Bewonder het ontwerp
Wat kleurt de roestbruine kleur van uitkijktoren De Zandloper prachtig bij het zand van het Kootwijkerzand en het groen van de omliggende bomen. De uitkijktoren, gemaakt van cortenstaal, bereikt een hoogte van 13,5 meter en weegt 17.000 kilo. Een serieuze reus van staal dus. De kern van de toren bestaat uit 4 trappen en 2 bordessen; een kleinere halverwege de toren en een groter platform bovenop. Vanaf de top heb je 360 graden een fantastisch uitzicht over een van de grootste natuurgebieden van Nederland, de Veluwe. De toren wordt bij elkaar gehouden door stalen palen die als een soort spinnenweb om de kern heen zijn gebouwd. Het ontwerp heeft wat weg van een zandloper. Een lokaal aannemersbedrijf, Loenhorst Metaal, produceerde de uitkijktoren.
Check de leukste feitjes
What’s in a name?
De naam van deze uitkijktoren, De Zandloper, werd onthuld tijdens de opening van de toren in 2017 en werd gekozen uit alle inzendingen van de namenwedstrijd die hiervoor in het leven was geroepen. De originele naam, bedacht door de leerlingen van groep 8B van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht uit het nabijgelegen Barneveld, is eigenlijk heel toepasselijk. Niet alleen de vorm van de toren doet denken aan een zandloper, maar het staat ook in de grootste zandverstuiving van West-Europa. Volop bewegend zand op het Kootwijkerzand, net als in een zandloper. Logisch!
Hulp uit onverwachte hoek
De Zandloper zou niet in deze hoedanigheid er hebben gestaan als het geen hulp uit onverwachte hoek had gehad. Zo kon de toren flink hoger worden door crowdfunding en werd de hulp ingeroepen van Defensie. Tien militairen van de 103 Constructie Compagnie bouwden, als trainingsmoment, de toren op uit ruim 3100 onderdelen, ondersteund door een lokaal hoogwerkersbedrijf.
Over de geschiedenis van uitkijktoren De Zandloper
Weet je dat op deze plaats eerst een andere, houten uitkijktoren stond? Deze 8 meter hoge toren stond hier sinds 1999, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer. Waarom hier? Welnu, een van de eerste gebieden die Staatsbosbeheer onze zijn hoede kreeg was het Kootwijkerzand. Na 15 jaar trouwe dienst werd de houten uitkijktoren gesloopt vanwege houtrot en kwam dit stalen exemplaar er voor in de plaats.
Ontdek de andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos, in Putten deΒ Bostoren, in Lunteren uitkijktorenΒ De KoepelΒ en uitkijktoren De Hessenhut en in Nunspeet uitkijktorenΒ Veluwetransferium. Bekijk ook hetΒ volledige overzichtΒ van uitkijktorens.