De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland - Uitkijktorens.nl

Nederland kent heel wat uitkijktorens; houten torens, stalen varianten, uitzichtpunten op unieke plekken, hypermoderne exemplaren of juist rechttoe rechtaan. Maar er zijn ook avontuurlijke of zelfs angstaanjagende uitzichttorens die je bloed sneller laten stromen en waarbij je gezicht wit wegtrekt. Torens waarbij je met knikkende knieën omhoog klimt, of afdaalt … Kortom, de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

Stap op duizelingwekkende skywalks

glazen skywalk van de Wilheminatoren Vaals

Over de wereld zijn heel wat bloedstollende glazen skywalks te vinden met ultieme uitzichten en vanaf duizelingwekkende hoogtes. In Nederland kennen we ook enkele prachtexemplaren. Zo heb je in het Zuid-Limburgse Vaals de 34 meter hoge Wilhelminatoren vlak bij het hoogste punt van Nederland. Bovenop wacht een glazen skywalk je op. Je waant je echt ‘on top of the world’, want je hebt vanaf de top uitzicht op wel drie landen!

Foto: Ryka Takkebos

De andere glazen skywalks ontdek je in het Friese Appelscha, boven op de Bosbergtoren. Deze reusachtige uitzichttoren aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold ziet er uit als een enorme boomstam met her en der afgezaagde takken die dienst doen als uitkijkplatforms. Voor de echte thrillseeker zijn die natuurlijk een eitje 😉. Bovenop wacht voor hen het echte werk. Vanaf drie glazen skywalks ontdek je prachtig panoramische uitzichten over het Nationaal Park, ook naar beneden. Wat een indrukwekkende ervaring!

Beklim de hoogste uitkijktoren van Nederland

Euromast Rotterdam

We kunnen natuurlijk niet om de hoogste uitkijktoren van Nederland heen. 185 meter lang is die. Alleen van de hoogte al gaat jouw hart waarschijnlijk sneller kloppen. We hebben het natuurlijk over de Euromast in Rotterdam. Een supersnelle lift brengt je in luttele seconden naar het eerste uitkijkplatform op 100 meter. Vervolgens ga je met een roterende, glazen lift naar de top. Brrr… knikken je knieën al? Daar staat tegenover dat je een fenomenaal uitzicht hebt. Bij helder weer kun je zelfs Antwerpen zien liggen. En ben je een absolute waaghals? Dan ga je niet met de lift naar beneden, maar daal je vanaf Europa’s hoogste abseil naar beneden…

abseilen vanaf de Euromast

Ontdek een bloedstollend vrijhangend klimnet

De 40 meter hoge Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten is een belevenis op zich en niet in de laatste plaats om de bomentuin boven op de toren. Maar wat dit uitzichtpunt extra spannend maakt, is het ijzingwekkende, vrijhangend klimnet op weg naar de top. In plaats van een uitkijkplatform met vaste vloer kun je hier vanaf een enorm open klimnet van het uitzicht genieten, ook recht naar beneden… Durf jij het aan?

Klimnet op Bostoren
Foto: Ryka Takkebos

Nog een leuk detail: heb je de bomentop bereikt en daal je weer af dan kun je vanaf het één na hoogste uitkijkplatform ook via een gat in de vloer het vrijhangend klimnet weer in. Echte waaghalzen doen dat natuurlijk gewoon 😉.

Beleef de hoogte en schommel ‘Over the Edge’

In Amsterdam staat niet zomaar een uitkijktoren, maar eentje met extra’s: de A’DAM Toren. Zo brengt een sensationele en zintuigprikkelende lift je in 20 seconden naar de 85 meter hoge top, de Lookout. Het spectaculaire uitzicht over Amsterdam en omstreken is natuurlijk al een belevenis op zich, maar de ware durfal gaat nog een stapje verder. Boven op de toren ontdek je namelijk Europa’s hoogste schommel. Stap met knikkende knieën in de schommel en ga letterlijk ‘Over the Edge’… Misschien dat je een beetje wit wegtrekt, maar wat een uitzicht!

Raas met hoge snelheid al tokkelend naar beneden

Een ware durfal wil wel een sprong in het diepe maken, toch? In Nederland staan enkele uitkijktorens waar je niet alleen via de trap kunt afdalen, maar ook via een tokkelbaan! Voel je even zo vrij als een vogel en raas met hoge snelheid al tokkelend van de top van de toren. Wat een unieke ervaring!

Zo kun je vanaf uitkijktoren Reuselhoeve in het Brabantse Moergestel vanaf een van de langste tokkelbanen van Nederland roetsjen en vlieg je 130 meter door de lucht. Bij De Reuselhoeve zijn overigens nog meer spectaculaire activiteiten, zoals lasergamen en een klimparcours, te vinden.

Of wat dacht je van de 35 meter hoge Wilhelminatoren in Valkenburg boven op de Heunsberg. Je vliegt razendsnel 100 meter door de lucht terwijl je van het idyllische Zuid-Limburgse heuvellandschap geniet.  

En last but not least, durf jij de hoogte te trotseren van De Nieuwe Brandtoren in het Brabantse Reusel? Vanaf deze 26 meter hoge uitkijktoren, die in het verleden overigens ook is uitgeroepen tot een van de mooiste uitkijktorens ter wereld (!), kun je niet alleen al tokkelend door de bossen vliegen, maar ook al klimmend via een klimparcours.

Klimmen bij De Nieuwe Brandtoren

Kortom, bij de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland moet je zeker zijn als je een echte durfal bent.

Tip: check wel even de praktische info voor je bezoek. Die vind je op elke uitkijktorenpagina. Hierin staan allerlei praktische zaken zoals entree en openingstijden. Je wilt natuurlijk niet voor een gesloten deur staan.