Ervaar de herfst in de bossen - Uitkijktorens.nl

In de herfst verandert de natuur in een razendsnel tempo. Paddenstoelen schieten uit de grond, dieren zoals egels en eekhoorns hamsteren er lustig op los en de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleurenpalet zien. En waar kun je die magische herfst prachtig ervaren? In het bos natuurlijk. Nederland kent prachtige kleinere en grotere bosgebieden. Dus hup, de natuur in.

Geschreven door Myrthe Peters / Uitkijktorens.nl

In de Nederlandse bossen is het, zeker in het najaar, heerlijk wandelen. Ons land kent er tal van. We hebben een aantal van die bijzondere bosgebieden voor je op een rijtje gezet waar je de herfstpracht goed kunt ervaren én die ook vanaf een uitkijktoren bewonderd kunnen worden.

Burlen in het Weerterbos

Nederweert, Limburg

Foto: Edwin Pijnenburg

In het hart van Limburg, op de grens met Noord-Brabant, ontdek je het uitgestrekte en gevarieerde Weerterbos met droge en vochtige bossen, open graslanden, idyllische vennen en hier en daar kleine heidegebieden. Hoewel het geen oerbos is, zijn sommige bosdelen al eeuwenoud. Oorspronkelijk was het Weerterbos ook nat en moerassig, maar door de eeuwen heen is het verdroogd voor onder meer landbouw. Tegenwoordig mag het bos weer nat zijn, dus doe vooral je laarzen aan en ga heerlijk wandelen in dit ruige natuurgebied. Zeker in de herfst wanneer de bladeren hun kleurenpracht laten zien en wanneer het bronsttijd is. Bronsttijd? Jazeker, in het Weerterbos zijn imposante edelherten die luid burlen om zo de vrouwelijke herten te imponeren. Een spectaculair schouwspel dat alleen in de herfst te bewonderen is. Ontdek deze indrukwekkende dieren en ander wild vanaf de wildtoren Weerterbos. Of ga op edelhertexcursie (tot medio oktober), georganiseerd door het Limburgs Landschap.

De magie van de herfst in het Drents-Friese Wold

Appelscha, Friesland/Drenthe

Foto: Ryka Takkebos

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een van de grootste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Drents-Friese Wold. De natuur is ongelofelijk divers met dichte bossen, droge stuifzanden, natte veengebieden en prachtige heide. Oorspronkelijk stonden hier vooral naaldbomen, maar er staan meer en meer loofbomen die in de najaar zorgen voor de mooiste kleuren. Dwaal over smalle slingerde paadjes door de bossen en ervaar de herfst. Of beklim de Bosbergtoren en bewonder de herfstpracht van bovenaf. Het Nationaal Park is een heerlijk wandel- en fietsgebied. In het Buitencentrum Drents-Friese Wold kunnen ze je daar van alles over vertellen. Of doe mee aan een van de vele (herfst)activiteiten die door Staatsbosbeheer vanuit het Buitencentrum worden georganiseerd, zoals een wildplukwandeling, een spinnensafari en een paddenstoelentocht. Wat een herfstervaring!

Najaar op Landgoed De Utrecht

Esbeek, Noord-Brabant

In vroegere tijden bestond dit Brabantse gebied uit uitgestrekte heidevelden, maar tegenwoordig is het landgoed een gevarieerd natuurgebied van dichte bossen, idyllische vennen en prachtige heide. Bij D’n Flaestoren ontdek je vooral naaldbossen, de vennen de Flaes en het Goor en de heide. Vanaf de uitkijktoren kun je dit deel van het landgoed prachtig overzien. Naast naaldbomen ontdek je op het landgoed, in het beekdal van de Reusel, ook veel loofbomen, zoals eiken en beuken. Bewonder de goudgele, dieprode, feloranje en bruine bladeren die deze bomen in het najaar sieren. Wie weet spot je een eekhoorn die beukennootjes aan het hamsteren is. In het westelijk gelegen Arnoldspark kun je bovendien een arboretum bewonderen, een bomenverzameling van enorme sequoia’s en mammoetbomen. Ook dat is een lust voor het oog!

Dwarrelende herfstbladeren op landgoed Schovenhorst

Putten, Gelderland

Foto: Hans Heemskerk

Op de Veluwe zijn tal van prachtige plekjes. Zo ontdek je er ook het mooiste geheim van Putten: landgoed Schovenhorst. Wil je de herfst in de bossen beleven dan kom je hier aan je trekken, want dit oude landgoed herbergt vijf bomentuinen! Zo ontdek je er drie arboreta, een pinetum (naaldbomentuin), het Josinapark en het Drie Continentenbos. Sommige bomen zijn zelfs 40 meter hoog! In alle tuinen staan bordjes met de naam en herkomst van de bomen. (Ver)dwaal door de enorme bomentuinen, hoor het ruisen van de wind door de bomen en zie goudgele en oranje bladeren door de lucht dwarrelen. Een genietmomentje. Ook op de grond van het Schovenhorsterbos valt van alles te ontdekken, zoals kastanjes en dennenappels. Tip: kies een wandelroute om niet helemaal te verdwalen 😉. En een dubbele tip is het beklimmen van de Bostoren: een 40 meter hoge uitkijktoren waarop ook een bomentuin staat. Een bos in een bos dus. 

Paddenstoelen zoeken in de Kaapse Bossen

Doorn, Utrecht

Foto: Angelbattle Bros

In Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug ontdek je een prachtig natuurplekje, zeker als het herfst is en de bomen hun kleurenpalet laten zien. Dit gaat natuurlijk over de Kaapse Bossen. Ook al is dit Utrechtse bos in het blog over de mooiste herfstwandelingen genoemd, toch willen we die ook hier benoemen. Het is namelijk een wondermooi, glooiend bosgebied met brede, statige beukenlanen, slingerende bospaadjes en boswallen. Je vindt er veel naald- en loofbomen die in het najaar geel, rood, oranje en bruin kleuren. En als kers op de taart kun je uitkijktoren De Kaap beklimmen. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over dit heerlijke herfstbos. Tip: ga voor onze wandelroute of ga samen met de boswachter van Natuurmonumenten op pad. Deze vereniging organiseert tal van herfstactiviteiten, zoals een paddenstoelenwandeling of een paddenstoelenspeurtocht. Herfstiger wordt het niet!

Welke je ook gaat kiezen, geniet van de herfst in de bossen!