Vuurtoren Texel - Uitkijktorens.nl

Vuurtoren Texel

Terug De Cocksdorp · Noord-Holland
Waan je even een echte vuurtorenwachter en beklim vuurtoren Texel vlak bij het noordelijkste puntje van het eiland. Vanaf de top kijk je vanaf drie zijden op de zee.
1864
35 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1864
35 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Waan je even een echte vuurtorenwachter en beklim vuurtoren Texel vlak bij het noordelijkste puntje van het eiland. Vanaf de top kijk je vanaf drie zijden op de zee.

Wist je dat Vuurtoren Texel officieel de Eierland heet, vernoemd naar het voormalige eiland Eierland.

Foto's van de Vuurtoren Texel

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat Vuurtoren Texel officieel de Eierland heet, vernoemd naar het voormalige eiland Eierland.

Vuurtorenweg 184 · 1795 LN De Cocksdorp

Bewonder het ontwerp

Vuurtoren Texel is hét icoon van het eiland. De toren is een opvallende verschijning in het weidse landschap: hoog, rond, rood en stoer. De 35 meter hoge vuurtoren is in 1864 gebouwd op een bijna 20 meter hoge duin. De top bevindt zich hierdoor op 47 meter hoogte boven zeeniveau. Dat belooft wat!

Vuurtoren Texel

De vuurtoren bestaat uit acht verdiepingen, zes daarvan zijn te beklimmen via de 118 treden tellende wenteltrap. Ontwerper van de oude vuurtoren is Quirinus Harder. Hij was specialist in het ontwerpen van vuurtorens, want hij heeft er heel wat ontworpen waaronder tien in Nederland, zoals Vuurtoren Ameland en Vuurtoren Noorderhoofd. Deze vuurtoren is de enige bakstenen toren die door hem is ontworpen. Vóór de bouw van deze Texelse toren gebruikte hij namelijk gietijzer als materiaal.

Detail van Vuurtoren Texel

Via de wenteltrap maak je de flinke klim naar boven. Wat een prachtexemplaar! Deze nog oorspronkelijke trap uit 1864 is gemaakt uit geklonken staal. Je waant je net in de 19de eeuw, in de tijd van de industriële revolutie. Onderweg naar boven ontdek je meer over de geschiedenis van deze vuurtoren, zoals de reden waarom die hier staat. Eenmaal boven heb je een uniek uitzicht, want je kunt aan drie kanten over de Noordzee en de Waddenzee kijken. Bij helder weer kun je zelfs Vlieland spotten. 

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Deze toren staat bekend als Vuurtoren Texel, maar de officiële een oorspronkelijke naam is Eierland? De toren is vernoemd naar het voormalige eiland Eierland die hier ook te vinden was. Ook de Eierlandse Duinen herinneren ons nog aan dit stukje geschiedenis.

Noordelijkste puntje van Texel

Sta je op de vuurtoren dan ben je bijna bij het noordelijkste puntje van Texel. Dit bijzondere plekje vind je namelijk op het strand.

Vuurtoren Eierland en noordelijkste puntje van Texel

Vogelwalhalla

Vogelliefhebbers opgelet: het noordelijk deel van Texel is een paradijs voor vogelaars. Je spot namelijk zo’n 400 vogelsoorten op dit deel van het eiland. De Waddenzee en de Noordzee komen hier samen, dus er is veel eten te vinden op de langste vogelboulevard van Europa. Vanaf de vuurtoren kun je er heel wat aanschouwen, dus neem je verrekijker mee. Kijk op VVV Texel welke vogels je wanneer kunt spotten.

Tip: het Vogelinformatiecentrum Texel organiseert regelmatig vogelexcursies in de Noordkop, voor zowel beginners als ervaren vogelaars.

Over de geschiedenis van Vuurtoren Texel

Zonder de Texelse notaris Kikkert was deze vuurtoren er nooit geweest. Jarenlang pleitte hij voor de komst van deze toren, omdat de zee op dit punt heel gevaarlijk was en er door de eeuwen heen vele schepen waren vergaan. In 1864 was het eindelijk zover en notaris Kikkert mocht als eerste het licht bovenop ontsteken. De toren scheen daarna dagelijks zijn licht voor de schepen, behalve tijdens beide wereldoorlogen. Toen moest de Eierland de lichten doven.

Vuurtoren op Texel na de Tweede Wereldoorlog

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte de vuurtoren door de Georgische Opstand zo zwaar beschadigd, dat het de vraag was of die niet om zou vallen. Gelukkig bleef die overeind staan en een paar jaar later werd de toren gerestaureerd met een nieuwe muur en bovenbouw. De oude muur bleef staan, waardoor je vandaag de dag (op de vierde verdieping) de kogelgaten van die oude muur nog goed kunt zien zitten als je tussen de oude en nieuwe muur loopt.

Sinds 2003 is de vuurtoren onbemand en wordt dit deel van de zee bewaakt vanaf Vuurtoren Brandaris op Terschelling. Vanaf 2009 is de vuurtoren te bezoeken en kun je genieten van de machtig mooie uitzicht.  

Meer informatie over dit stukje Texelse geschiedenis ontdek je op Texel Informatie.

Vuurtoren Texel in het donker

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de vuurtoren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo ontdek je op Texel de uitkijktoren Fonteinsnol, op het vasteland in Den Helder uitkijktoren De Helderse Vallei en in Den Oever het Waddenbelevingspunt. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De vuurtoren is vanaf maart tot en met oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de herfst en winter is de toren af en toe open, onder meer tijdens de kerstvakantie. Kijk op de website van Vuurtoren Texel voor verdere details.

Entree

Wil je de toren beklimmen? Dat kan! De toegang tot de vuurtoren bedraagt € 5,75 per persoon. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis. Let op: koop vooraf je ticket met tijdslot. Kijk op de website van Vuurtoren Texel voor alle actuele details en de tickets.

Parkeren

Bij de vuurtoren kan niet geparkeerd worden, maar er is een parkeerplaats vlakbij, naast het strand. Navigeer hiervoor naar Vuurtorenweg 193 in De Cocksdorp. Vanaf de (betaalde) parkeerplaats wandel je in een paar minuten naar de vuurtoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Vuurtoren Texel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.