Om dit bijzondere natuurgebied toch te laten beleven, besloot Natuurmonumenten een uitkijktoren te bouwen.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Noordlaren uitkijktoren Oostpolder, in Ravenswoud uitkijktoren De Zeven en in Drouwen het Boomkroonpad. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.