Uitkijktoren De Reusch - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Reusch

Terug Schimmert · Limburg
Beklim deze kolossale watertoren die van heinde en verre in het glooiende Limburgse landschap te zien is en ontdek er al het lekkers van de streek.
1927
38 m
Entree
Prijs gewonnen
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1927
38 m
Entree
Prijs gewonnen
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze kolossale watertoren die van heinde en verre in het glooiende Limburgse landschap te zien is en ontdek er al het lekkers van de streek.

De Reusch werkt samen met regionale streekproducenten. Ontdek met een app alle leveranciers boven op de toren.

Foto's van de Uitkijktoren De Reusch

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Reusch werkt samen met regionale streekproducenten. Ontdek met een app alle leveranciers boven op de toren.

De Bockhofweg 1 · 6333 AZ Schimmert

Uitkijktoren De Reusch is momenteel gesloten. Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Bewonder het ontwerp

Wat een kolossale en imposante toren! Deze 38 meter hoge, voormalige watertoren heeft daarom niet voor niets de bijnaam de Reus van Schimmert gekregen. De Reusch, ontworpen door de Limburgse architect Jos Wielders, is gebouwd in 1926-1927, evenals de naastgelegen ‘opzichterswoning’ die direct aan de toren is gekoppeld. In zijn ontwerpen gebruikte Wielders veel voor die tijd moderne materialen, zoals bewapend beton, waarbij hij het beton aan het gezicht onttrok. Dat zie je ook in dit ontwerp terug: de ronde schacht van de toren is gebouwd van beton en omkleed met bakstenen. De twee ronde uitstekende traptorens leiden naar het enorme waterreservoir en het dak paviljoen. Via een belevingslift of de 156 treden tellende wenteltrap bereik je het uitzichtpunt van de oude watertoren. Van daaruit kijk je op het weidse, glooiende Limburgse landschap, als je wilt onder het genot van een Limburgs tapashapje of drankje. Bij goed weer kun je zelfs tot 60 kilometer ver kijken!

Check de leukste feitjes

Award winnaar

In 2021 heeft de Reusch de prijs gewonnen voor de best herbestemde watertoren. De Nederlandse Watertoren Stichting is van mening dat de Schimmertse watertoren een schoolvoorbeeld is van hoe een bijzonder gebouw en de nieuwe functie ervan elkaar kunnen inspireren. Eigenaar Nico Eurelings transformeerde de voormalige en leegstaande watertoren in datzelfde jaar tot het regionale centrum van streekproducten en duurzaamheid met verschillende functies rondom eten en drinken. Check het juryrapport voor meer informatie. In 2022 is daar de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs bijgekomen.

Eten en drinken van zover je kunt kijken

Anno 2021 is De Reusch, naast uitkijktoren, nog veel meer. Er is van alles te ontdekken en te beleven in deze oude watertoren onder het motto; eten en drinken van zover je kunt kijken. Het bedrijf werkt alleen met streekproducenten samen die binnen een straal van 60 kilometer te vinden zijn. Tot zover je vanaf het uitzichtpunt kunt kijken dus.

Over de geschiedenis van De Reusch

Hoewel de watertoren in 1927 werd gebouwd, is die pas twee jaar later officieel in gebruik genomen. De watertoren had een belangrijke functie voor de mensen in de regio en werd tot 2014 door Waterleiding Maatschappij Limburg gebruikt als drinkwaterreservoir om voldoende druk op de waterleidingen in de omgeving te zetten. Boven in de toren bevond zich tot de Tweede Wereldoorlog het ‘Oranje Restaurant’. De toren is diverse keren opgeknapt en in 2015 verkocht aan Nico Eurelings die de Reusch vervolgens transformeerde in een regionaal centrum van eten en drinken van zover je kunt kijken. De Reusch is sinds 2021 weer in gebruik.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je bij het drielandenpunt in Vaals maar liefst twee torens: de Koning Boudewijntoren en de Wilheminatoren. En in Valkenburg vind je nog een Wilhelminatoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

Het uitzichtpunt van De Reusch is dagelijks geopend, mits de maximumcapaciteit het toelaat. Van 10.00 tot 18.00 uur kan deze voormalige watertoren beklommen worden.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 3,- per persoon en is voor het behoud van de toren.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar De Bockhofweg 1 in Schimmert. Op de parkeerplaats zijn een aantal laadpunten voor elektrische auto’s, e-bikes en e-scooters.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! De 38 meter hoge toren is namelijk niet alleen met de trap te beklimmen, maar er is ook een belevingslift. Ideaal dus voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Reusch

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Reusch

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.