De mooiste fietsroutes in de lente - Uitkijktorens.nl

De dagen lengen weer, de eerste warme zonnestralen op je huid, dartelende lammetjes in de wei, bloeiende bloemen en de natuur krijgt zijn frisgroene kleur terug. Yep, de lente dient zich aan. Dé tijd om erop uit te trekken, je fiets te pakken en te genieten van de Nederlandse natuurpracht die zich in dit jaargetijde ontkiemt.

Heb je nog geen idee waar je zou willen fietsen? Geen nood, wij hebben een aantal heerlijke fietstochten dwars door prachtige streken voor je op een rijtje gezet. En weet je wat zo leuk is, elke route voert langs één of meerdere uitkijktorens, zodat je ook op hoogte kunt genieten van de mooiste voorjaarsuitzichten. Wat is de lente toch een fijne tijd!

Blatende lammetjes op Texel

Fietsen op Texel

Wie aan de lente denkt, denkt aan dartelende en springende lammetjes in de frisgroene wei. En weet je waar je die beslist kunt bewonderen? Op Texel. Dit Waddeneiland telt namelijk net zo veel schapen als inwoners, namelijk zo’n 14.000. Op Texel krijg je sowieso het ultieme vakantiegevoel, want het eiland biedt nog veel meer dan deze spring-in-‘t-veldjes. De fietstocht Rondje Texel is een ideale manier om dit eiland te ontdekken. Deze 49 kilometer lange route voert dwars door de duinen, heidevelden, kwelders en bossen. En wil je Texel en het Waddengebied van boven bewonderen? Onderweg kom je langs uitkijktoren Fonteinsnol en de Vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland. Geniet van de prachtige vergezichten!

Beleef de lente in Twente

Fietsen bij uitkijktoren Weusthag

De lente in Twente staat voor frisgroene weilanden met idyllische boerderijen, prachtige landgoederen, kabbelende beekjes, houtwallen en mooie bossen. Fietsen door Twente is een lust voor het oog, zeker in de lente wanneer alles weer begint te groeien en bloeien. De route Fietsen door het hart van Twente brengt je naar de mooiste plekjes. De 43 kilometer lange fietsroute begint en eindigt in het park Weusthag waar je vanaf de gelijknamige uitkijktoren kunt genieten van al het moois van boven. Onderweg fiets je door onder meer door het eeuwenoud Twents landgoed, Hof Espelo, de prachtige natuur van het Hulsbeek en Lonnekerberg. Boek maar gelijk een paar dagen!

Genieten van het glooiende Geuldal

Geuldal

Een van de bekendste Nederlandse regio’s is beslist het Zuid-Limburgse Geuldal met zijn prachtig glooiende landschappen. Ideaal voor de meer bedreven fietser of de E-fietser. In de lente ontdek je de prachtige bloesem van de hoogstambomen. Maar natuurlijk is er meer: de Geul die meanderend door deze idyllische streek stroomt, oude wilgen, geurige bloemenweides, grazende Mergellandschapen (en lammetjes!), de Bemelerberg met zijn beroemde mergelwand, het Savelsbos (een van de mooiste bossen van Nederland), het pittoreske Gulpen waar je kunt genieten van het Gulpenerbier en natuurlijk niet vergeten de Wilheminatoren in Valkenburg. De route Fietsen door het Geuldal (54 km) brengt je naar al deze plekjes. Lees snel verder voor nog meer mooie fietsroutes in de lente.

De groene schatkamer van Nederland, de Veluwe

Uitkijkoren de Zandloper

In het voorjaar begint de natuur weer te groeien en bloeien. De Veluwe, als groene schatkamer van Nederland, hoort dan zeker in dit rijtje thuis. Het is een enorm natuurgebied, een slordige 1.000 km2, dus we beperken ons in deze blog tot het hart van de Veluwe. Hier ontdek je de Sahara van Nederland, oftewel het Kootwijkerzand, waar je ook uitkijktoren De Zandloper kunt beklimmen. De route Fietsen door Kootwijk voert je dwars door deze enorme en verrassende zandvlakte met heidevelden. Tijdens deze 38 kilometer lange fietstocht kom je onder meer langs het markante Radio Kootwijk, de Hoog Buurloose Heide waar je een kudde grazende schapen kunt tegenkomen en het koninklijke landgoed Kroondomein Het Loo. En misschien zie je tijdens het fietsrondje ook wel wat wild voorbijkomen.

Broedende ooievaars in de Ooijpolder

In mei leggen alle vogels een ei, maar de ooievaar doet dat meestal een maand eerder, in april. Een maand later komen de eieren uit, dat dan weer wel. In de Ooijpolder, onderdeel van Nationaal Park De Gelderse Poort en gelegen in de uiterwaarden van de Waal, kun je ooievaars zien broeden. Vanaf uitkijktoren de Groenlanden, waarvan het ontwerp heel toepasselijk is geïnspireerd op een ooievaarsnest, kijk je onder meer uit op een paalnest waar ieder jaar ooievaars broeden. Of spot er ijsvogels, grazende konikpaarden en galloways. De 37 kilometer lange fietstocht Ooijroute brengt je niet alleen naar deze ooievaarstoren, maar ook naar de groene Millingerwaard en pittoreske dorpjes als Millingen aan de Rijn en Leuth. Onderweg fiets je door een afwisselend Nederlands landschap van uitgestrekte polders, graslanden, ruigtes en ooibossen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie fietsroutes in de lente te ontdekken. Bij heel wat uitkijktorens ontdek je de mooiste fietsroutes, bekijk hiervoor het overzicht aan uitkijktorens. Alle fietsroutes zijn trouwens via je smartphone te fietsen. Of download het gpx-bestand van de route. Dus: pak je stalen ros uit de schuur en geniet van de lente.