Ontdek 5 uitkijktorens op leeftijd - Uitkijktorens.nl

We beginnen bij het begin en gaan terug in de tijd. Nederland kent namelijk prachtige uitkijktorens in allerlei soorten en maten. Maar wist je dat ons land ook een aantal bijzondere uitkijktorens op leeftijd kent? Sommige uitkijktorens zijn zelfs al eeuwen oud! Achter deze oude uitkijktorens vol historie schuilen vaak de mooiste verhalen en ze staan veelal op bijzondere plekken. Ken jij deze 5 historische uitkijktorens al?

1. Het verhaal van de verdwenen dorpen – De Plompe Toren in Zeeland

Bij deze 15de eeuwse Zeeuwse toren past een wel heel bijzonder verhaal! Tegenwoordig staat deze oude kerktoren nog net binnen de dijk van de Oosterschelde in Burgh-Haamstede, maar eeuwen geleden was dat een heel ander verhaal. Toen lag de zeedijk namelijk een aantal kilometers verderop. Woeste stormen teisterden echter de kust en dijken sloegen weg. Dorpen, waaronder Koudekerke waar deze oude kerktoren stond, waren overgeleverd aan de Oosterschelde. Uiteindelijk verzwolg de zee Koudekerke en 13 andere dorpen. Alleen de Plompe Toren bleef staan. Beklim gratis deze eeuwenoude uitkijktoren en informatiecentrum van Natuurmonumenten en ontdek de mooiste Zeeuwse vergezichten. Maak je dagje uit compleet met de wandelroute rondom de Plompe Toren van Natuurmonumenten. Of ontdek de fietsroute ‘fietsen in en om Slot Haamstede’. Wie weet spot je wel een zeehond of bruinvis in het Nationaal Park Oosterschelde.

Uitkijktoren De Plompe Toren

2. De Wilhelminatoren in toeristisch Valkenburg

Wilhelminatoren Valkenburg is een echte eyecatcher. De 35 meter hoge uitkijktoren uit 1906 staat namelijk op de Heunsberg, een heuvel van wel 145 meter. Hierdoor torent die hoog boven het toeristische Valkenburg uit. Wist je dat deze oude uitzichttoren aan de wieg van het toerisme in Valkenburg heeft gestaan? Ruim een eeuw geleden wilden twee lokale verenigingen een uitkijktoren in Valkenburg bouwen om het toerisme naar de stad te stimuleren. Wie vandaag de dag Valkenburg bezoekt, weet dat ze daarin goed zijn geslaagd ?. In de omgeving van de uitkijktoren is van alles te zien en te beleven. Kom met de kabelbaan, roetsj van de rodelbaan of ga al tokkelend van de monumentale uitkijktoren. Wil je even weg van de massa? Ook dat kan. Maak een wandeling of fietstocht en ontdek het idyllische landschap van het Geuldal, een prachtig groen en heuvelachtig gebied waar rivier de Geul doorheen slingert.

Wilhelminatoren Valkenburg

3. Van watertoren naar uitkijktoren – Sint Jansklooster in Overijssel

Aan de rand van het Overijsselse dorp Sint Jansklooster staat deze 46 meter hoge toren. Tegenwoordig is het een uitkijktoren, maar vroeger voorzag deze oude watertoren uit 1931 met een enorm waterreservoir van 400 m3 de wijde regio van schoon en stromend water. Het waterleidingsbedrijf heeft de toren pas in 2011 overgedragen waarna het in 2014 omgetoverd werd tot uitkijktoren. Van de buitenkant straalt dit rijksmonument eenvoud uit. Hoe anders is dat aan de binnenkant. Een verrassende route brengt je in 207 treden naar de top van de toren. Wat een beleving! Je kijkt onder meer uit op het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Trek na een bezoek aan deze spectaculaire uitkijktoren je laarzen aan en wandel door het waterrijke natuurgebied De Wieden. Leuk voor jong en oud. Of fiets door de Wieden. Je ontdekt nog meer bijzondere verhalen en verrassende plekken.

Uitkijktoren Sint Jansklooster

4. Het bos van de buurt – uitkijktoren De Koepel in het Gelderse Lunteren

De geschiedenis van deze toren begint bij notaris Van den Ham die, aan het einde van de 19de eeuw, het Luntersche Buurtbosch aanlegt. Hij stelde het enorme wandelbos vervolgens open voor de inwoners van Lunteren. Na zijn dood in 1912 bleek dat hij dit wandelbos had geschonken aan de bewoners van Lunteren. Zij zijn tot op de dag van vandaag nog steeds eigenaar van dit prachtige wandelbos. Hoe bijzonder is dat! Zijn familie besloot ter nagedachtenis aan hem een uitkijktoren in het bos te bouwen. En zo geschiedde. Sinds 1913 staat deze oude uitkijktoren midden in het Lunterse Buurtbosch. Vandaag de dag is De Koepel niet alleen een uitkijktoren, maar vinden er ook kleine concerten plaats en kun je genieten van wisselende exposities. Maak een wandeling of fietstocht en ontdek nog meer verrassende geheimen van het Lunterse Buurtbosch en de Gelderse streek.

Uitkijktoren De Koepel

5. Het luchtruim afspeuren op Luchtwachttoren 701 in Groningen

Deze laatste uitkijktoren, Luchtwachttoren 701 net buiten het Groningse dorp Warfhuizen, is zeker niet de oudste toren op Uitkijktorens.nl, maar herbergt een bijzonder verhaal. De uitkijktoren uit 1955 is namelijk een overblijfsel van de Koude Oorlog. Halverwege de vorige eeuw speurden vrijwilligers op de top van deze toren het luchtruim af op zoek naar vliegtuigen van de communistische vijand. Gelukkig hebben ze die nooit gespot. In totaal zijn in Nederland bijna 300 van deze torens gebouwd. Hiervan zijn er nog 19 bewaard gebleven. Luchtwachttoren 701 is op zondagen beperkt open, maar is dan wel gratis. Ontdek het Groningse open landschap en maak een wandeling in de omgeving van deze uitzichttoren. Of fiets door het hoge noorden en bezoek unieke plekken. Een bijzondere tussenstop is bijvoorbeeld museum Landgoed Verhildersum.

Luchtwachttoren 701

Ga voor nog meer bijzondere verhalen, interessante weetjes en verrassende plekken naar alle uitkijktorens op leeftijd. Laat je inspireren en maak van je dagje uit een hoogtepunt!